Huntenkunst 2022. Foto: Roel Kleinpenning
Huntenkunst 2022. Foto: Roel Kleinpenning foto Roel Kleinpenning

Focus op IJsland tijdens Huntenkunst

Ulft – Donderdagochtend gaven voorzitter Harrie Schenning en het nieuwe bestuurslid René Wolters van Huntenkunst een persconferentie op het DRU Industriepark. De aanloop en aftrap richting de internationale en toonaangevende kunstexpositie voor toegepaste beeldende kunst, dit jaar van 12 tot en met 14 mei. IJsland staat centraal.

Door Reinier Kroesen

Ulft en omgeving maken zich weer op voor de 29ste Huntenkunst, al had het de 31ste editie moeten zijn, corona gooide twee keer roet in het eten. De knalgele posters en billboards zijn al weer overal te zien, ook publicitair is de organisatie inmiddels een goed geöliede machine. Huntenkunst werd in 1993 voor het eerst gehouden, toen nog in een festivaltent in Veldhunten. De kunstmanifestatie begon als een uitvloeisel van Huntenpop. Alle opgebouwde faciliteiten voor het popfestival werden zo multifunctioneel gebruikt. Later werd uitgeweken naar Ulft, met een korte uitstap van enkele jaren naar Doetinchem. Sinds de 5500 vierkante meter grote SSP hal gereed kwam voor grootschalige evenementen is het de thuishaven. 

Huntenkunst wil kunstenaars zowel een platvorm bieden als de mogelijkheid (internationale) contacten te leggen. Tegelijkertijd wil het de belangstelling wekken van het grote publiek voor beeldende kunst. Harrie Schenning toonde zich toch enigszins bezorgd over de toekomst van Huntenkunst op deze locatie en in deze omgeving, een andere hal van deze omvang is er in de regio niet. In maart zijn namelijk door een projectteam plannen gepresenteerd aan gemeente Oude IJsselstreek voor de mogelijke ontwikkeling van een aantal hotelkamers boven of naast de SSP hal. Daarnaast gaat misschien een deel van de hal omgevormd worden tot een museum voor kinetische, bewegende kunst. Harrie is van mening dat Huntenkunst niet gehouden kan worden in bijgeplaatste festivaltenten omdat dat ten koste gaat van de interactie tussen kunstenaars onderling en het publiek. 

Elke editie staat één land centraal, in 2023 is gekozen voor IJsland. Middenin de expositiehal komt het IJslandse paviljoen waar zeven kunstenaars van dat eiland hun werken presenteren. Tegelijkertijd exposeren zij ook in de Galerie op het DRU Industriepark, van 1 tot en met 11 juni onder de titel: ‘De IJslanders komen!' Tijdens de opening van Huntenkunst komt de IJslandse ambassadeur Kristjan Andri Stefansson naar Ulft om de aanwezigen toe te spreken.

Vorig jaar werd voor het eerst podium geboden aan afgestudeerde studenten van Artez Arnhem. Dit bleek een succes, vandaar dat ook in 2023 negen jonge kunstenaars in een eigen paviljoen weer aanwezig mogen zijn. Zij hoeven niet door de ballotagecommissie, die behoorlijk selectief is. Harrie: "Maar ongeveer 15 procent van de aanvragen om hier te mogen aanstaan kunnen we honoreren. Dit jaar zijn circa 250 exposanten aanwezig, waarvan 70 procent uit het buitenland. Huntenkunst is internationaal vermaard, voor een deelnemer is het een aanbeveling als je hier geëxposeerd hebt, iets dat je op je CV kunt zetten."

Huntenkunst kan nog vrijwilligers gebruiken die van maandag tot en met donderdag, willen helpen met de opbouw, en naderhand ook bij het opbreken. Men zoekt ook nog gastgezinnen die onderdak willen bieden aan drie IJslandse kunstenaars en hun partners, van 11 tot en met 15 mei. 


www.huntenkunst.org