Dertig jaar Wereldwinkel Dinxperlo. Foto: Frank Vinkenvleugel

Dertig jaar Wereldwinkel Dinxperlo. Foto: Frank Vinkenvleugel

30 jaar wereld-winkel

Maatschappij

Leuke attentie voor klant in jubileumweek

Door Waltaud Wensink

DINXPERLO - Op 30 mei bestaat de Wereldwinkel in Dinxperlo maar liefst 30 jaar. De Wereldwinkel draait volledig op vrijwilligers en is een volwaardige winkel met alles wat er bij komt kijken.

De Wereldwinkel in Dinxperlo is opgericht door Henk Lammers, Frans Venhorst, Hanny Lichtenberg, Johanna Hesselink en Jenny Lam. “Vanaf het moment dat we het idee kregen om een Wereldwinkel op te starten waren we enthousiast en geloofden er ook in dat het zou lukken. We zochten verschillende mensen die allemaal hun eigen stukje kennis en expertise meebrachten. We zochten een pand, we leenden in eerste instantie geld en begonnen destijds in de Hogestraat in Dinxperlo waar we een jaar of zeven gezeten hebben. We hebben eigenlijk alles vanaf het begin aan zelf gedaan. Het geleende geld moest natuurlijk wel terug betaald worden dus we hoopten natuurlijk dat het zou gaan lopen. Op een gegeven moment zaten we met drie vrouwen bij de notaris om er een stichting van te maken, het leek wel een soort van kleine vrouwenwereld”, geeft Johanna aan.

Eerlijke prijs
De Wereldwinkel verkoopt authentieke producten met een hedendaags tintje uit ontwikkelingslanden. Sommige producenten hebben een eigen bedrijfje en anderen werken in kleine fabrieken. Allemaal mensen die recht hebben op een woning, voedsel, medische zorg en scholing. Met weinig middelen maken ze de mooiste spullen en met de verkoop hiervan kunnen ze een beter bestaan opbouwen.

Anita, een van de vele vrijwilligers van de Wereldwinkel in Dinxperlo, zegt:” Ze krijgen een eerlijke prijs voor de producten die ze maken maar er gaat heel wat aan vooraf eer het hier in de winkel ligt. Er moet namelijk wel aan een aantal eisen voldaan worden. De weg naar ons toe is niet altijd gemakkelijk maar als het hier eenmaal in de winkel ligt weet je ook dat het goed is zoals het gaat. We werken hier met ongeveer 27 vrijwilligers en dat is hartstikke leuk om te doen. We verdelen de taken en kijken goed naar ieders kwaliteiten. We hebben trouwe klanten maar er komen ook vaak nieuwe klanten bij. Mooi ook om te zien dat de kijkers later kopers worden, dus ook belangrijk om de etalage en de winkel zelf een mooie uitstraling te geven.”

Bloem van zakjes thee
Johanna: ”Het gaat bij ons in de winkel niet alleen om het kopen maar zeker ook om de beleving. De kleuren en geuren, de trends, eigenlijk de hele sfeer.”

Het is bijna een feestje om de Wereldwinkel binnen te stappen. Mooie bonte artikelen, heerlijk ruikende wierook, zeepjes, fairtrade producten en de meest leuke geschenken zijn in de Wereldwinkel te vinden. Als de klant niet kan kiezen, is een cadeaubon om aan iemand te geven een optie. Met lege handen de Wereldwinkel uit lopen is bijna niet mogelijk... 

Feestje om

Wereld-

winkel

binnen te 

stappen

“Binnenkort komt de avondvierdaagse er aan, hoe mooi is het om in plaats van een roos een leuke bloem te geven die gemaakt is van zakjes thee, iets wat bijna iedereen gebruikt en lang houdbaar is, voor een klein prijsje en enorm fleurig om te krijgen én te geven.”

Vlaggetjes
De artikelen uit de Wereldwinkel komen uit landen zoals Zimbabwe, Indonesië, India, Mexico, Kenia, Peru en Guatemala. Anita: ”In de week van het 30-jarig jubileum is er voor alle klanten die iets kopen een leuke attentie bij de Wereldwinkel. We versieren de boel met vlaggetjes, de deur staat open, kom gerust even binnen wandelen. We zijn een kleine maar fijne volwaardige winkel met leuke en fijne unieke artikelen.”
Volwaardig meedraaien
De wereldwinkel is bijna dagelijks open, het is goed te doen met alle vrijwilligers. Zo lang een winkel runnen in Dinxperlo, met weinig begonnen en nu volwaardig meedraaien zonder subsidie, en met het dertig-jarig bestaan een bijzondere mijlpaal met de klanten te mogen vieren.

Mijlpaal
Klanten zijn van harte welkom op 30 mei om de vrijwilligers te feliciteren met deze mooie mijlpaal. Dinxperlo mag blij zijn met deze mooie ‘wereldwinkel’. De wereldwinkel is te vinden aan de Markt 7 in Dinxperlo. Voor informatie: www.wereldwinkeldinxperlo.nl

Wereldwinkel Dinxpelo. Foto: Archief Achterhoek Nieuws, Frank Vinkenvleugel