Pien, Evert, Pim en Doraly van Mother Deer   Foto: Maaike Ronhaar

Pien, Evert, Pim en Doraly van Mother Deer   Foto: Maaike Ronhaar

Maaike Ronhaar

EP-release en concert Mother Deer in Luxor Live Arnhem

DINXPERLO – Het zijn spannende dagen voor het muzikale viertal Mother Deer. Vrijdag 27 januari verschijnt van de band, geformeerd rond oud-Dinxperloër Evert Stroet, de eerste EP. Op 3 februari is de officiële presentatie van de nieuwe nummers en de CD. Die avond staan ze geprogrammeerd in Luxor Live, het poppodium in Arnhem.

Door Reinier Kroesen

Mother Deer wordt gevormd door Doraly Vermeulen (bas & zang), Pim Stegeman (gitaar & zang), Pien Kuipers (zang) en Evert Stroet (zang & mandoline). Evert is de solid rock en zorgt voor structuur binnen de groep. Pien is schrijfster en zangeres, Doraly en haar bas zijn altijd positief getuned, Pim is de puls van hun muziek en professioneel grappenmaker. Mother Deer (moederhert) is geen willekeurig gekozen naam, het staat voor verzachting, vriendelijkheid en liefde. In hun liedjes komt dat tot uiting door meerstemmige samenzang en de akoestische gitaarbegeleiding. Songs over de maatschappij en het leven waarbij hoop en liefde centraal staan. De bandleden zijn liefhebbers van bands als Crosby, Stills, Nash & Young, Simon & Garfunkel en Venice, maar ook The Common Linnets.

Afstudeerproject
Evert stelde de band samen in 2017 om in het voorprogramma te kunnen spelen van de Nederlandse countryband Eastville. Toen waren ze nog een trio, inmiddels een country kwartet. Hij is een creatieve gast, zingt, speelt gitaar en kan goed fotograferen. Evert studeerde af aan het ArtEZ Conservatorium in Enschede en rondde die af met een Bachelor of Music. De EP die nu verschijnt was eigenlijk bedoeld als afstudeerproject, ware het niet dat corona roet in het eten gooide. De plannen werden omgegooid en er kwam meer tijd om aan het eindresultaat te gaan werken, waarbij de pandemie-periode ook weer inspirerend werkte.

Jezelf omarmen
De EP (mini-album) die Mother Deer deze week uitbrengt omvat zes songs. Het album heet 'When the Evening Comes'. Evert over die titel, teksten en het album: "Het centrale gegeven is dat we zingen over de pijnlijke en breekbare momenten in onze levens en die van anderen die we kennen. Meestal over iets waar je mee zit, een angst, pijn, verdriet of liefde. Maar we bezingen dat niet op een treurige manier, maar we doen het zo dat je er toch hoop uit kunt putten. Op een liefdevolle wijze. De tekst van het openingsnummer 'Like a Mother's Arm' is van mijn hand. Behoorlijk biografisch, het gaat over het omarmen van je innerlijk kind en over zicht krijgen op de toekomst. Ik zing letterlijk de zin: 'This is a letter to myself'. Ondanks vervelende dingen uit het verleden toch positief naar de toekomst durven kijken. De song kwam uit op mijn 25ste verjaardag. Symbolisch gepland als een nieuw begin voor mezelf.”

Titelsong
De tweede track is het titelnummer, een tekst geschreven door Pien Kuipers. Pien: "Dat nummer handelt over het gevoel dat je alleen staat, je alleen voelt, maar dat er altijd wel iemand is die zegt dat het goed komt. Die een arm om je heen slaat. Waarom we het album net als de song 'When the Evening Comes' wilden noemen? De avond is het moment waarop veel mensen met zichzelf bezig zijn. Men is klaar met de werkdag, komt tot rust en er komt bezinning net voor je gaat slapen. Je rent de hele dag maar door en s ’avonds heb je tijd om na te denken, soms kom je dan in een wat negatieve spiraal. Dat staat toch wel centraal op ons album. Moeilijke onderwerpen, maar uiteindelijk komt het toch weer goed. Een positieve boodschap dus!"

Spotify
De release van het album is op 27 januari. Vanaf die dag zijn de zes nummers online te streamen op bijvoorbeeld Spotify. Evert: "We brengen 'When the Evening Comes' ook uit op cd, die is te koop vanaf 3 februari, de dag van ons concert in Arnhem. Op de voorzijde staat een getekend portret van een hert. Getekend door Robert-Jan Rijks (die cover staat afgebeeld onderaan dit artikel). De cd’s hebben we in een kleine oplage laten persen en zijn te koop na afloop van onze optredens en te bestellen via mijn website. (www.evertstroet.nl/muziek/mother-deer/)

Info
Het concert op 3 februari begint om 20.00 uur, tickets zijn verkrijgbaar via de site van Luxor Live. Tijdens de EP-release wordt eigen werk afgewisseld met een aantal countrycovers. Behalve de vier leden staan er ook twee extra muzikanten op het podium in Arnhem: Drummer Casper Bongers en pedal steel gitarist Rik Haker.

Het voorprogramma wordt verzorgd door Marise. Zij maakt Nederlandstalige elektropop, haar teksten gaan over haar onzekerheden en angsten maar ook over zaken die haar inspireren en blij maken. Marise speelt deze avond akoestische versies van haar muziek en wordt begeleid door gitarist Tim Schippers. 

Wie niet in de gelegenheid is om naar de Gelderse hoofdstad te komen kan naar de herkansing! Op zaterdag 1 april staat Mother Deer op het Booster showcase festival in Enschede. Verdeeld over meer dan tien locaties en poppodia in de binnenstad, waaronder Concordia, Metropool, de Beiaard, Jansen & Janssen spelen veelal aankomende acts een set voor livepubliek.

De albumhoes. Foto: PR