De Goede Week en Pasen: een traditie in Aalten

Aandacht voor The Passion in Helenahuis

AALTEN - De week voor Pasen wordt de Goede Week genoemd. Het is de week waarop het lijden en de dood van Christus wordt herdacht. 

De donderdag heet van oudsher Witte Donderdag. Wit, omdat het op deze dag de kleur is van de gewaden in de r.-k. kerk. Eigenlijk is het een inktzwart verhaal. Nadat hij met zijn vrienden had gegeten, wordt hij later op de avond verraden, gearresteerd en in de steek gelaten door al zijn vrienden. Op de vrijdag wordt hij voor valse rechters gedaagd en ter dood veroordeeld. Voor christenen is deze dag ‘Goede Vrijdag’, omdat de kruisdood van Jezus het begin is om kwaad en onrecht te overwinnen. Het verhaal van de passie, het lijden van Jezus, wordt tegenwoordig in een musical opgevoerd, ook voor de tv en in sommige plaatsen. In The Passion zitten veel herkenbare momenten over het handelen van mensen, ook voor deze tijd.
De r.-k geloofsgemeenschap schenkt op Goede Vrijdag aandacht aan The Passion. Aanvang 15.00 uur in het Helenahuis aan de Landstraat. Voorgangers pastor Jos Droste en Hans de Graaf. Dat gebeurt aan de hand van de laatmiddeleeuwse Aaltense afbeeldingen van de Kruisweg. Deze dertien zandstenen staties hangen nu in het Museum Catharijneconvent in Utrecht en zijn van nationale betekenis. Ooit stonden ze in Aalten.
Op de eerste zondag na de volle maan in de lente is het Pasen. Op Eerste Paasdag wordt de opstanding van Christus herdacht, de overwinning van de dood. Er is dan een oecumenische viering in de Oude Helenakerk. Aanvang 9.30 uur met de voorgangers ds. Hendrik Jan Zeldenrijk en Hans de Graaf.