Willy Hermans, Theo Roes, Judith Woordes, Frans Miggelbrink en Willem te Molder met een exemplaar van De Scheernsliep. Foto: Achterhoekfoto.nl/Albert Schreuder

Willy Hermans, Theo Roes, Judith Woordes, Frans Miggelbrink en Willem te Molder met een exemplaar van De Scheernsliep. Foto: Achterhoekfoto.nl/Albert Schreuder

Dialectverhalen van Herman van Velzen blijven in trek

HENGELO - In een goed gevulde zaal van café De Jongens vond maandag 11 oktober de boekpresentatie van ‘De Scheernsliep’ plaats, de 51ste verhalenbundel van Herman van Velzen. Auteur Frans Roes is al bijna vijftig jaar geleden overleden en het Achterhoekse dialect lijkt langzaam te verdwijnen, maar de verhalen van Herman van Velzen, het pseudoniem van Roes, blijven gewild. Zoon Theo Roes heeft voor deze uitgave een aantal verhalen uit de jaren 30 en 40 geselecteerd zoals ze destijds wekelijks in De Graafschapbode werden gepubliceerd. De liefhebbers en verzamelaars hadden een genoeglijke avond die muzikaal opgeluisterd werd door Willem te Molder, bassist/zanger van Boh Foi Toch.

Uitgever Willy Hermans heette de aanwezigen welkom. Hij heeft de uitgaven van Herman van Velzen in 2019 terug naar de Achterhoek gehaald. ‘De Scheernsliep’ is alweer de vierde in de rij onder zijn hoede. Hermans vertelde dat hij de boeken in een modern jasje heeft gestoken door een luxere uitvoering en met illustraties van de Winterswijkse Judith Woordes van het bedrijf Snibbit. Zij treedt daarmee in de voetsporen van de bekende kunstschilder Piet te Lintum die in de beginjaren de illustraties voor zijn rekening nam. 

Met succes, want de oplagen stijgen weer; van ‘De Soepkippe en andere naregheid’ zijn 900 exemplaren verkocht, waarbij het opvalt dat de populariteit ook bij de jongere generaties toeneemt. Dialect leeft dus nog wel degelijk. Mooie ontwikkeling vond Hermans dat Annemarie Onstenk uit Hengelo ook avonden wil organiseren of is in te huren om de dialectverhalen voor te lezen.

Van de 2000 verhalen die tussen 1935 en 1974 in De Graafschapbode stonden zijn er inmiddels 800 in een boek gepubliceerd. Voorlopig dus nog materiaal genoeg voor meer uitgaven.

Verhalen uit de crisistijd
Theo Roes vertelde dat zijn vader zich weinig met de opvoeding had bemoeid en dat was misschien maar goed ook. Zo was hij als 9-jarige jongen met pa op bezoek bij de gebroeders Misset. Hij kreeg een glas rode wijn aangeboden en dacht dat zijn vader dat niet doorhad. Op de terugweg zei hij echter tegen zijn zoon: "A'j maor niks tegen ow mooder zegt”.

De 87-jarige Doetinchemmer zei dat hij zijn best had gedaan om verhalen te vinden waar iets van de crisis uit de dertiger jaren en van de oorlog naar voren komt. Smokkelverhalen komen waarschijnlijk uit de tijd dat Frans Roes in Gaanderen woonde, evenals het trieste verhaal van Olde Heins over een Duitse soldaat die na de Eerste Wereldoorlog terugkeerde, maar niemand meer in zijn dorp kende.

Een drietal verhalen zijn ondertekend met Manus Kruuthof, een ander pseudoniem dat Roes in de beginjaren gebruikte. De titel is gebaseerd op twee verhalen over Aornt Peppelenkamp als scharenslijper. De trouwe lezer kan wel raden dat dit geen groot succes zal worden. 

Roes las een tweetal smakelijke verhalen uit het boek voor waarna hij het eerste exemplaar uitreikte aan Frans Miggelbrink. Ook Willem te Molder werd naar het podium gehaald en kreeg een exemplaar van De Scheernsliep. Dit als eerbetoon aan hetgeen beiden voor de Achterhoek betekenen. Hierna konden alle bezoekers zich verzekeren van de aanvulling van hun verzameling door de nieuwste Herman van Velzen-uitgave aan te schaffen. Met ‘De Scheernsliep' onder de arm keerden zij tevreden huiswaarts. Het boek is te koop in alle regionale boekhandels en bij Shop Melange of online.


uitgeverijhermans.nl