De met koffie toostende, heren zijn Johannes Hoven, Bertie Bussink, Bennie Berendsen en Freek Diersen. Foto: Frank Vinkenvleugel
De met koffie toostende, heren zijn Johannes Hoven, Bertie Bussink, Bennie Berendsen en Freek Diersen. Foto: Frank Vinkenvleugel

Open grens tussen Suderwick en Dinxperlo

Algemeen

SUDERWICK/DINXPERLO - Op de Duits-Nederlandse grens tussen Suderwick en Dinxperlo, die in het landelijke gebied loopt, hebben vier verenigingen uit de twee grensdorpen tijdens de afgelopen Europese week een 'open grenspoort' opgericht. Waar in de twee wereldoorlogen mensen van elkaar werden gescheiden door prikkeldraad, staan nu twee houten palen met altijd openstaande deuren, direct aan de grens.

Symbolisch gezien kunnen ze niet langer worden gesloten en de weg naar het andere land blokkeren. Een metalen inscriptie op de paal herinnert eraan dat mensen al meer dan 75 jaar vreedzaam in vrijheid samenleven. De 'altijd open' poort moet duidelijk maken dat de grens vandaag de dag geen obstakel meer is. Het staat op de grens bij de samenvloeiing van een Suderwicker pad door het veld, dat van de Osterhofweg naar de Dinxperloer Keupenstraat leidt. Het pad heeft geen naam, maar wordt in de buurt 'Kornstraote' genoemd. Waarom? Over deze route werd in het verleden vaak onder spannende omstandigheden Nederlands graan over de grens vervoerd naar de nabijgelegen Suderwicker molen van Hübers. Of het terugging naar het naburige land als meel hing grotendeels af van de prijzen die aan deze kant of aan de andere kant van de grens werden betaald. Er wordt gezegd dat niet alleen graan via deze afgelegen route werd gesmokkeld.

In Gelderland zie je dergelijke poortjes heel vaak aan de toegangswegen naar landgoederen of in de vrije natuur. Dit was inspirerend voor Freek Diersen uit Dinxperlo om de werkgroep van de Heimatverein Suderwick over te halen om samen met hem de poort te bouwen en neer te zetten. Het project werd ondersteund en gefinancierd door de Dinxperlose verenigingen Bewaar't Olde en Dinxpers Belang en het burgerinitiatief Dinxperwick.

De paal met plaquette die herinnert aan 75 jaar vrede en vrijheid. Foto: Frank Vinkenvleugel
De bijzondere vlag wappert op de 'open grens'. Foto: Frank Vinkenvleugel
Foto: Frank Vinkenvleugel
Foto: Frank Vinkenvleugel

Advertenties doorgeplaatst vanuit de krant