Een militaire groet bij de dodenherdenking in Dinxperlo. Foto: Frank Vinkenvleugel
Een militaire groet bij de dodenherdenking in Dinxperlo. Foto: Frank Vinkenvleugel

Dodenherdenking, mooi en ingetogen

Cultuur

DINXPERLO – De dodenherdenking in Dinxperlo is dit jaar sober en ingetogen, zoals het hoort volgens fotograaf Frank Vinkenvleugel.

Door Karin Stronks

“Het was een mooie bijeenkomst. Voor mijn gevoel iets minder belangstelling dan drie jaar geleden.” Eerst worden er bloemen gelegd bij het Joodse monument. Vandaar gaan de belangstellenden naar de kerk in het centrum waar bij het monument de plechtigheid wordt voortgezet. Het taptoe-signaal kondigt de twee minuten stilte aan.

Een basisschoolleerling leest een gedicht voor. Petra Veerbeek spreekt namens Oranjevereniging VVNF, Robert Jan Rijks leest gedichten van zijn vader. “Mooie gedichten, mooie teksten. Mensen beseffen allemaal heel goed dat op 1500 kilometer afstand van hier een oorlog aan de gang is.”

Een moeder is aanwezig met haar zoon. Frank: “Ze stonden daar zo ingetogen, emotioneel haast. Het blijkt dat ze uit Amsterdam komen en een korte vakantie doorbrengen bij De Blökke in De Heurne. De jongen had van school een opdracht om ‘iets’ met 4, 5 mei te doen. Echt prachtig van deze jongen om samen met zijn moeder deze memorabele dingen te doen in zijn vakantie!” 

Na de plechtigheid is er gelegenheid om koffie of thee te drinken. “En daarna toog iedereen huiswaarts. Met de gedachte dat vrijheid een mooi en fijn gegeven is. Dat het niet zo ver weg heel anders is op dit moment. Vrijheid is niet vanzelfsprekend, dat besef is er zeker.”

Psalm 150 speelt tijdens dodenherdenking. Foto: Frank Vinkenvleugel
Prinses Beatrix speelt tijdens dodenherdenking. Foto: Frank Vinkenvleugel
Kranslegging bij het Joodse monument. Foto: Frank Vinkenvleugel
Robert Jan Rijks spreekt tijdens dodenherdenking. Foto: Frank Vinkenvleugel
Wethouder Martin Veldhuizen bij de dodenherdenking in Dinxperlo. Foto: Frank Vinkenvleugel
Denise en Daan bij de dodenherdenking in Dinxperlo. Foto: Frank Vinkenvleugel
Petra Veerbeek spreekt tijdens de dodenherdenking in Dinxperlo. Foto: Frank Vinkenvleugel
Taptoe voorafgaand aan twee minuten stilte. Foto: Frank Vinkenvleugel