Tanks dispersieproductie bij Saba. Foto: Frank Vinkenvleugel

Tanks dispersieproductie bij Saba. Foto: Frank Vinkenvleugel

Frank Vinkenvleugel

Saba verbindt zich aan Dinxperlo

DINXPERLO – Saba, de wereldspeler in lijmen en kitten, heeft zich nog sterker verbonden aan Dinxperlo en omgeving. Zaterdag hield het bedrijf open huis in het nieuwe pand aan de Meniststraat. Een mooie mogelijkheid voor familie van medewerkers, buurtbewoners en andere geïnteresseerden om een kijkje te nemen in de wereld van Saba.

Door Walter Hobelman

In het nieuwe pand zijn alle activiteiten van het bedrijf nu samengevoegd. Tot nu is er vanuit drie locaties in Dinxperlo gewerkt, gevolg van de groei die het bedrijf de afgelopen decennia heeft doorgemaakt. In het nieuwe pand komen alle werkzaamheden nu samen.

Tijdens de open dag hebben de medewerkers vol trots aan de bezoekers uitgelegd en laten zien wat er dagelijks gebeurt in de wereld van lijmen en kitten. Duidelijk zichtbaar is, dat het bedrijf verwacht de komende jaren nog verder te groeien. Sommige delen ogen nu nog redelijk leeg maar dat is dus een bewuste keuze.

Dat Saba in het dorp een begrip is blijkt wel uit de grote hoeveelheid bezoekers. Naar schatting hebben ongeveer 2000 personen een bezoek aan het bedrijf gebracht. “Wij wonen hier pal achter en hebben de afgelopen tijd het gebouw letterlijk zien groeien. Dit is een mooie kans om eens een kijkje te nemen wat er nou binnen dit gebouw allemaal gebeurt”, vertelt buurtbewoonster Madelène, die met haar man en kinderen de rondleiding volgt. Daarbij wordt haar zoon aangemoedigd door een paar medewerkers om zijn gegevens achter te laten, omdat hij een studie volgt waarmee hij in de toekomst wellicht een leuke baan bij het bedrijf kan vinden.

De open dag lijkt ook een soort reünie. Overal in het pand ontmoeten huidige medewerkers bezoekers waarmee ze in het verleden hebben samengewerkt. Het is een bewijs dat Saba en Dinxperlo hecht met elkaar verbonden zijn. “Saba leeft en hoort bij Dinxperlo”, vertelt een oud-medewerker die met zijn kleinkinderen het bedrijf bekijkt. ”Het is fijn dat het bedrijf de keus heeft gemaakt om hier te blijven en niet te verkassen naar een andere plek in Nederland.”

Het nieuwe, duurzame gebouw is volledig gasloos geklimatiseerd en uiteraard is het pand ook zeer goed geïsoleerd. Het totaal aantal zonnepanelen is ruim 1800 stuks. Daarmee kan in een flink deel van de elektriciteitsbehoefte van SABA worden voorzien. Ter vergelijking: met de opgewekte energie zouden de huishoudens van alle SABA medewerkers kunnen worden voorzien van energie.

'Saba leeft
en hoort bij
Dinxperlo'


Onder het nieuwe bedrijfspand is een wateropslag aanwezig die behoort bij een nieuwe sprinklerinstallatie. Deze tank, die primair dient voor brandveiligheid, wordt nuttig gebruikt om energie op te slaan en later weer te gebruiken. De energie die niet direct gebruikt kan worden in het pand, wordt in het sprinklerwater gestopt om later te kunnen gebruiken voor het koelen van de industriehallen en de kantoren. Zo wordt er een ideaal klimaat gecreëerd voor zowel kantoren als productie.

In alles is te zien dat Saba vol vertrouwen de toekomst tegemoet gaat en dat alle medewerkers er een prachtige werkplek hebben gevonden.


www.saba-adhesives.com/nl-nl