Vlaggen en ballonnen op het Zuiderpark. Foto: Karin Stronks
Vlaggen en ballonnen op het Zuiderpark. Foto: Karin Stronks

Volle bus naar Haagse demonstratie

HAART – Naar schatting 25000 mensen hebben op zaterdag 11 maart gehoor gegeven aan de oproep van Farmers Defence Force (FDF) om naar het Zuiderpark in Den Haag te komen. Vanuit heel Nederland vertrekken bussen richting Den Haag, ook vanuit de Achterhoek. BSA, boeren samenwerking Achterhoek, heeft via de appgroep een oproep gedaan om mee te gaan. Een volle bus vertrekt om 9.00 uur richting het westen van Nederland. Nanko te Bokkel, loonwerker, zegt: “Eigenlijk moet het niet nodig zijn. Maar ik ben blij dat we nog zestig man hebben opgetrommeld.”

Door Karin Stronks 

Op het raam aan de achterkant van de bus wordt een spandoek opgehangen, ‘Stem ze weg' staat erop. Demonstranten met Achterhoekse vlaggen, omgekeerde Nederlandse vlaggen, spandoeken, rode boerenzakdoeken stappen in, nadat koffie is genuttigd bij de carpoolplaats in Varsseveld. Chauffeur Emiel, op deze dag geassisteerd door zijn moeder Ineke, start de motor en we rijden richting de A18. "Dit keer komen niet alleen boeren en vissers demonstreren. Ook slachtoffers van de toeslagenaffaire, van de Groningse aardbevingen ten gevolge van de gaswinning, van de overstromingen in Limburg zijn van de partij”, vertelt Nanko te Bokkel.
We arriveren in Den Haag, rijden tussen flats door. Een opmerking komt vanuit achterin de bus: "Ha, en megastallen mogen we niet bouwen?” De bus, een luxe touringcar, stopt vlakbij het Er zijn diverse sprekers uitgenodigd, waaronder politieke kopstukken van oppositiepartijen, slachtoffers van de toeslagenaffaire, een dame uit Groningen die aandacht vraagt voor de schade door aardbevingen die gevolg zijn van gaswinning. "Het Groningse gas heeft ruim 400 miljard euro opgebracht. En wij kunnen niet gecompenseerd worden?”
Enkele internationale sprekers steken de demonstranten een hart onder de riem. Alle sprekers roepen op om anders te stemmen. Om in elk geval te gaan stemmen.
Het programma is rond de klok van 16.00 uur afgelopen. Demonstranten ruimen hun eigen rommel op, het Zuiderpark wordt netjes achtergelaten. We spreken een politieagent. Hij zegt: "Deze demonstratie is rustig verlopen, geen escalaties. Goede reis terug naar de Achterhoek!”

Twee tractoren toegestaan op Zuiderpark. Foto: Karin Stronks
Een jeugdige demonstrant. Foto: Karin Stronks
De Achterhoekse delegatie in Den Haag. Foto: Karin Stronks
Politiemensen patrouilleren op het Zuiderpark. Foto: Karin Stronks
Demonstranten op het Zuiderpark in Den Haag. Foto: Karin Stronks