Stoere Schildpadden en Dappere Dino': Hulp aan kinderen bij echtscheiding

DINXPERLO/LICHTENVOORDE - Een echtscheiding is voor kinderen altijd een ingrijpende gebeurtenis. Om hen te helpen daarmee te leren omgaan beginnen volgende maand in Dinxperlo en Lichtenvoorde groepsbijeenkomsten en trainingen, georganiseerd door het Preventie Platform Jeugd. Dat is is een gezamenlijk initiatief van de gemeente Aalten, Berkelland, Oost Gelre, Winterswijk en samenwerkende organisaties.

Ouders uit de gemeenten Aalten, Berkelland, Oost Gelre en Winterswijk kunnen de kinderen aanmelden voor een bijeenkomst 'Stoere Schildpadden en Dappere Dino’s', voor kinderen van 4 t/m 8 jaar. Voor leerlingen van de groepen 5 t/m 8 is er de KIES-training, een spel- en praatgroep. Deelname is gratis.

Groepen
Voor kinderen die een scheiding meemaakten én hun ouders is er Stoere Schildpadden en Dappere Dino’s. Ouders zijn nauw betrokken door individuele gesprekken en een groepsbijeenkomst met andere ouders. Tijdens het programma worden thema's behandeld als: de gevoelens van je kind; leren omgaan en begrijpen van veranderingen in het gezin; leren omgaan met problemen en versterken van zelfvertrouwen en steun.
Het aantal deelnemers aan een groep bedraagt minimaal vijf en maximaal tien. In Lichtenvoorde wordt de training gegeven in basisschool De Leeuw (’t Hof 2).

Start
De eerste bijeenkomst is op dinsdag 9 april van 8.45 tot 9.45 uur. De vervolgdata zijn dinsdag 16 en 23 april, 28 mei, 4, 11, 18 en 25 juni en 2 juli. Ouderbijeenkomsten worden apart met de ouders ingepland.
In Dinxperlo is de locatie IKC De Bosmark (Europastraat 10). De eerste training is op woensdag 24 april, ook van 8.45 tot 9.45 uur en de vervolgtrainingen zijn op 15, 22 en 29 mei, 5, 12, 19 en 26 juni en 3 juli. Hier zijn ouderbijeenkomsten gepland op dinsdag 23 april en woensdag 26 juni om 17.00 uur (evt. digitaal).

KIES
Voor kinderen uit groep 5 t/m groep 8 is er de KIES-training. KIES staat voor Kind In Echtscheidings Situaties. Kinderen willen na de scheiding van hun ouders niet kiezen, zeker niet tussen hun ouders. KIES helpt kinderen en ouders weer sterk te worden na een scheiding. Bij deze training is het aantal deelnemers minimaal 6 en maximaal 12.
Aan de hand van spel en opdrachten wordt gewerkt aan het verwerken van de scheiding. De kinderen leren omgaan met de veranderde leefsituatie die de scheiding met zich meebrengt. Het maakt niet uit of de scheiding al langer geleden is of dat de ouders nog maar pas uit elkaar zijn. Ook als kinderen er niet veel last of verdriet van lijken hebben, kan het toch fijn zijn om er eens over te praten met leeftijdsgenoten die hetzelfde hebben meegemaakt.
In Lichtenvoorde is ook voor deze training basisschool De Leeuw de locatie. De eerste bijeenkomst is op dinsdag 9 april van 12.45 tot 13.45 en de vervolgdata zijn 16 en 23 april, 28 mei, 4, 11, 18 en 25 juni. Ouderbijeenkomsten: 9 april (om 20.00 uur, digitaal) en 25 juni (om 17.00 uur op locatie).
In De Bosmark in Dinxperlo is de eerste KIES-training op woensdag 24 april, van 10.15 tot 11.15 uur. De vervolgdata zijn 15, 22 en 29 mei, 5, 12, 19 en 26 juni. Ouderbijeenkomsten: dinsdag 23 april en woensdag 26 juni om 17.00 uur (digitaal)

Aanmelden
Aanmelden van kinderen uiterlijk 2 april (locatie Lichtenvoorde) óf uiterlijk 17 april (locatie Dinxperlo) via onderstaande website. Daar is ook meer informatie te vinden over deze trainingen én andere activiteiten van het Preventie Platform Jeugd.


www.preventieplatformjeugd.nl