Het Prins Clausplein, nu nog vol 'blik', moet de 'huiskamer van Dinxperlo worden. Foto: Frank Vinkenvleugel
Het Prins Clausplein, nu nog vol 'blik', moet de 'huiskamer van Dinxperlo worden. Foto: Frank Vinkenvleugel

Uitkomst centrumvisie: supermarkt Jumbo toch naar terrein Metaalgaasweverij

Algemeen

“Visie gaat over meer dan alleen supermarkten”

Door Bernhard Harfsterkamp

DINXPERLO – De Aldi-supermarkt breidt uit op de bestaande locatie. De Jumbo wordt alsnog verplaatst naar de het terrein van de voormalige Metaalgaasweverij. Dat zijn de in het oog springende uitkomsten van het proces, dat tot de centrumvisie voor Dinxperlo heeft geleid. “De centrumvisie gaat over meer dan alleen supermarkten”, zegt wethouder Ted Kok. “Het gaat over het hele centrum, dat we met z’n allen willen aanpakken.” Minstens zo belangrijk is voor Kok om van het Prins Clausplein een “huiskamer” te maken, waar iedereen graag verblijft.

Supermarktdiscussie hield dorp gegijzeld
In november 2018 was wethouder Kok niet blij met het besluit van de gemeenteraad om eerst een centrumvisie voor Dinxperlo op te stellen, voordat er een besluit over de supermarkten werd genomen. Als het toen aan hem had gelegen was de Jumbo naar de locatie gegaan, waar de school De Wegwijzer had gestaan. “Ik ben nu wel blij”, zegt de wethouder. “De supermarktdiscussie hield het hele dorp gegijzeld, waardoor er niets gebeurde. Het is goed dat er nu een visie ligt, waardoor er meer gedaan zal worden. De gemeenteraad neemt heel vaak goede besluiten. Wat we nu willen komt in de buurt van wat we ooit al als mogelijkheden zagen.” Dat deze visie met een brede participatie tot stand is gekomen is voor de wethouder belangrijk.

Bewoners en belanghebbenden op vele manieren betrokken
Het participatietraject begon in december met een brede bijeenkomst in het Kulturhus. “Er is daarna actief veel meegedacht. We hebben een schouw van het centrum gedaan met een groep mensen, er zijn veel individuele gesprekken gevoerd, er is een ondernemersenquête uitgevoerd en er zijn twee werkgroepen en een begeleidingsgroep aan het werk gegaan”, zegt de wethouder. Dat leidde tot vier scenario’s: niets doen, twee supermarkten in het centrum, twee supermarkten op het Metaalgaasweverijterrein en het scenario, dat de voorkeur heeft gekregen met de Aldi in het centrum en de Jumbo aan de rand van het centrum. Het was de bedoeling dat iedereen in maart bij een marktkraam een mening kon geven over de scenario’s. Door de coronacrisis kon dat niet doorgaan, maar via de website van de gemeente kon toch gereageerd worden.

Beide supermarkten verplaatsen te nadelig
Niets doen was voor niemand een optie. “Het verplaatsen van de Jumbo naar het Wegwijzerterrein was haalbaar geweest’, zegt wethouder Kok, “Dan was er wat meer toestroom geweest naar het centrum, maar het past minder in de fijnmazige structuur van het centrum.” Omdat het terrein van de Metaalgaasweverij niet al te ver van het centrum ligt, wordt van daaruit toch nog wel bezoek aan het centrum verwacht, al zal dat wel minder zijn. Grote voordeel is dat het Wegwijzerterrein gebruikt kan worden voor parkeerplaatsen en meer groen, waar grote behoefte aan bleek te zijn. Tevens kan er nog enige woningbouw plaatsvinden. Voor de verkeersafwikkeling heeft deze keuze eveneens voordelen. “Beide supermarkten naar de Metaalgaasweverij was te nadelig geweest voor het centrum”, zegt Kok. De Aldi wordt uitgebreid op de huidige locatie. Om daar ruimte voor te maken heeft de gemeente het pand Wilhelminastraat 7 aangekocht. Het parkeren wordt dan deels verplaatst.

“We willen dat de mensen langer in het centrum blijven”
Om het centrum aantrekkelijker te maken om er langer te verblijven wordt het Prins Clausplein de “huiskamer”. “Het plein biedt veel kansen”, zegt Kok, “Nu wordt er veel geparkeerd en staan er afvalcontainers. Daar kan veel verbeterd worden. Dinxperlo is nu een dorp om naar toe te gaan voor boodschappen en daarna weer snel te vertrekken. We willen dat de mensen langer blijven. Daar gaan we alles aan doen. “ Parkeren wordt niet meer de hoofdfunctie. Aan de zuidzijde zal meer ruimte komen voor Horeca en het plein zal een minder stenig karkater krijgen. De auto wordt overal vooral gast. De voetganger krijgt meer ruimte. In de centrumvisie wordt ook aandacht besteed aan het optimaliseren van de weekmarkt, de grote trekker van Dinxperlo. Daarnaast zal de samenwerking tussen de ondernemersvereniging IODUS, het ondernemersfonds en de horeca verbeterd worden. “Die laat te wensen over”, zegt Kok. “Er ontbreekt regie en daarom komt er een dorpsmanager.” Hoeveel alle plannen gaan kosten is nog niet precies berekend. “Met de duim kan ik zeggen dat het richting de anderhalve miljoen zal gaan”, zegt de wethouder. “Het gaat vooral om aanpassingen van de openbare ruimte.”

Inloopbijeenkomsten
De voorkeuren zijn uitgesproken, maar de centrumvisie is nog niet definitief af. Op 13, 14 en 15 juli zijn er inloopbijeenkomsten in de Sint Liboriuskerk. Die beginnen om 19.30 uur. Per avond kunnen maximaal 100 mensen deelnemen. “Als er behoefte is aan nog meer avonden, dan doen we dat”, zegt de wethouder. Alle reacties die op de avonden komen worden meegenomen en beoordeeld. In september gaat er daarna een definitief voorstel naar de gemeenteraad, waarover in oktober een besluit wordt genomen.

Advertenties doorgeplaatst vanuit de krant