Nicol Aalbers. Foto: PR

Nicol Aalbers. Foto: PR

Op haar vijftigste in een F-16?

DINXPERLO - Het één na laatste interview in de 'Schaersvoorde-reeks' is met Nicol Aalbers, geboren in 1976 aan de Welinkweg in Dinxperlo. De reden om nog eens met Nicol te praten is het feit dat ze al eens eerder in De Band stond omdat ze in 1992 een 10 voor het eindexamen Duits haalde. Nicol is, na een lange schoolloopbaan, huisarts geworden en werkt drie dagen per week in Wijchen. Hoe is haar loopbaan en leven tot nu toe verlopen?

De mavo
Op de vraag hoe ze het vond op de mavo, die op een steenworp afstand ligt van haar ouderlijk huis, antwoordt ze meteen met: “Heel fijn! Terugkijkend heb ik in Dinxperlo een goede en fijne start gehad van mijn schoolloopbaan. Ik had plezier in leren, had fijne vriendinnen en je werd serieus genomen. Je voelde je verbonden met elkaar, met klasgenoten maar ook met docenten. En je voelde je veilig. Na de mavo heb ik de havo in Aalten gedaan en daarna in één jaar 5 en 6 vwo in Doetinchem op het volwassenenonderwijs. Een lange weg die ik niet had willen missen.”

F-16 piloot
als eerste keus


“Ik wilde F-16 piloot worden en op vliegbasis Gilze-Rijen heb ik een aantal testen ondergaan. Je moest de radar kunnen aflezen; je kreeg concentratietesten en een medische keuring. Ik werd jammer genoeg afgekeurd op mijn ogen. Ik heb na mijn afkeuring vaak vliegshows bezocht. Ik zeg nu gekscherend tegen mijn kinderen dat, wanneer ik 50 word, als cadeau een vlucht in een F-16 verwacht. Amalia kreeg dat cadeau al op haar 18e verjaardag, dus dat met goed komen (met een knipoog).”

Schuurfeest
Nicol heeft het eerste interview met moeder en dochter Hijink gelezen en ze kan zich het kraambezoek bij docent Henk Hiddink ook nog goed herinneren. “En de schuurfeesten in De Heurne bij de familie Apenhorst. En natuurlijk het zeilkamp in Broek in Waterland, fantastisch!”

Wat waren je favoriete vakken? “Biologie vond ik een fijn vak. Waarschijnlijk was er toen al sprake van een meer dan gemiddelde interesse in dit vak. Duits vond ik ook leuk. Scheikunde hadden we van Schuurman. Met economie en Frans had ik niks.”

Op de vraag of ze zich nog een blunder kan herinneren, vertelt ze de volgende anekdote: “Toen ik een keer met de bus naar school in Aalten ging, stapte ik niet in de reguliere bus maar in de bus die naar de sociale werkplaats reed. Ik had in eerste instantie niks door, de chauffeur wel… Vond ik als 16-jarige niet leuk.”

Geneeskunde
Nicol heeft zes jaar geneeskunde gestudeerd in Nijmegen. Daarna heeft ze twee jaar als arts-assistent gewerkt op de afdelingen interne geneeskunde en psychiatrie in het ziekenhuis Rijnstate om ervaring op te doen. En dan nog drie jaar de opleiding tot huisarts. Omdat ze een paar jaar geleden ziek is geweest, werkt ze momenteel nog maar drie dagen als huisarts en ze zegt over haar beroep: “Dit is het mooiste vak van de wereld. Je mag met mensen meewandelen en je wordt deelgenoot van leuke en minder leuke dingen. Je deelt veel met elkaar.’’
Mede door de lange schoolloopbaan en studie heb ik geleerd zaken goed te scheiden, te relativeren en de tijd te nemen, ook in mijn werk.”

NEC en voetbalcoach
Nicol is moeder van twee kinderen (13 en 9 jaar) en in haar vrije tijd voetbalcoach van het team van haar zoon, JO14 bij Orion in Nijmegen. Nicol: “Ik hou van voetbal. Laatst heb ik een wedstrijd gefloten. Op de opmerking van andere ouders: - jij kunt ook alles – reageerde ik met : Nee, ik doe het gewoon!” Nicol heeft in één van de eerste meisjeselftallen van SVD gevoetbald. Hier kruipt het Vreemanbloed waar het niet gaan kan. Natuurlijk is de familie fan van NEC en wordt de aartsrivaal uit Arnhem niet bij naam genoemd.

Op de laatste vraag aan Nicol of ze nog een advies heeft voor de huidige leerlingen van het voortgezet onderwijs antwoordt ze: “Kies de route die bij je past. En wees geïnteresseerd in en betrokken met de ander.” Bij het afscheid zegt Nicol: “Hopelijk tot 1 juni!”

Reünie

Kom i’j ook? Wil je Nicol, andere oud-klasgenoten en oud-docenten ontmoeten en herinneringen ophalen aan je schooltijd op ‘onze’ school? Kom dan op 1 juni naar de grote afscheidsreünie van Schaersvoorde Dinxperlo.
De organisatie stelt het op prijs wanneer je je online aanmeldt. De reünie begint om 18.00 en is op school, Europastraat 6, Dinxperlo. Hoort en zegt het voort!


schaersvoorde.nl/afscheidsreunie-locatie-dinxperlo