Vrijheidsmaaltijd

DINXPERLO - Op vrijdag 5 mei om 12.00 uur kan men aanschuiven bij een grote Vrijheidsmaaltijd/Freiheitsmahlzeit op het Prins Clausplein in Dinxperlo. Voor 2 euro kan iedereen een placemat kopen bij de Jumbo in Dinxperlo, Bäckerei Gerads in Suderwick en bij het Grenslandmuseum. De Dinxperwickse Vrijheidsmaaltijd/Freiheitsmahlzeit wordt om 12.00 uur geopend door burgemeester Stapelkamp en door zijn Duitse collega van Bocholt, locoburgemeester Kerstin Erkens.

Door Marijke Verschoor-Boele

Placemats
Er zijn nog placemats te koop voor de Vrijheidsmaaltijd op vrijdag 5 mei (Bevrijdingsdag). De placemat is het entreebewijs om deel te nemen aan deze bijzondere maaltijd. De Vrijheidssoep van het comité 4/5 mei zal geserveerd worden. Dit is een vegetarische maissoep met toppings. Verder zijn er verse broodjes met beleg die gesponsord worden door de markt en de lokale middenstand van Dinxperwick. Niet alleen Nederlandse, maar ook Duitse vrijwilligers zullen helpen bij het bereiden van het eten. Het initiatief voor deze maaltijd komt van een aantal betrokken Dinxperwickers en wordt mede mogelijk gemaakt door subsidie van de gemeente Aalten, Stadt Bocholt en Interreg.

Grenzeloze vrijheid
Behalve gezellig met elkaar samen lunchen, heeft de maaltijd nog een doel: met elkaar praten, verbindingen leggen en daar waar nodig grenzen slechten. Wat is vrijheid voor jou? Waar denk je aan op 4/5 mei? Hoe zou je kunnen bijdragen aan vrijheid? Heb je je weleens onvrij gevoeld? Dit zijn vragen die staan op het ‘Happertje' of in het Duits ‘Fingerspiel'. Dit is een kinderspelletje dat aangepast is aan de Vrijheidsmaaltijd. Iedereen krijgt een Happertje dat gevouwen kan worden. De één noemt een getal en de ander doet het Happertje open en dicht tot je bij het getal bent. Je kunt dan een blaadje openvouwen waar een vraag op staat en daarover ga je met elkaar in gesprek. Is je buurman Duits? Geen probleem, de vragen staan er ook op in het Duits. Natuurlijk niets hoeft, elkaar ontmoeten en gezellig met elkaar kletsen mag ook.

Markt, middenstand en museum
De Vrijheidsmaaltijd is goed te combineren met een bezoek aan de markt, de plaatselijke middenstand of een bezoek aan het Grenslandmuseum.

Mogelijk tweede shift
De Vrijheidsmaaltijd begint om 12.00 uur. Als het erg druk wordt, volgt er een tweede shift om 13.30 uur. Iedereen is van harte welkom.