Wethouder Joop Wikkerink (links) met Marry en Hans de Boer-Sturing. Foto: Karin Stronks
Wethouder Joop Wikkerink (links) met Marry en Hans de Boer-Sturing. Foto: Karin Stronks

Hans (83) en Marry (80) de Boer–Sturing 60 jaar getrouwd

Maatschappij

AALTEN – Op 28 december, in de barre winter van 1962/1963, geven Hans de Boer en Marry Sturing elkaar het ja-woord. Zestig jaar later is het op deze datum regenachtig en zacht weer. Marry komt uit Assen, Hans uit Utrecht. Ze wonen vijftig jaar in Aalten, nu net even buiten het dorp. Over het diamanten huwelijk grapt Hans: “’t Is wel heel lang…”

Door Karin Stronks

Wethouder Joop Wikkerink brengt het jubilerende echtpaar een bezoekje, er is koffie met gebak. Namens de gemeente Aalten is een fraai boeket bloemen bezorgd. De beide echtelieden zijn erg vief. “Over de gezondheid mogen we niet klagen!” Ze zitten naast elkaar op de bank en vertellen over hun huwelijkstijd, woonplaatsen, kinderen, werkzame tijd. Een doek met foto’s van de verloving en trouwdag hangt aan een muur in de woonkamer.

Ze leren elkaar kennen in 1959 op de TT in Assen als Hans in dienst gelegerd is in Assen. Een jaar later, op 28 juni 1960, slaat de vonk over als Hans nog eens de TT wil meemaken en bij Marry thuis logeert. Hans haalt de herinnering op: “Van de races hebben we niet veel gezien maar we hadden het heel gezellig samen…” 

Ze trouwen in Assen in de barre winter van 1962/1963 op 28 december en vestigen zich in Utrecht. Hans werkt dan in een textielgroothandel. Marry heeft in Assen in een damesmodezaak en op de typekamer bij het GAK gewerkt. In het huwelijk worden twee zoons geboren. De kinderen wonen in de buurt, in Aalten en Winterswijk, de kleinzoon woont in Arnhem. 

Op 28 december 1970 vestigt het gezin De Boer zich in Aalten. Marry zegt met een lach: “Ja we hebben blijkbaar wel iets met het getal 28…” Ze komen in een nieuwe woonwijk aan de Andromeda terecht. Hans moet aanvankelijk wennen aan de Achterhoekse gewoonten, aan de humor, de manier van omgaan met elkaar. Marry glimlacht: “Voor mij was de overgang wat minder lastig, ik kom uit Assen, Drenthe. De mentaliteit is daar niet veel anders dan hier in Aalten.” Hans: “We stonden versteld op nieuwjaarsdag, onze verwarming had het begeven en we belden de storingsdienst. Tot onze verbazing kwam korte tijd later iemand dit al oplossen. Ook Achterhoeks!”

Wat Hans en Marry opvalt is dat op Nieuwjaarsdag kinderen langskomen met een bolderkar en een paar uurtjes later met een grote hoeveelheid snoepzakken terugkeren. Hans: “De traditie van nieuwjaarstoeten ophalen was ons allebei niet bekend toen we hier kwamen wonen!” 

Hans treedt in dienst bij Spinkat, wat nu Sonoco is, later volgen banen in de papierverwerking, broedmachines- en speelgoedsector. Hij reist veel voor zijn werk, maakt kennis met onder andere Azië en Noord Afrika. Marry zet samen met buurvrouw Mieke een peuterspeelzaal op. Volgens de gemeente ‘is Aalten daar nog niet aan toe’. De dames bewijzen het tegendeel, de peuterspeelzaal wordt goed bezocht! 

Marry en Hans zitten niet stil en doen vrijwilligerswerk voor verschillende organisaties. Marry verzorgt de inkoop/verkoop bij de Wereldwinkel, maakt zich verdienstelijk voor de Aaltense synagoge, is gastvrouw bij Beth San en bestuurslid bij MondiAalten. Hans heeft onder meer rondleidingen verzorgd in de synagoge, is redactielid geweest bij KerkVenster en zet zich onder andere in voor het Aaltens Leerhuis en het Euregionaal Anne Frank project. 

Volgens de echtelieden hebben ze een boeiend en afwisselend leven geleid. “Met name de jaren ’60 zijn volgens ons omgevlogen. We realiseren ons dat we in een prachtig land wonen, waar we heel dankbaar voor zijn. We hopen hier nog lang samen te mogen genieten!”