Afbeelding

Going Home (Theme From Local Hero) – Mark Knopfler's Guitar Heroes (2024)

Een ‘zessnarig’ goed doel

In 1983 kwam de film ‘The Local Hero’ in de bioscoop. Dire Straits frontman Mark Knopfler was verantwoordelijk voor de soundtrack met als persoonlijk prijsnummer de single ‘Going Home (Theme From Local Hero)’. Het liedje bereikte de Nederlandse Top 40 en werd een kleine hit. Knopfler ging hierna verder met zijn band en bereikte grote hoogten met ‘Brothers In Arms’. Miljoenen verkoop, talloze uitverkochte concerten en veel geld op de bankrekening van de Engelsman. Na ‘On Every Street’ in 1991, een grootse tournee en weer veel succes, koos de gitarist voor een solocarrière. Die legde hem geen windeieren en binnenkort verschijnt zijn tiende soloalbum, ‘One Deep River’.

In het verleden zijn veel singles uitgebracht waarvan de opbrengsten naar een goed doel zijn gegaan. Denk aan Band Aid en USA For Africa, beiden veel successen en geld voor Ethiopië, waar toentertijd een hongersnood heerste. Mark Knopfler kwam op het idee om met een aantal gelijkgestemden een nieuwe versie te maken van het 40 jaar oude ‘Going Home (Theme From Local Hero)’. Na een rondvraag bij bevriende muzikanten, bleek dat velen mee wilden doen. De opbrengsten gaan naar het Britse Teenage Cancer Trust en het Amerikaanse equivalent, Teen Cancer America. The Who frontman en zanger Roger Daltrey is nauw betrokken bij beide organisaties en doet vanzelfsprekend mee, hij bespeelt de mondharmonica.

Bijzonder aan dit nummer en een kippenvelmoment voor mij, is het begin. De vorig jaar overleden gitaarlegende Jeff Beck strooit zijn karakteristieke geluid over ons uit, het waren zijn laatste opnames. Het feit dat ook Beck mee zou doen, zorgde ervoor dat 'iedereen’ van naam en faam ook van de partij wilde zijn. Onder andere Joan Armatrading, Joe Bonamassa, Paul Carrack, Eric Clapton, Ry Cooder, Duane Eddy, Peter Frampton, David Gilmour, Buddy Guy, Tony Iommi, Joan Jett, Alex Lifeson, Steve Lukather, Hank B. Marvin, Brian May, Tom Morello, Nile Rodgers, Mike Rutherford, Joe Satriani, Slash, Bruce Springsteen, Ringo Starr, Sting, Pete Townshend, Joe Walsh, Ronnie Wood en Zucchero zijn te horen.

Een uniek nummer, bijna tien minuten gitaar geweld, een thema dat elke keer op een iets andere manier gespeeld wordt en het klinkt werkelijk fantastisch. Elke gitarist heeft zijn eigen signatuur, maar door de hoeveelheid muzikanten is het voor mij niet altijd duidelijk wie welke partij speelt. Dat is ook niet zo erg, het is voor gitaarliefhebbers een hemelse luisterervaring. Het feit dat de opbrengsten naar een goed doel, vergroot het plezier en maakt dit nummer nu al tot één van de hoogtepunten van het nog jonge jaar 2024.