Daadkrachtig Duurzaam Dichtbij Deurgaon!

AALTEN/DINXPERLO - Daadkrachtig Duurzaam Dichtbij Deurgaon! is de mooi allitererende titel –zowel Nederlands als Achterhoeks- van het uitvoeringsprogramma dat vorige week dinsdag in de gemeenteraad werd besproken. Maar vooraf kwamen nog enkele andere zaken aan de orde.

Door Jos Wessels

Benoemingen
Aan het begin van de vergadering werd Eline Massop benoemd tot fractievolger namens Gemeente Belangen. Daarna werd de heer De Boer benoemd tot enig lid van de Rekenkamer voor Aalten, Oost-Gelre en Winterswijk. Als onafhankelijk deskundige is het zijn taak om toe te zien of de gemeenten hun geld wel rechtmatig, doelmatig en doeltreffend uitgeven. Hij kan de raden dus op de vingers tikken. Maar vanavond kwam hij om kennis te maken en de gelofte af te leggen.

30 kilometer
De raad nam het voorstel aan om de maximumsnelheid in de bebouwde kommen te verlagen naar 30 kilometer per uur. Over het waarom was iedereen het eens. Maar over het hoe waren nogal wat vragen. Zo kwam Bas Koskamp van BBB-HMV met een amendement. Hij vroeg de wethouder om vóór invoering eerst in gesprek te gaan met loonbedrijven. Er gaat soms landbouwverkeer door de randen van een bebouwde kom.
Wethouder Groters zei dat de loonbedrijven sowieso worden geconsulteerd. Net als alle andere betrokkenen en daarbij de hulpdiensten voorop. Daarop trok Koskamp zijn amendement in.
Gemeente Belangen vroeg aan de gemeente om dan ook te gaan handhaven."98 procent van de burgers houdt zich keurig aan de regels, maar de enkele hufter verdient lik op stuk."
De VVD pleitte voor invoering buurt voor buurt. Wordt vervolgd.

Uitvoeringsprogramma
Na de verkiezingen in maart 2022 hebben de zeven partijen in de gemeenteraad samen een raadsprogramma opgesteld. In dit document van 26 bladzijden staat welke ambities zij hebben voor de komende vier jaar. Zo laten zij zien dat het besturen van Aalten een taak is van coalitie en oppositie samen. Dit raadsprogramma werd in het voorjaar aangeboden aan Burgemeester en Wethouders met het verzoek dit concreet te maken in een uitvoeringsprogramma.
Begin december werd dit uitvoeringsprogramma, inmiddels 90 pagina’s dik, besproken in een oordeelvormende raad. De oppositie (HMV-BBB, VVD, D66 en CU) vond het stuk niet goed genoeg. Zij wezen het terug naar B en W. De ambities moesten meer aangescherpt worden. Dat vonden de collegepartijen (CDA, GB en PP) niet leuk. Niettemin gingen Burgemeester en Wethouders aan de slag.

In de raad snuffelen de zeven partijen als egeltjes om elkaar heen: oppassen om elkaar niet te prikken want zij willen op basis van dit document nog drie jaar met elkaar verder. Alleen Henk Meerdink vindt het maar niks. Er is weinig verbeterd sinds december, vindt hij.
De oppositiepartijen hebben, samen of alleen, negen amendementen en een motie opgesteld. Daarin proberen zij op onderdelen het beleid iets bij te sturen of aan te scherpen.
B en W en de coalitiepartijen zijn welwillend. Soms nemen zij een amendement over, soms kunnen zij ermee leven als de indieners het amendement iets willen wijzigen. Soms ook, trekken de indieners hun amendement terug omdat zij door toezegging van een wethouder al hun zin krijgen.
Al met al levert dat ruim 2,5 uur debat op. Tegen kwart voor 11 vindt de eindstemming plaats. Het uitvoeringsprogramma wordt aangenomen met 19 stemmen voor en 2 tegen. Alleen Henk Meerdink en Margot ten Bruin (beiden BBB-HMV) stemmen tegen.
Nu is het tijd voor Deurgaon, of zoals iemand zei: ‘Hard gaon!’