Oude Helenakerk

Samen op weg, juni 2006: Hervormde Gemeente en Gereformeerde kerk Aalten gaan fuseren in de Protestantse Gemeente Aalten, na jarenlang elk een eigen Gemeente te zijn geweest.
Wat een mooi initiatief destijds, nog mooier sinds juni 2022 wordt samen gekerkt met de RK Gemeente Aalten, welke haar Kerk heeft moeten opgeven gezien haar dalend aantal kerkleden.
Bij de RK Gemeente bestond al jaren een ontmoetingscentrum 'Kom over de brug', na sluiting van de RK Kerk werd dit voortgezet in zaal Elim van de PGA.
Hier treffen PGA- en RK-leden, maar ook niet-kerkelijken elkaar elke donderdagmorgen voor een gezellig praatje onder genot van een kop koffie.
Tot zover alles oké.

Maar dan veroorzaakt een door het PGA-bestuur uitgewerkt plan om de Oude Sint Helena Kerk (OHK) te verkopen, weg te geven, voor 1,00 euro aan Stichting Gelderse Kerken (SGK) grote verdeeldheid binnen de PGA-Gemeente.
De OHK-groep, 'het andere geluid' wordt stelselmatig tegengesproken, monddood gemaakt en kreeg niet de gelegenheid haar plan naast dat van het kerkbestuur te bespreken/te vergelijken.
Een petitie met ruim 750 stemmen werd genegeerd.
Het PGA-plan 'uitzien naar een andere beheersvorm voor de OHK' werd door PGA geleidelijk omgezet naar een proces van overdracht van de OHK, met mogelijkheid van terug huren á raison van 20.000 euro per jaar voor kerkdiensten. Bedragen circa 850.000 euro verbouwingskosten (grotendeels tgv van SGK) en betaling van toekomstig onderhoud groot 433.000 euro t.l.v. de PGA gaat deze overdracht de PGA kosten.
Vragen met betrekking tot tot cijfermatige vergelijking onderhoudskosten OHK en Zuiderkerk werden telkenmale genegeerd met: “Zuid praten we niet over”.
Gemeenteleden mochten vragen stellen en deze zouden alle beantwoord worden. Tijdens de gemeenteavonden werden vele sprekers afgekapt, vragen (ook schriftelijk) werden (deels) beantwoord, vaak met omzeilende antwoorden en niet zoals toegezegd gedeeld met alle kerkenraadsleden. Kerkenraadsleden hadden géén keuzemogelijkheid. Eén plan werd gepresenteerd en men kon voor of tegen stemmen. Uitslag stemming viel onder embargo: zeer vreemd! Staat in het nieuwe beleidsplan niet dat de kerk openheid en betere communicatie wil betrachten? Ik heb zelf ook ervaren dat meerdere ambtsdragers een zeer vervelende soms kwetsende toon aansloegen tegen personen met het 'andere geluid'.
Personen met het 'andere geluid' werden niet serieus genomen en weggezet als onruststokers. Het proces van besluitvorming is volgens vele kerkleden niet eerlijk verlopen.
Een zeer betrokken lid stelde destijds de vraag: "Is de Kerkenraad er voor de Gemeente, of is de Gemeente er voor de Kerkenraad?” Deze vraag kun je zeker stellen na zoveel tegengeluiden op de intentieverklaring tot overdracht. Gevolg van het kerkelijk besluit is dat veel vrijwilligers hun inzet van vaak vele jaren staken.
Zouden kerkleden en burgers van Aalten samen niet in staat zijn dit oudste monument en historisch gezien deze zeer waardevolle kerk in Aaltense handen te houden en te exploiteren? Waarom ziet SGK wel mogelijkheden?
Aaltens kerkleven verkeert in grote nood.

Harm Veldhuis, Aalten