Smakelijk eten bij de Vrijheidsmaaltijd. Foto: Frank Vinkenvleugel

Smakelijk eten bij de Vrijheidsmaaltijd. Foto: Frank Vinkenvleugel

Dinxperwickse Vrijheidsmaaltijd/ Freiheitsmahlzeit: een groot succes

DINXPERLO - Bevrijdingsdag in Dinxperlo stond in het teken van de Dinxperwickse Vrijheidsmaaltijd/Freiheitsmahlzeit. Vol spanning volgde de werkgroep Vrijheidsmaaltijd de app van buienradar. Houden we het droog of niet? Voor de zekerheid werden al vroeg tenten opgezet voor het Kerkelijk Centrum op het Prins Clausplein en kon de werkgroep gebruik maken van de keuken en de zalen van het Kerkelijk Centrum.

Door Marijke Verschoor-Boele

Voorbereiding
Met wat gepuzzel werden de tenten in gereedheid gebracht, broodjes, beleg en drinken werden klaargezet. De soep werd verwarmd en de toppings stonden klaar om de soep te garneren. Dinxper FM zorgde voor de muzikale omlijsting en het geluid. Nederlandse en Duitse vrijwilligers waren enthousiast samen bezig met tafels en stoelen klaarzetten, broodjes snijden en koffiezetten. De zon scheen, het werd warmer en benauwder, de zonnebrillen gingen op.

Opening
Om 12 uur werd de maaltijd geopend met een gedicht getiteld ‘Grenzeloze vrijheid’, voorgelezen door de voorzitter van de werkgroep Marijke Verschoor-Boele. Daarna volgde een toespraak door burgemeester Stapelkamp die wees op de diversiteit aan bezoekers: “Ja, zelfs uit Aalten”, zoals hij meldde. “Vrijheidsmaaltijden zijn er in Nederland in meerdere plaatsen, maar deze Vrijheidsmaaltijd is uniek. Ook hiermee laten we weer zien hoe goed we met onze buren kunnen opschieten.” Sonja Wiessmeier sprak namens Stadt Bocholt. Zij is manager Europe Direct Bocholt en eveneens lid van de werkgroep Vrijheidsmaaltijd. Zij benadrukte dat Bocholt hiermee ook dertig jaar Europapreis viert.

Gezellig praten
Al snel stond er een rij te wachten voor de soep en de broodjes. Een rij die ook gebruikt werd om met elkaar te kletsen of om kennis te maken. Omroep Gelderland maakte opnames en ook de Duitse pers was aanwezig. Bezoekers uit Bocholt die kwamen voor een bezoekje aan de markt, combineerden het met de Freiheitsmahlzeit. Kwamen ze op de fiets dan kregen ze van Stadt Bocholt een gratis placemat. Was er even geen gespreksonderwerp, geen probleem: de ‘Happertjes’ of ‘Fingerspiel’ zorgden voor gesprekken over vrijheid, maar vooral ook over het ophalen van herinneringen. De opmerking “O wat leuk, dat ken ik nog van de lagere school” was regelmatig te horen.

Vrijheidssoep
De soep wordt gratis beschikbaar gesteld door het 4-5 mei comité. Elk jaar vragen ze een bekende kok om een recept voor de soep te bedenken. Dit jaar was het tv-kok London Loy. Hij bedacht een mais/kokossoep met toppings geïnspireerd op de Caraïbische keuken. De soep viel bij iedereen goed in de smaak. “Heerlijk, mag ik het recept?”, was een veelgehoorde vraag. “Die toppings van mais, peterselie, lente-ui en gebakken uitjes maken de soep extra lekker”, merkte een meneer op, terwijl hij zijn bakje vol schepte.

Harde en zachte broodjes
De broodjes waren voor elk wat wils of zoals een vrijwilliger opmerkte: “We houden ook rekening met de oudere mens waarbij het gebit niet altijd meer goed functioneert.” Een opmerking die overigens veel reacties uitlokte bij de andere, wat oudere vrijwilligers.

Onweer en regen
De lucht versomberde, maar de sfeer bleef goed. De eerste en grootste groep gasten was uitgegeten en vertrok voldaan richting de markt. “Doen jullie dit volgend jaar weer?”, was een veelgehoorde vraag. De tweede groep kondigde zich aan met een donderslag en al snel viel het met bakken uit de lucht. De soep en de broodjes vonden ook hier weer gretig aftrek. De regen kletterde op het tentzeil, de muziek bleef spelen en iedereen keek lekker droog in de tent naar de bezoekers van de viskraam die in de gietende regen naar hun auto renden.

Groot succes
Ongeveer 250 mensen hebben de Vrijheidsmaaltijd/Freiheitsmahlzeit bezocht. Deze maaltijd is mogelijk gemaakt door de enorme inzet van een enthousiaste groep vrijwilligers uit Dinxperwick en Bocholt. De middenstand en de markt in Dinxperwick hebben met hun producten dit initiatief ondersteund evenals de gemeente Aalten, Stadt Bocholt en Interreg met subsidies.

'Wat doen we met de overgebleven soep en de broodjes?'
“We gooien niets weg”, zei een van de vrijwilligers vastbesloten. Zakjes werden gevuld met broodjes om mee naar huis te nemen. Twee vrijwilligers gingen met een mand met broodjes en koek de markt over en ze waren in een mum van tijd terug met een lege mand. Veur Dinxper werd gebeld en de volle blikken soep werden opgehaald. Na even rondbellen kreeg ook de overgebleven soep een bestemming. De brandweer in Bocholt kwam het ophalen. ’s Avonds volgde een appje: Het had ze goed gesmaakt!

Volgende Vrijheidsmaaltijd?
Aan het einde van de maaltijd zaten de vrijwilligers nog even samen. De vraag “Doen we dit nog een keer?” werd met een volmondig “Ja” beantwoord. Een Duitse vrijwilliger uit Bocholt zei enthousiast: “Dit kennen wij niet. Dit is zo mooi. Mag ik volgend jaar weer helpen?”
Op naar 2024 voor een volgende Vrijheidsmaaltijd: de aanloop naar de grote Vrijheidsmaaltijd op de Heelweg in 2025 wanneer we met zijn allen 80 jaar vrijheid kunnen vieren.


Meer foto's op de website www.de-band.nl

Afbeelding
Burgemeester Stapelkamp en Marijke Verschoor. Foto: Frank Vinkenvleugel
Afbeelding