Appels. Foto: PR
Appels. Foto: PR PR

Sap-persdag in De Heurne

DEHEURNE - Op zaterdag 16 oktober staat de De Achterhoekse Sap-pers bij Groentekwekerij Smits aan de Lage Heurnseweg 35 in De Heurne. Naast het persen van eigen fruit, kunnen bezoekers deze dag ook een appel of peer voorleggen aan deskundigen om te bepalen wat de naam is.

In de Achterhoek blijken nog vrij veel oude en zeldzame appel- en perenrassen voor te komen, maar vaak kent de eigenaar de naam van het ras niet (meer). In het project Achterhoek Ark voor oude Fruitsoorten is de vrijwilligersgroep Determineerders Achterhoeks Fruit actief, die appel en perenrassen kunnen herkennen en een naam kunnen terugvinden.
Oude fruitrassen
Deze groep determineerders wordt begeleid door fruitdeskundige en wetenschapper Hennie Rossel uit Vorden, dé kenner van oude fruitrassen. Hij heeft de afgelopen decennia, veel oude rassen opgespoord en verzameld, en deze soms bijna verloren rassen weer verspreid in de Rossel Collectie Boomgaarden in Oost-Nederland. In totaal zijn er inmiddels ruim honderd van deze collectieboomgaarden elk met een deel van de totaal circa 350 appel- en perenrassen.

Mensen die willen weten welke appel of peer op het erf staat kunnen minimaal drie en het liefst vijf plukrijpe en gave appels of peren meenemen naar de Sap-persdag. Deze worden ter plaatste gratis bekeken door de determineergroep. 

Bijzondere vondsten
De afgelopen jaren heeft dit soort determineergelegenheden een schat aan oude en soms zeer bijzondere vondsten opgeleverd. Deze soorten zijn opgenomen in de speciale collectie van Hennie Rossel en zo weer verspreid in de Achterhoek en behouden voor de toekomst.
De determineerders zullen aanwezig zijn van 11.00 tot ongeveer15.00 uur. Vooraf aanmelden hoeft niet. Voor meer informatie kan contact worden opgenomen met Maurits Steverink, tel. 06-51986693.