Linda Westendorp bij de 'bekende' boom met haar boeken. Foto: Frank Vinkenvleugel
Linda Westendorp bij de 'bekende' boom met haar boeken. Foto: Frank Vinkenvleugel

Linda Westendorp schrijft ‘Weg van het water’. Hoe is haar eigen weg verlopen?

DINXPERLO - ‘Weg van het water’ heeft bij het verschijnen veel aandacht gekregen, radio, tv, de landelijke-, provinciale- en regionale pers staan bij het ouderlijk huis van de auteur, Linda Westendorp, in de Heurne op de stoep. Al enkele jaren woont ze in Granada, Zuid-Spanje, en familiebezoek combineert ze deze keer met de publicatie van haar boek.

Door Marijke Verschoor Boele

Tweede Kerstdag 2004 zal voor velen altijd bekend blijven als ‘de dag van de tsunami’, een van de grootste rampen aller tijden die aan 230.000 mensen het leven kost.

Ongetraind hulpbataljon
Een team van zes reisleiders heeft op Kerstnacht 2004 het leven gevierd op een Thais strand. Hun leven verandert ineens totaal, van een groepje feestvierders worden ze een ongetraind hulpbataljon op een bizar slagveld dat de zee heeft aangericht en Phuket heet. Het reisleidershandboek vertelt hun dat ze dag en nacht voor hun gasten klaar moeten staan. Ze moeten hun gasten de mooiste verhalen vertellen, hen wijzen op dat ene mooie restaurantje en zorgen dat ze een onvergetelijke vakantie hebben. Onvergetelijk…dat is het zeker want de werkelijkheid wordt heel anders dan het reisleidershandhandboek vermeldt. Samen met haar collega’s probeert Linda mensen te helpen, te zoeken naar vermisten, maar ook familie op de hoogte te brengen dat hun geliefden de ramp niet overleefd hebben. 

De 

werkelijkheid 

is heel anders 

dan het 

reisleiders-

handboek 

vertelt


Vragen komen op; mag je verdriet hebben als je zelf levend uit deze ramp bent gekomen, mag je treuren, is er ‘een Voor en een Na’… Vragen die Linda probeert te beantwoorden in haar eerste boek, dat leest als een spannende thriller die je niet weg kunt leggen. Een boek ook over vriendschap, waarbij je de onmacht, de angst en het verdriet voelt, waardoor er af en toe een traan van ontroering over je wang biggelt.

Linda (48) is geboren in Dinxperlo en opgegroeid in het huis tegenover de kerk in de Heurne, wat haar opa in 1936 heeft gebouwd. Tegenwoordig woont haar broer met zijn gezin in het huis en woont haar vader in de koestal, die tot een riante aanleunwoning met uitzicht over de landerijen is verbouwd. Regelmatig komt Linda vanuit Spanje op bezoek, in de zomers met de camper, samen met haar man, waarbij ze dan beiden genieten van fietstochten door de omgeving.

Reisleider
Na de Irene Mavo gaat Linda op kamers in Apeldoorn voor de opleiding MTRO (Toerisme). Ze houdt als kind al van reizen, de vakanties met het gezin in Italië of Frankrijk vindt ze fantastisch. Het reizen blijft haar leven bepalen: werken in de wintersport en 's zomers als reisleidster. "Het was gemakkelijk om werk te vinden", aldus Linda. Een ommekeer komt als haar moeder ziek wordt en uiteindelijk al op 48-jarige leeftijd komt te overlijden. In die periode gaat ze werken als stewardess bij de KLM met als basis Nederland. Na verschillende omzwervingen wordt ze reisleidster bij Thomas Cook: "Een van oorsprong Duits bedrijf met internationale teams, wat ik erg leuk vond", vertelt Linda. Na verschillende bestemmingen, onder andere Turkije en Bali volgt een nieuwe ‘droombestemming’ Phuket. Een droom die een nachtmerrie wordt...

Het reisleider zijn geeft Linda na Phuket niet meer de voldoening die het haar altijd heeft gegeven. Een vraag om zachtere handdoeken van een gast op Lanzarote was de spreekwoordelijke druppel en daardoor nam ze afscheid van het reisleiderschap. Na een korte tijd van 'negen tot vijf' baantjes voelt ook dat niet goed meer en besluit ze naar Spanje te gaan. Granada wordt haar nieuwe basis samen met 'De Spanjaard'. Na een yoga studie in India begint ze in Granada een yoga studio. Naast fysieke lessen geeft ze ook online les en heeft ze cursisten niet alleen in heel Spanje maar ook daarbuiten. 

Een Voor en een Na
Kerst 2017 in de Heurne. Door een televisiefragment over Phuket en een gesprek met haar vader gaat Linda op zoek naar haar dagboek over die periode. Terug in Spanje ontstaat het plan om een reünie met het groepje reisleiders uit het Phuket van toen te organiseren. Oktober 2018 is het zover. In Hongarije komen ze samen met als hoogtepunt een diner in een Thais restaurant. Is er een Voor en een Na, heeft het Phuket team haar bestemming bereikt?

December 2021, de presentatie van haar eerste boek ‘Weg van het water´ verloopt door corona niet helemaal volgens plan. In plaats van een officiële presentatie in het Kulturhus brengt Linda de bestelde boeken bij de mensen thuis.

'De geest

is selectief,

baaldagen

vergeet je'


Irene Mavo, Schaersvoorde
Tijdens een gesprek met haar in het huis van haar vader wordt aan Linda de vraag gesteld: "Welke plaats, gebied of gebouw is belangrijk voor je geweest tijdens je jeugd hier in de Heurne en Dinxperlo?" Haar antwoord luidt: "Heel beslist mijn tijd hier op de Irene Mavo, wat nu Schaersvoorde heet."
Zweet, hormonen en jassen
Tijdens de kerstvakantie opent Ria Westendorp, inderdaad familie, medewerker facilitaire dienst en medewerker kantine van de school, speciaal voor Linda en oud-leerling Frank Vinkenvleugel de deuren van Schaersvoorde. "Het ruikt hier nog precies als toen. Zweet, hormonen en jassen", is de reactie van Frank en Linda bij binnenkomst.

Daarna beginnen de jeugdherinneringen. "Weet je nog, ‘het vliegend tapijt’ met meneer Somsen en meneer van Harten die over de watersnoodramp vertelde... Mevrouw Overgoor, de Duitse lerares, met wie we naar Bocholt gingen op de fiets." 

Walk down memory lane
Lokalen worden bekeken en de kantine met ‘de bekertjes Yor voor 35 cent’. Het smokkelpaadje naar Harmeling om chocolade te kopen wordt besproken, evenals het fietsenhok en de gymzaal, de meisjeskleedkamer ‘met de douches die je niet mocht gebruiken’, de twee oud-leerlingen doen de ‘Walk down memory lane’.

Boom
De herinnering aan school met een groep vriendinnen, allemaal tussen twaalf en zestien jaar, waar Linda deels nog contact mee heeft, zijn mooi. "De geest is selectief, de baaldagen vergeet je", verzucht Linda tot slot en Ria Westendorp wijst naar de oude boom achter de school. "Die staat er al zolang ik hier op school kom." Hij heeft wat takken verloren, maar weet zijn weg nog te vinden.

Het boek van Linda Westendorp ‘Weg naar het water ’is verkrijgbaar bij Primera in Dinxperlo, Boekhandel Messink & Prinsen in Aalten, Uitgeverij GrowingStories.nl en Bol.com. Informatie over de yogalessen is te vinden op de website van Linda Westendorp www.granadaspirit.com 

Linda Westendorp in het fietsenhok op de plek waar haar fiets vroeger stond. Foto: Frank Vinkenvleugel