Vrijwilligers van de Dierenambulance. Foto: Frank Vinkenvleugel

Vrijwilligers van de Dierenambulance. Foto: Frank Vinkenvleugel

Open dag dierenambulance in Dinxperlo

Vervoer van dode en gewonde dieren, advies, opsporen van baasjes: vrijwilligers dierenambulance doen het allemaal

Door Waltraud Wensink

DINXPERLO - Op zaterdag 13 mei houdt D.A.R., wat staat voor Dierenambulance Gelderland Oost, een open dag. Tijdens deze feestelijke open dag vertellen enthousiaste medewerkers alles over hun werk en kun je zelfs een kijkje nemen in de dierenambulance en de nieuwe meldpost in Dinxperlo. Vanaf 1 april is de locatie van de Dierenambulance Gelderland Oost Helmkamp 56 in Dinxperlo.

Vrij groot werkgebied
Het werkgebied van de Dierenambulance is vrij groot en er worden heel wat kilometers gemaakt om dieren in nood te helpen. Annemiek van den Berg en Petra Lieverdink zijn beiden medewerker bij de Dierenambulance en vertellen over hun werk. Annemiek: ”Ons werkgebied strekt zich uit van Berkelland, Aalten, Winterswijk, Oost Gelre maar ook Doetinchem, Oude IJsselstreek, Bronckhorst en Montferland. Het kan dan soms zijn dat we niet gelijk naar een melding toe kunnen omdat we elders nog bezig zijn. We hebben twee ambulances en we zijn regelmatig onderbezet. Maar we doen ons uiterste best om de mensen die een melding doen duidelijke en goede adviezen te geven en proberen bij noodgevallen ook zo snel mogelijk ter plaatse te zijn.” Momenteel beschikt Dierenambulance Gelderland Oost over vijftien vrijwilligers, uitbreiding zou mooi zijn. Ze zijn 24 uur per dag bereikbaar , zeven dagen in de week en dan is het soms afwegingen maken waar men het eerst naar toe moet.

Niet alleen om dode dieren op te halen
Petra is nu anderhalf jaar werkzaam bij de dierenambulance en naast het feit dat ze het leuk vindt om te doen, kom je ook verdrietige dingen tegen. Petra: ”Ik vind het ook dankbaar werk. Je helpt dieren in nood in de vreemdste situaties, maar het komt ook voor dat je dieren meeneemt die zijn overleden. Je herenigt vaak de baasjes weer met hun vermiste huisdier ook al is het dier soms overleden. Je ervaart dat de mensen dit dan toch weten te waarderen.” Annemiek vult aan: ”We zijn er niet alleen om dode dieren op te halen maar we zijn er ook voor de gewonde dieren. We hebben te maken met de mensen die een melding maken en met eventuele eigenaren als het om huisdieren gaat. Bij sommige meldingen is het voldoende om advies te geven, terwijl je bij een ander echt met de ambulance op pad gaat. Het is best afwisselend wat we tegenkomen.”

Afhankelijk van giften en donaties
De dierenambulance is een stichting die niet gesubsidieerd wordt en niet commercieel is. Petra: ”We moeten het hebben van giften en donaties. Als we een dier naar de dierenarts brengen en er is geen eigenaar in beeld, dan zijn die kosten voor onszelf. Deze kosten kunnen soms best hoog oplopen. Als er wel een eigenaar van een dier is, dan is deze verantwoordelijk voor het dier.” Zijn de mensen van de dierenambulance dierenartsen of mogen ze medische handelingen verrichten? Annemiek: ”Nee, we stellen zelfs geen diagnose ook al zien we soms wel wat er aan de hand is. Dat laten we aan de deskundigen over. Wij zorgen puur voor het vervoer en zijn geen opvang. Wel hebben we contacten met diverse stichtingen en opvangadressen die ons helpen of ondersteunen bij de opvang van gevonden of gewonde dieren.”

Ze proberen
financieel
het hoofd
boven water te
houden


Gespecialiseerde opvang of zorg
De medewerkers van de dierenambulance hebben ook nog meerdere taken waar ze bij betrokken kunnen worden. Denk hierbij aan bijvoorbeeld het ontruimen van woningen, brand of aanrijdingen waar dieren bij betrokken zijn. Daarnaast bieden ze diensten aan zoals vervoer naar een crematorium of dierenarts van een huisdier of het chippen van een huisdier op locatie. Hierover geven de medewerkers graag meer informatie tijdens de open dag maar ook telefonisch staan ze iedereen graag te woord over de mogelijkheden. Als het wilde dieren betreft - zoals egels, vogels en dergelijke - dan wordt er gezorgd voor gespecialiseerde opvang. Uiteindelijk hopen ze dat de dieren weer de natuur in kunnen als ze weer sterk en gezond zijn. Annemiek: ”Helaas is de realiteit dat 80% van de dieren die we vervoeren zijn overleden dus het is niet altijd leuk, maar desondanks wel dankbaar werk. We hebben helaas wel met onderbezetting te maken en dan vragen we de melder soms om met ons mee te denken om toch een (tijdelijke) oplossing te bedenken voor het gemelde probleem."

Groot hart voor dieren
Ze hebben nog een heleboel wensen en ideeën die ze nog willen waarmaken bij de dierenambulance en alle medewerkers hebben één heel belangrijk ding gemeen en dat is hun grote hart voor dieren. Hun inzet is van grote waarde en de waardering voor hetgeen ze doen is moeilijk uit te drukken in woorden. Dag en nacht klaarstaan op vrijwillige basis voor dieren in nood, keuzes maken, afwegingen maken, meldingen beoordelen en adviseren. Ook zijn ze bereid om voorlichting te geven op scholen of braderieën en ze proberen daarnaast ook nog hun hoofd boven water te houden door fondsen te werven en donaties binnen te halen. Alle lof voor deze vrijwilligers lijkt terecht.

Programma open dag met feestelijk tintje
De feestelijke open dag van D.A.R. Gelderland Oost is aan de Helmkamp 56 in Dinxperlo. Iedereen is welkom van 10.00 uur tot 16.00 uur. Tijdens de open dag zijn er demonstraties, neem je een kijkje in de dierenambulance, zijn er rondleidingen op de meldpost, kleurwedstrijden voor de kleine dierenvrienden en kan er worden gekeken of uw huisdier goed gechipt en goed geregistreerd is. Er is ruimte voor adviezen en om vragen te stellen. De vrijwilligers willen graag aan eenieder laten zien wie ze zijn en wat ze doen. Er wordt gezorgd voor koffie, thee en wat lekkers en iedereen is van harte welkom.

Dierenambulance nodig?
Heeft u de Dierenambulance nodig, bel dan met 088-1441441. Meer info ook op de Facebookpagina D.A.R Dierenambulance Gelderland Oost.