<p>Dirigent Almer Zijlstra aan de slag met het orkest Get Started. Foto: PR Eendracht Aalten&nbsp;</p>

Dirigent Almer Zijlstra aan de slag met het orkest Get Started. Foto: PR Eendracht Aalten 

Eendracht Aalten komt groots terug met jubileum- en erfgoedproject WEERKLINKEN

AALTEN - In november pakt fanfare Eendracht Aalten een week lang groots uit. Onder de noemer WEERKLINKEN is de club de komende periode initiatiefnemer van verschillende muzikale projecten. In de week van 26 november valt alles samen in een projectweek waarin drie concerten gegeven worden met een rol voor alle muzikanten van de vereniging. Die datum is niet toevallig gekozen, want op 26 november viert de fanfare haar 125ste verjaardag. Met WEERKLINKEN viert de club dit feest vooral samen met anderen.

De voorbereidingen van WEERKLINKEN gaan al ver terug en vanwege corona schakelde de club de plannen meermaals bij. Voorzitter Peter Kraaijenbrink: “De titel van ons project bedachten we al geruime tijd terug. Juist toen we stilvielen, wisten we waarom de fanfare voor ons zo belangrijk is. We ondernamen online van alles in de corona-tijd, maar bleven hopen op dat echte weerklinken. En natuurlijk symboliseert deze projecttitel een bestaansrecht van 125 jaar. Want in die periode overleefden we tenslotte meer dan een pandemie. En toch zijn we er nog altijd. Dat zette ons ertoe om bij dit project vol in te zetten op de erkenning van ons immateriële erfgoed. WEERKLINKEN is daarmee een project dat veel verder gaat dan onze club, maar ook op grotere schaal een bijdrage levert aan de positionering van de fanfare.”

WEERKLINKEN bestaat naast een reeks concerten uit een educatie-, promotie- en historieproject die in de weken voor eind november een eigen invulling gaan krijgen. De vereniging wil met deze projecten het jubileum delen met anderen en iets moois neerzetten voor zowel leden als omgeving. Peter: “Een fanfare is een unieke orkestvorm en ook al zijn wij er al 125 jaar, we kunnen natuurlijk altijd extra promotie gebruiken. We willen daarom een bijdrage leveren aan het nog beter op de kaart zetten van de fanfare. Mede daarom zijn we ook ondersteuner van een initiatief van Stichting Cron (Centrum Repertoire Ontwikkeling Nederland) die onze inzet benut voor het bijschrijven van de fanfare op de lijst van inventaris immaterieel erfgoed. Dat wat wij doen zit verscholen achter muren van repetitieruimtes, maar dat wat wij met zijn allen doen is net zo goed een monument, erfgoed.”

Tickets en concerten
Eind november bouwt de fanfare een chique feest locatie op op het terrein van ’t Romienendal. Op die plek krijgt WEERKLINKEN muzikaal vorm met drie verschillende concerten. De fanfare speelt in de avonden onder leiding van dirigent Egbert van Groningen een muzikale vertelling en voor kinderen in de basisschoolleeftijd speelt het opleidingsconcert onder leiding van Almer Zijlstra op de zaterdagmiddag een speciale kindervoorstelling. De jonge bezoekers luisteren naar het orkest Get Started dat muzikaal laat horen hoe Frederik de trompetter met één groot geheim worstelt. Peter: “De voorbereidingen zijn op dit moment bij al onze orkesten in volle gang. Want ook ons volwassenorkest KLINKT en onze samenspeelgroepen als Van Slag en de Notenschikker spelen mee. Het is natuurlijk sowieso al fantastisch om weer te mogen spelen, daar genieten we elke week nog van. Maar het is extra leuk om juist na zo’n heftige periode met zijn allen terug te komen met zo’n groots project waarin iedereen aan bod komt.”

De concerten zijn een muzikale beleving. Met verschillende partijen wordt al maanden gewerkt om van de locatie en de concerten een topweek te maken. Peter: “Het is een hele operatie. We zijn gewend om grote concerten te organiseren, maar zo ver als nu gingen we nog niet eerder. Gelukkig is de energie binnen de club groot. We staan te popelen om ons weer te laten horen aan iedereen. Ik wil dan ook iedereen van harte uitnodigen te komen luisteren. Of je ons nou wel of niet al eerder hoorde. We laten horen waarom we de moeite waard zijn, waarom we er al 125 jaar bij horen en er nog 125 bij willen blijven horen! We laten horen hoe we muzikaal verbonden zijn.”

De tickets voor de avond kosten 10 euro per stuk waarbij per ticket een consumptiemunt ontvangen wordt. De tickets voor de kindervoorstelling zijn gratis, maar moeten wel vooraf geregistreerd worden. Voor de reeks concerten zijn de tickets verkrijgbaar via een ingerichte webshop: www.eendrachtaalten.nl/tickets In de komende weken zal op speciale jubileumpagina’s meer aandacht worden geschonken aan het jubileum en erfgoedproject WEERKLINKEN van Eendracht Aalten.

Meer berichten
 

Dagelijks het laatste nieuws in je mailbox ontvangen?

Aanmelden