Gerrit Gerritsen. Foto: Frank Vinkenvleugel
Gerrit Gerritsen. Foto: Frank Vinkenvleugel

‘Komt allen tezamen’ in de Dorpskerk

Religie

DINXPERLO- Dinxperlo heeft een prachtige kerk in het centrum, een kerk die zijn naam eer aan doet, de ‘Dorpskerk’. Een echte blikvanger met zijn imposante uiterlijk en die mooie spitse toren. Een kerk die eigenlijk niet meer weg te denken is uit Dinxperlo.

Door Waltraud Wensink

In oktober 2019 is men gestart met het verbouwen van de Dorpskerk en in 2020 zou deze weer in gebruik genomen worden. Dit vond echter geen doorgang vanwege de coronamaatregelen. Kerkrentmeester Gerrit Gerritsen vertelt: ”In april 2020 was de kerk eigenlijk weer gereed en op 19 april 2020 hebben we onze eerste testuitzending vanuit de kerk gehouden. De kerkdiensten konden via ‘Kerkdienstgemist’ bekeken worden vanuit de huiskamer.”

Geen gemakkelijke keuze
Met de verbouwing van de Dorpskerk kwam er een einde aan jarenlang vergaderen, plannen en uitvoeren. Er werd rond 2016 een rapport aangeboden aan de kerkenraad ’hoe verder met onze kerkelijke gebouwen’. Na veel wikken en wegen heeft men toen het besluit genomen om zich te gaan concentreren op de Dorpskerk en het Kerkelijk Centrum. Gerrit: ”Dat was geen gemakkelijke keuze omdat hiermee ook besloten werd dat zowel de Ontmoetingskerk als de Heurnse Kerk werden verkocht. Dat riep natuurlijk emoties bij mensen op, ieder had zo zijn eigen verhaal bij zijn of haar kerk. In 2016/2017 werd gestart met de verbouwing van het Kerkelijk Centrum waarbij veel mooie en oude elementen zijn behouden en verweven met nieuwe elementen. Er is ontzettend veel werk verricht met behulp van vrijwilligers, een aannemer en een installateur.” Het resultaat mag er zijn. Het Kerkelijk Centrum is een mooi multifunctioneel gebouw geworden met een prachtige uitstraling.

Hier mogen we trots op zijn
In 2019 is begonnen met de verbouwing van de Dorpskerk. Ook hier hebben vrijwilligers veel werk verricht om samen met aannemer Klomps en installatiebedrijf Alferink een mooi resultaat neer te zetten. ”Hier mogen we trots op zijn”, zegt Gerrit. Er zijn een aantal banken vervangen door stoelen voor meer flexibiliteit, het liturgisch meubilair is vervangen, de verwarmingsinstallatie is aangepast en een deel van de kerk is voorzien van vloerverwarming. ”Met de nieuwe geluids- en beeldinstallatie zijn we ook helemaal bij de tijd”, meent Gerrit die zich inmiddels een ware technicus waant en de knoppen van de computer en camera’s met de joystick bedient. Als de beelden op de schermen in de kerk te zien zijn, is alles loepzuiver en details worden zichtbaarder dan ooit. Maar liefst vijf schermen is de Dorpskerk rijker geworden. Gerrit:” Er is ook een aparte herdenkingshoek ingericht waar de overledenen van onze kerk worden herdacht. Doordat we nu ook met stoelen werken voor in de kerk, kunnen we ook een intiemere sfeer creëren voor de wat kleinere gezelschappen.” Bij de verbouwing is rekening gehouden met de sfeervolle oude elementen en heeft men ook hier, net als bij het Kerkelijk centrum de nieuwe elementen er in verwoven.

‘Komt allen tezamen’
De kerk gaat echt met de tijd mee en dat is ook de bedoeling. Op zondag 22 mei is er een gemeentezondag gepland waarbij men toch nog even stil zal staan bij de verbouwing en de officiële ingebruikname van de Dorpskerk. Het thema is dan ‘verbondenheid’. Naderhand kunnen de gemeenteleden meedoen aan diverse activiteiten zoals een meditatieve wandeling, samen zingen, een bloemstuk maken, of een presentatie bijwonen over de opvang van Oekraïners in de gemeente Aalten.

Voor de hele samenleving
Gerrit: ”Uiteraard willen we de Dorpskerk onder de aandacht brengen van alle inwoners van Dinxperlo. Veel inwoners hebben gezien dat men druk aan het werk was in de Dorpskerk, de kerk in het centrum van de Dinxperlose samenleving. Op 21 mei van 10:00 uur tot 16:00 uur willen we de Dorpskerk dan ook openstellen voor alle inwoners. Iedereen mag zelf kijken wat we hebben gedaan en we vertellen graag meer over de gebruiksmogelijkheden van de Dorpskerk buiten de kerkdiensten om. Er kunnen bijvoorbeeld presentaties gehouden worden en ceremonies, en rouwdiensten voor ‘niet leden’ van onze kerk.” ‘Komt allen tezamen’ in die mooie Dorpskerk in het centrum van Dinxperlo, de kerk die zoveel meer is dan alleen die herkenbare buitenkant met spitse toren, maar tevens een kerk voor de hele samenleving van Dinxperlo. De koffie staat klaar op 21 mei en iedereen is van harte welkom.

Het interieur van de Dorpskerk. Foto: Frank Vinkenvleugel