Christiaan te Beest (links) en Franko Speldekamp, organisatoren van het kerstbiljarttoernooi van Ons Huis in Dinxperlo. (Foto: Frank Vinkenvleugel)

Christiaan te Beest (links) en Franko Speldekamp, organisatoren van het kerstbiljarttoernooi van Ons Huis in Dinxperlo. (Foto: Frank Vinkenvleugel)  

Kersttoernooi bij Ons Huis veel meer dan alleen 'balletje stoten'

DINXPERLO - Terwijl Sinterklaas pas net zijn voet op Dinxperlose grond heeft gezet, staat bij Sportcafé De Peppel in Dinxperlo het jaarlijkse kerstbiljarttoernooi al weer centraal. Wegens de enorme animo onder de biljarters is 14 november al gestart met het evenement van BV Ons Huis, dat voor de 35ste keer gehouden wordt.

Remko Alberink

Het kersttoernooi is onlosmakelijk met de biljartvereniging Ons Huis in Dinxperlo verbonden, maar om mee te doen hoef je zeker geen lid van de club te zijn. “We houden het heel graag laagdrempelig, het toernooi is ooit ontstaan als een soort stratentoernooi”, schetst Christiaan te Beest, anno 2022 met Franko Speldekamp verantwoordelijk voor het grootste deel van de organisatie. ,,We spelen een competitie met teams en elk team bestaat uit tussen de drie en acht spelers.”

Teams kunnen bestaan uit biljarters, maar ook buren, collega’s en familieleden zijn in de teams opgenomen. “Daardoor krijg je heel gemengde teams, het toernooi heeft zo ook een sociaal karakter. Soms zie je mensen een heel jaar niet, maar bij een onderlinge wedstrijd pak je het gesprek van destijds zo weer op.”

Negentien teams, drie poules, 65 wedstrijden met 195 partijen en 130 ingeschreven biljarters, partijen die alle in de avonduren moeten worden afgewerkt op de drie Wilhelmina-biljarttafels die De Peppel rijk is. Te Beest: “Dat vergt altijd wel een dag puzzelen om alles gepland te krijgen, want teams kunnen ook aangeven wanneer ze beslist niet kunnen spelen. Daar wordt dan bij de planning rekening mee gehouden.”

Om het voor de organisatie nog uitdagender te maken, de reguliere biljartcompetities van de Koninklijke Nederlandse Biljart Bond (KNBB) gaan ondertussen gewoon door. “Wij plannen onze wedstrijden daaromheen. Vanaf 14 november wordt er dagelijks gespeeld. Alleen na de poulewedstrijden hebben we een dag rust om de kwartfinales te loten en die wedstrijden in te plannen”, stelt Te Beest.

Door een
biljartende
inwoner van
Süderwick
heeft het
kersttoernooi
zelfs een
internationaal
tintje


Speldekamp hoort het allemaal aan. Hij stond in 1985 samen met wijlen mede-oprichter Henk Schreurs aan de wieg van het toernooi. Er is in de archieven nog een foto van de openingsstoot van het tweede toernooi te vinden. Speldekamp: “Daarop staat wethouder Willy Seesing afgebeeld, die wordt daar in de Graafschapbode omschreven wordt als wethouder van biljartzaken.”

Te Beest vult aan: “Er is nog een foto in omloop van de eerste editie in 1985 waarop 26 deelnemers staan, anno 2022 doen er daarvan nog 8 mee.”

Omdat iedereen mee kan doen, zijn de teams zeer divers. “Er zijn veel goede uitgebalanceerde teams die meedoen om de titel. De laatste tien jaar heeft geen enkel team het toernooi voor een tweede keer gewonnen, dat zegt iets over de krachtsverhoudingen.”

Was het ooit de bedoeling om via het kersttoernooi leden voor Ons Huis te werven, die opzet is zeker geslaagd. “Ik werd zelf door mijn zwager gevraagd om eens mee te doen. Dat sloeg aan, en twee jaar later ben ik lid van Ons Huis geworden.”

Intussen doen er ook biljarters uit Lichtenvoorde, De Heurne en Aalten mee, en door een biljartende inwoner van Süderwick heeft het kersttoernooi zelfs een internationaal tintje.

Hij wist nog
veel details en
hij vond het
destijds zo leuk


Voor Te Beest is het zijn 20ste editie als organisator, Speldekamp blaast 35 kaarsjes uit. Ondersteund door wat anderen zijn zij het kloppend hart van de toernooileiding, elke avond is een van hen het aanspreekpunt, vijf weken lang. Rijk zijn de anekdotes uit het verleden, waarbij de verschillende jubilea centraal staan. Toen het toernooi de vijftiende editie beleefde, verzorgde kunststoter Jan Brunnekreef bijvoorbeeld een indrukwekkende demonstratie. “En bij de 25ste editie hebben we Dick Jaspers voor een demo naar Dinxperlo gehaald. Dat was een groot succes, de zaal was bijna te klein er waren die finaledag misschien wel honderd mensen.”

En ook op Jaspers maakte het indruk. “Ik kom hem jaarlijks nog wel een aantel keren tegen, en dan heeft hij het altijd nog over die ene dag in Dinxperlo. Voor deze editie heeft hij ook een filmpje opgenomen met zijn herinnering aan destijds. Hij wist nog veel details en hij vond het destijds zo leuk. En het werd laat, hij heeft toen zelfs in een hotel overnacht.”

Was vroeger ontmoetingscentrum Ons Huis de speellocatie voor de biljartvereniging én het kersttoernooi, sinds 2016 zetelt de club in De Peppel. Daar klinken tot de finaledag op 29 december nu dagelijks biljarttermen als ‘afstoot’, ‘en nog vijf’ en ‘touché.’ 

Het kersttoernooi is niet weg te denken uit de Dinxper evenementenkalender, zoveel is duidelijk, ook al is het pas november.