Kansen en bedreigingen. Samen met de woorden sterkte en zwakte vormen deze ingrediënten het vertrekpunt voor een plan, investering of visievorming.
Zo hebben velen van u meegedacht tijdens de vorming van onze centrumvisie in de afgelopen jaren. Ook nu zijn we weer aangehaakt als het er om draait de visie te vertalen naar een plan dat daadwerkelijk gaat gebeuren. De puntje op de i zetten, zeg maar. Of, zoals een medewerker van het bedrijf Dusseldorp tijdens de eerste bijeenkomst in de kerk zei; het gaat er nu om keuzes te maken onder andere over de exacte bepaling van straatmeubilair, parkeerplekken, stenen en uiteindelijk de gehele inrichting van centrum, Heelweg en Allee.

Als ras-optimist zie ik altijd kansen, ook al is de zon soms niet zichtbaar. Daar kan ik helemaal niets aan doen, ben ik erfelijk mee belast. Zo ging mijn grootvader, nadat zijn café werd gesloten na het bombardement op Nijmegen in 1944, paarden smokkelen tussen Nederland en Duitsland om toch nog inkosten te hebben. Kansen koppel je aan de sterkte kanten van bijvoorbeeld het centrum in Dinxperlo of je winkel. In de zoektocht naar een nieuwe invulling van een tijdelijk leegstaande winkel spreek ik met geïnteresseerden altijd op een vrijdag af. Voor mij makkelijk praten want de sfeer en aantallen bezoekers op deze dagen behoeven geen uitleg.
Een groep ondernemers uit het centrum is deze maand begonnen met een door de hogeschool Arnhem-Nijmegen georganiseerde opleiding ondernemerschap en retail management. Een opleiding voor de ondernemer die ook in toekomst zich wil onderscheiden. De investering in geld is dank zij bijdragen vanuit de regio Achterhoek en de gemeente zeer bescheiden. Maar op het persoonlijk leven van de ondernemers legt het een groot beslag. Immers direct na winkelsluiting is het haasten naar ‘school' en ook de huiswerkopdrachten staan soms een gezellig avondje naar de muziekvereniging in de weg. Investeren in tijd en keuzes maken tussen familie en verdere ontwikkeling. Daar mag je respect voor hebben. Want ook de beste opleiding biedt geen automatische garantie voor toekomst. Je dient met de nieuwe kennis aan de slag te gaan, nog meer samen te werken en vooral slimme keuzes te maken.
En dan valt de nieuwe energierekening in de brievenbus. Alles gedaan om een succesvolle ondernemer te zijn en dan breng je de zuur verdiende omzet naar het Nutsbedrijf. Ook voor vele inwoners breekt er dan een spannende tijd aan. Landelijk lijken er voor inwoners, niet-ondernemers, snel maatregelen te worden getroffen. Voor het MKB is het nog even onduidelijk wat er gaat gebeuren.
Tijdens de corona periode heeft het Ondernemerssteunpunt Aalten Doetinchem haar waarde en bestaansrecht bewezen aan de ondernemers die zich daar hebben gemeld. Ook nu breng ik graag het bestaan van het in ondernemersvragen gespecialiseerde Steunpunt onder de aandacht. Minimaal een goed gesprek over de onderneming en indien nodig gerichte hulp bij het vinden van oplossingen. Ook wanneer het even minder gaat met het bedrijf praten we daar niet graag over. Maar ik kan van harte de adviseurs van het Steunpunt aanbevelen en met hen in gesprek te gaan. Op www.ondernemers-steunpunt.nl treft u veel informatie. Dankzij de financiële inbreng van ook de gemeente Aalten zijn daar geen kosten aan verbonden en wordt er in een vertrouwelijke omgeving gewerkt. Uiteraard help ook ik graag bij de eerste oriëntatie op de mogelijkheden aldaar.

Hans Wennekes, Dorpsmanager Dinxperlo