De overhandiging van de symbolische cheque, ontworpen door Freek Diersen. Foto: Manfred van Hagen

De overhandiging van de symbolische cheque, ontworpen door Freek Diersen. Foto: Manfred van Hagen

‘We laten ons niet ontmoedigen’

Cultuur

Heimatverein Suderwick vervangt de verbrande Stohbarg

SUDERWICK - De teleurstelling bij Heimatverein Suderwick was vorig jaar zeer groot toen de Suderwickse strobarg op het Tenbesselpad opnieuw werd platgebrand en volledig verwoest. 

De strohbarg was oorspronkelijk een beschutte plaats voor de opslag van graanschoven totdat het graan in dorsmachines werd gedorst. Met vrijwilligers en hulp van de naastgelegen Beekweg redde de Heimatverein het agrarische monument in 1994 van de sloop. Sindsdien is het een populaire pauzeplek voor wandelaars en fietsers op de knooppuntroute tussen de Bocholter Aa en Suderwick en Dinxperlo. Nu ontbreekt dit paddenstoelvormige juweeltje, dat doet denken aan oude agrarische tijden, in het stadsbeeld van Suderwick door de brand. Maar niet voor lang, want de Heimatverein heeft plannen om de strohbarg te vervangen. 

Aanvankelijk zag het er niet naar uit dat de Heimatverein opnieuw de energie en tijd konden investeren om de strohbarg te vervangen. Ze waren te geschokt en teleurgesteld dat zoiets moois voor de tweede keer was vernietigd. De reacties van de inwoners voor een nieuwe strohbarg waren gemengd. Sommigen zeiden dat een nieuwe ‘barg’ geen zin had, omdat het slechts een kwestie van tijd was voordat hij weer zou branden. Anderen zeiden ‘Laat je er niet door ontmoedigen’. De Heimatverein heeft dit standpunt overgenomen. “De inwoners en wij zijn zeer gehecht aan de bezienswaardigheden in het dorp en we genieten van mooie projecten en monumenten als deze strohbarg. Dit willen we ons niet laten ontnemen.” 

De financiering voor een nieuwe strohbarg is zo goed als rond dankzij de ontvangen donaties en een subsidie van het steunprogramma ‘Heimatscheck’ van de deelstaat Noordrijn-Westfalen. Daarom heeft de Heimatverein besloten om een nieuwe strohbarg te realiseren op dezelfde locatie. 

Om het risico op brand te verkleinen, kwam de vraag op of een metalen dak moest worden toegepast in plaats van een rieten dak. De meeste reacties zijn voor het mooie uiterlijk. Om daarom weer voor een rieten dak te gaan. Een ander dak brengt ook het risico met zich mee dat het beschadigd wordt. Om de nieuwe strohbarg beter te beschermen tegen vandalisme moet het rieten dak worden verhoogd en moet er meer zicht op de locatie komen.

Om de omgeving van de strohbarg nog aantrekkelijker te maken met onder andere een zitje staat er in de nazomer een benefietwandeldag op het programma tussen het Suderwickse Backhaus en de nieuwe strohbarg. De Heimatverein Suderwick wil graag alle donateurs bedanken die de nieuwe strohbarg, een prachtig agrarisch monument, mogelijk hebben gemaakt. De projectgroep Strohbarg ontvangt van de Volksbank een symbolische cheque van 2000.

Feuer Strohbarg Suderwick. Foto: Sven Betz
De strohbarg. Foto: Joop van Reeken