Een aantal deelnemers met de vrijwilligers tijdens het sporten bij Splinter. Foto: PR

Een aantal deelnemers met de vrijwilligers tijdens het sporten bij Splinter. Foto: PR

Oprechte aandacht voor
iedereen bij Splinter

Sporten en bewegen voor mensen met een lichamelijke of verstandelijke beperking

DINXPERLO - Iedere zaterdagochtend van 10.00 tot 11.00 uur wordt er bij Splinter de mogelijkheid geboden om te sporten en bewegen voor mensen met een lichamelijke of verstandelijke beperking. Het motto van Splinter is ‘iedereen kan meedoen’.

Door Waltraud Wensink

Slechts een klein deel van het ‘bouwwerk Dios’, een splinter. maar belangrijk voor de trouwe deelnemers, waar iedereen in zijn of haar waarde wordt gelaten en in eigen tempo en binnen eigen mogelijkheden mee kan doen. Een enthousiaste groep vrijwilligers en een vakleerkracht zetten zich wekelijks in om een zinvolle manier van bewegen en meedoen te realiseren voor de deelnemers. Persoonlijke aandacht, vaak zelfs één op één zijn belangrijke bij Splinter. 

Zoveel mogelijke 
persoonlijke ondersteuning
Martijn Stronks en Ida Hartjes zijn twee van de onmisbare vrijwilligers die al heel lang meedraaien als ondersteuners bij deze groep. “De naam Splinter is destijds bedacht door ‘de Meibrink’ een locatie waar mensen met een verstandelijke beperking wonen. Rond 1984 is men begonnen met het opzetten van een soort van gym/sportgroep want toentertijd was er op dat gebied nog niets. Tegenwoordig is het aanbod breder maar Splinter bestaat nog steeds onder de vlag van Dios”.

Wijnand Rigter is ook één van de vrijwilligers die zelfs de kleinkinderen meebrengt naar Splinter. De kinderen spelen als het ware mee en worden zo op een speelse manier ook bewust gemaakt van het feit dat iedereen erbij hoort en dat het heel goed samen gaat. Ze laten iedereen in hun waarde op een heel natuurlijke manier.

Wijnand: ”We proberen hier bij Splinter onze deelnemers zoveel mogelijk persoonlijke ondersteuning te geven. Op die manier proberen we ze te motiveren en soms een stukje onzekerheid weg te nemen. De groep is niet meer zo groot als jaren geleden en we hopen dat deze groep zich weer uitbreidt. Hiervoor hebben we deelnemers nodig maar ook vrijwilligers, juist vanwege de oprechte aandacht die we geven. De kinderen van de volleybalspeeltuin die voor ons gebruik van de zaal maken, blijven vaak iets langer rondrennen en wij maken gebruik van de spelattributen die klaar staan. Het brengt ook wel leven in de brouwerij en het is een mooie combinatie.”

Mensen motiveren tot 
bewegen en meedoen
Bij Splinter hebben ze gemotiveerde mensen nodig die wel enige affiniteit met de doelgroep hebben. Ellen Heijink, één van de vrijwilligers, is zelf werkzaam in de zorg voor mensen met een verstandelijke beperking en dat heeft zo zijn voordeel. "Mensen kunnen soms een beetje extra ondersteuning op bepaalde momenten nodig hebben, bijvoorbeeld als iemand epilepsie heeft of als iemand niet alles snapt. Enthousiasme is hierbij ook belangrijk want hier kun je mensen ook mee motiveren tot bewegen en meedoen. Waar de een bezig is met iets actiefs, loopt de ander met een trainingspak rondjes door de zaal. Meekijken of meebeleven mag ook. Het feit dat je sportkleding draagt en iedere zaterdag ergens naar toe gaan om samen met anderen te sporten is namelijk ook een vorm van meedoen en erbij horen. Je geeft de mogelijkheid om te participeren. Er wordt gekeken naar wat iemand kan en waar een uitdaging voor iemand ligt. Dat is een stukje maatwerk omdat het voor iedere deelnemer verschillend is."

'Er wordt
gekeken naar
wat iemand
kan en waar
een uitdaging
voor iemand
ligt'

Koffie of chocomelk in het sportcafé
Zelfs al zit iemand in een rolstoel, er zijn altijd manieren om te bewegen en mee toe doen. Helga: ”Ik beweeg ook al als ik hier op mijn fiets naar toe ga en vind het fijn om straks chocolademelk te drinken”. Wijnand: ”Heel belangrijk is inderdaad ook naderhand het kopje koffie of chocomelk in het sportcafé. Lekker ongedwongen en relaxed. Het is voor sommigen een uitje.”

Martijn: ”De deelnemers die naar Splinter gaan zijn op dit moment mensen die 24 uursondersteuning krijgen maar ook mensen die ambulant wonen. Woon je nog thuis of woon je buiten Dinxperlo, ook dan ben je welkom. Onze vrijwilligers verdelen de aandacht over alle deelnemers”. Eric Vriezen woont in De Heurne en is een van de deelnemers: ”Ik kom hier graag. Het gaat hier op een speelse manier en soms heb ik echt het zweet in mijn schoenen staan, ik heb wel het idee dat ik ook echt wel in beweging ben."

Een vakleerkracht voor 
ondersteuning en kwaliteit
Dina van Balen is betrokken als vakleerkracht bij Splinter. ”Ik ben er voor ondersteuning en kwaliteit. Er werd bijvoorbeeld in het verleden veelvuldig naar een bal gegrepen met een paar kegels. Daar is niet per se iets mis mee, maar door meer variatie en vooral differentiatie aan te bieden, probeer ik de sporters nóg meer uit te dagen om op hun eigen niveau in beweging te komen. We merken dat de sporters het als plezierig ervaren wanneer ze nieuwe dingen kunnen uitproberen. Door deze ondersteuning vanuit mijn kant kunnen de vrijwilligers wanneer ze binnenkomen direct beginnen met de les, waardoor zij optimaal functioneren ten opzichte van de sporters waarvan de meesten zo goed als één op één begeleiding nodig hebben. Nieuwe of extra vrijwilligers zijn dus ook heel erg welkom”. Maar het allerbelangrijkste bij Splinter is toch wel het plezier in sporten en bewegen, het erbij horen en er even lekker uit zijn. Dit onder begeleiding van enthousiaste vrijwilligers die er wekelijks staan om er een gezellig sportuurtje van te maken.

Splinter is wekelijks op zaterdagochtend van 10.00 tot 11.00 uur in de Eurohal aan de Europastraat 2 in Dinxperlo. Voor meer info over Splinter of over deelname bij Splinter kan men contact opnemen met Dina van Balen of kijken op de website.


www.diosdinxperlo.nl