Trudy Staal. Foto; Frank Vinkenvleugel
Trudy Staal. Foto; Frank Vinkenvleugel

Twintig jaar
gezelligheid bij Het Inloophuis

DINXPERLO - Op 14 november bestond ‘Het Inloophuis’ bij het Kerkelijk Centrum twintig jaar. Op 1 november werd deze bijzondere gelegenheid gevierd met de gasten die wekelijks de inloop bezoeken. Speciaal voor dit twintigjarige jubileum werd er een heerlijke lunch aangeboden waar dankbaar gebruik van werd gemaakt.

Berthold van den Bor en Trudy Staal zijn twee van de werkgroepleden die zich met enthousiasme inzetten en de vrijwilligers aansturen zodat bezoekers iedere week weer kunnen rekenen op een inloopochtend waarbij vooral de gezelligheid en elkaar ontmoeten centraal staan.

Twintig jaar Het Inloophuis
Trudy vertelt: ”Twintig jaar geleden werd ‘Het Inloophuis’ opgericht door Henny Boland en Janny Heideman. Er werd destijds naar samenwerking gezocht met personen uit verschillende kerken in Dinxperlo en Suderwick. Waar ze naar zochten was een fijne plek waar mensen eens per week bij elkaar konden komen. Gewoon voor een kopje koffie of om gezellig te kletsen tijdens een inloopochtend. Ik kan me nog goed een van de eerste keren herinneren dat de mensen ook daadwerkelijk kwamen. Henny en Janny zouden gaan bedienen terwijl wij in de grote zaal aan het wachten waren of er mensen zouden komen. Dat is natuurlijk altijd even afwachten, maar al snel zeiden ze :'Oh, er zijn er al veertien’. En dat aantal liep op. Uiteindelijk hadden we inloopochtenden waarop we wel 70 of 80 personen mochten verwelkomen.” Berthold vult aan: ”We zijn geen stichting of vereniging en doen als werkgroep alles zelf samen met onze vrijwilligers. Het Inloophuis loopt goed. Na de coronaperiode liep het bezoekersaantal door verschillende omstandigheden wel wat terug maar nog steeds komen er gemiddeld tussen de 35 en 45 bezoekers op de dinsdagochtend.”

Zelfvoorzienend
Toen Het Inloophuis twintig jaar geleden begon in het Kerkelijk Centrum, was het nog niet verbouwd, maar inmiddels zitten ze wekelijks in een prachtige ruimte die voldoende ruimte biedt aan de bezoekers. De een drinkt alleen een bakje koffie, de ander speelt een spelletje Rummikub en weer een ander komt voor een gezellig praatje. Berthold: ”Inmiddels zijn er een groot aantal vaste bezoekers. De heren zoeken zich meestal aan de ene kant van de ruimte op terwijl de dames de andere kant op gaan. Aan sommige tafels zitten de dames en heren gemengd een spelletje te doen. Er is altijd een gastheer of gastvrouw aanwezig om eventuele nieuwe mensen op te vangen, zodat je je al snel op je gemak voelt en niet bang hoeft te zijn dat je er alleen bent.” Het Inloophuis begint om 09.30 uur en je kunt binnenwandelen tot 11.30 uur. “We hebben een speciale bus bij de ingang staan waar eventueel een vrije gift in gedaan kan worden. We zijn zelfvoorzienend en tot nu toe gaat het nog steeds”, geeft Trudy aan. “We kunnen er soms zelfs leuke activiteiten van organiseren en eens per jaar een donatie aan de kerk doen.” Het is overigens niet zo dat je per se bij een bepaalde kerk moet horen om naar Het Inloophuis te komen. Iedereen is van harte welkom, of je nu jong of oud bent, ongeacht je geloofsovertuiging.

Vrijwillige chauffeurs
Trudy: ”Er komen momenteel een groot aantal mensen die al wat ouder zijn en niet iedereen is mobiel genoeg om daar te komen. Speciaal voor die mensen hebben we een aantal vrijwillige chauffeurs die mensen kunnen halen en brengen. Zo is het toch mogelijk om gezellig aan te sluiten, zie het als een extra service". Berthold: ”We hebben in het totaal ongeveer 35 vrijwilligers waar we ontzettend blij mee zijn. We werken met roosters zodat iedereen weet wanneer ze zijn ingedeeld”.

De Knipmutsen van boerderijmuseum de Neeth
Voor het twintigjarige jubileum werd er een goed verzorgde lunch aan alle bezoekers aangeboden naast een mooie activiteit. Normaal gaan de bezoekers rond 11.30 naar huis maar op 1 november werden ze uitgenodigd om te blijven en daar werd dankbaar gebruik van gemaakt. Als verrassing werden ook nog de ‘Knipmutsen’ van de Boerderijmuseum de Neeth uitgenodigd. Deze twee dames brachten allemaal mooie oude attributen en oude gebruiksvoorwerpen mee en konden daar van alles over vertellen. Ook werd er verteld over oude gebruiken en gewoontes van vroeger. Er was sprake van een leuke interactie met de aanwezige bezoekers en Nel Wilcke, een van de bezoekers van het eerste uur, werd zelfs helemaal aangekleed in oude klederdracht en een mooie zondagse knipmuts. Daar zijn uiteraard de nodige foto’s van gemaakt. Alle bezoekers hebben een leuke ochtend gehad die werd waargemaakt door de inzet van de werkgroep en vrijwilligers van Het Inloophuis. Het twintigjarige jubileum is daarmee op een passende manier gevierd. Berthold: ”Graag zouden we ons bezoekersaantal willen uitbreiden, er is altijd plek voor nieuwe mensen. Kom gerust een keer langs voor een bakje koffie en kijk of het iets voor je is, je bent altijd van harte welkom."

Nel Wilcke, een van de bezoekers van het eerste uur, wordt aangekleed in oude klederdracht en draagt een zondagse knipmuts. Foto: PR
Iets lekkers bij de koffie. Foto: Frank Vinkenvleugel