Wethouder Te Lindert op een frame runner en Wilco Giesen op een A-Link. Foto: Ed Doppen

Wethouder Te Lindert op een frame runner en Wilco Giesen op een A-Link. Foto: Ed Doppen

Nieuw aanbod voor sporters met beperkingen

Sport

AALTEN - Vanaf 3 april is er een nieuwe mogelijkheid om te sporten voor mensen met beperkingen. Op die woensdagmiddag staat bij de atletiekvereniging AVA ’70 de koffie klaar voor iedereen die nieuwgierig is naar Frame Running, een nieuwe manier om te blijven of te gaan bewegen met behulp van ‘frames’. Deze nieuwe mogelijkheid om inclusief te sporten is ontstaan op initiatief van de Atletiekvereniging AVA ‘70, gemeente Aalten, stichting Blijf Bewegen Geniet het Leven, Achterhoek in Beweging, fysiotherapie Fysio Aalten en de onderneming Rainbow Industries.

Door Ed Doppen

Er wordt gebruik gemaakt van twee types technische hulpmiddelen: de A-Link, en de Frame runner. De A-Link wordt mogelijk gemaakt door de stichting Blijf Bewegen Geniet het Leven, en de Framerunners zijn aangeboden door Rainbow Industries.
Op 21 maart vond de perspresentatie plaats van dit mooie initiatief. Al op de parkeerplaats wordt de aandacht getrokken door de boomlange in fluorescerend groen gestoken gestalte van Wilco Giesen, die samen met fysiotherapeut Lorenzo Scheening de fraaie frames uit de bestelbus laadt.
Wilco begint meteen met zijn enthousiasmerende verhaal over het belang van blijven bewegen, juist ook voor mensen met een beperking. Wilco weet als ervaringsdeskundige waar hij over spreekt. Tot zijn 51e was Wilco een topfitte triatleet die een mooie carrière combineerde met (fanatiek) sporten. Totdat zijn gezicht opeens scheeftrok en hij een vreemd gevoel kreeg. Het voorgenomen middagje fijn duursporten eindigde in een ziekenhuisopname. Daar werd een ernstig herseninfarct geconstateerd met onder andere een halfzijdige verlamming als gevolg. Deze catastrofe betekende een totale omwenteling in zijn leven. Langdurige en intensieve revalidatie volgde. Wilco vertelt met passie hoe hij door middel van sporten weer uit een heel diep dal is geklommen. Hierna is het zijn missie geworden ook anderen de mogelijkheid te bieden te (blijven) sporten. Daarvoor is de stichting Blijf Bewegen Geniet het Leven opgericht.
Andere aanwezigen zijn Hans te Lindert, wethouder sport van de gemeente, Marlie Vaags projectleider Achterhoek in beweging, Lorenzo Scheerling van Fysio Aalten, Arja te Brake, de voorzitter van AVA ’70, en Meindert Nap van Rainbow industries.
De mooi vormgegeven high tech frames wekken duidelijk de belangstelling. Men staat te popelen om de frames uit te proberen.
Wethouder Te Lindert, zelf in training voor de marathon, klimt als eerste op een frame en zoeft al snel over de baan. Hij is zeer positief en geeft aan het behoorlijk inspannend te vinden. Al snel volgen de anderen. Iedereen is enthousiast. Het positieve effect van bewegen is meteen bewezen door het plezier dat van iedereen die van de A-Link of een Framerunner afstapt afspat. Na deze praktijk demonstratie volgt koffie en nadere informatie in het clubhuis. Daar wordt door betrokkenen meteen verder gesproken over manieren om dit mooie initiatief verder te ontwikkelen en uit te rollen. Aan de gemotiveerde inzet van de aanwezigen zal het zeker niet liggen.
Belangstellenden zijn welkom om een kijkje te nemen of om mee te doen.
De Frame Running trainingen zijn vanaf 3 april twaalf weken lang iedere woensdag van 14.30 tot 15.30 uur 0p het sportterrein van AVA ‘70 (Bredevoortsestraatweg 110-A). Deelname is gratis, na de twaalf weken kan men lid worden van AVA ‘70.

Afbeelding
Afbeelding
Afbeelding
Afbeelding
Afbeelding
Afbeelding
Afbeelding