Han Veerbeek in een oldtimer. Foto: Frank Vinkenvleugel
Han Veerbeek in een oldtimer. Foto: Frank Vinkenvleugel

Het Achterhoeks Oldtimermuseum, zelfs voor vrouwen...

Algemeen

DINXPERLO - in Dinxperlo aan de Meniststraat is het Achterhoeks Oldtimer Museum te vinden. Een groot aantal prachtige oldtimers staan te pronken en daarnaast is het museum uitgebreid met een assortiment andere attributen. Hier kan men spreken van een beleving- en ontdekkingsmuseum met een vriendelijke knipoog naar vroeger.

Door Waltraud Wensink

Dinxperlo heeft heel wat te bieden op het gebied van cultuur en geschiedenis want het grensdorp is opnieuw een museum rijker. De man achter het Achterhoek Oldtimer Museum is Han Veerbeek. Hij haalt voldoening uit het feit dat hij mensen een gezellige rondleiding in zijn museum kan bieden met mooie herinneringen aan vroeger. En het mag benoemd worden, hij doet het vol overtuiging, humor en welgemeend enthousiasme en alleen daarom is het museum zeker een bezoekje waard. 

A-Ford
De liefhebberij van Han Veerbeek begon een hele tijd geleden toen hij nog in garagebedrijf Veerbeek werkzaam was in Varsseveld. Han: ”Toen was Kramp een van de klanten met een mooie A-Ford die ook wel eens onderhoud nodig had. Toen zei ik, ‘als ik later groot ben wil ik ook zo’n auto’. En inmiddels heb ik dat kunnen realiseren.”

Herkenning
In de showroom staan prachtige oldtimers van diverse merken en leeftijden. Mensen hoeven geen verstand van auto’s te hebben om hier rond te kijken want er valt nog veel meer te zien. Han: ”We hebben hier in de toonzaal een route gemaakt waar de mensen langs kunnen lopen. Het is een route van herkenning, waarbij je terugblikt op de jaren zestig en zeventig. Langs de route hebben we ook tekstbordjes staan met beschrijvingen. Zo kun je ook gerust alleen ronddwalen als je de rest van je groepsgenoten kwijt bent en toch wilt weten wat het verhaal achter de auto is.”

Geluksvogels
Het is aan te raden om gezellig met Han mee te lopen langs alle mooie items in het Achterhoeks Oldtimer Museum. Hij vertelt de leukste anekdotes en wetenswaardigheden en geluksvogels mogen ook nog een leuk plaatje draaien op een oude platenspeler. Verder staan er onder andere snorfietsen, brommers, oude radio’s, televisies, een verzameling blikken, naaimachines van onder andere Singer, die ook weer een mooi verhaal met zich meebrengen. Ook is er een mooie fotocollectie van de Achterhoek 1950 van G. Bruil te zien met diverse Achterhoekse spreuken en gezegdes.

Ook voor vrouwen
Han: ”Het is niet alleen voor mannen leuk, maar ook voor de vrouwen is het een leuk uitje. Als het heel gezellig is kun je zelfs een mooi muziekje uitzoeken en op één van de trekzakken spelen die er liggen. Uiteraard is er ook tegen betaling koffie, thee of een glaasje fris verkrijgbaar.” Het museum straalt een stukje gemoedelijkheid en nostalgie uit. Het gevoel welkom te zijn is volop aanwezig en Han heeft er absoluut geen moeite mee om het gesprek op gang te houden met zijn gasten. Of het nu gaat over de oldtimers of over ‘brommers kieken’, Han weet overal wel iets moois bij te vertellen.

Voldoening
Han heeft geen opvolger voor zijn mooie museum en het zou fijn zijn als dit stukje historie wel voortgezet kan worden op den duur. Het museum staat dichtbij kerkje de Rietstap en is een mooie aanvulling op de andere musea in de buurt. Het zet Dinxperlo mooi op de kaart. Voor een groep scholieren, vrienden, of de huisvrouwenvereniging, of een groepje toeristen komen langs tijdens een wandel of fietstocht, het is de moeite waard om een kijkje te nemen in het Achterhoeks Oldtimer Museum. 

Snuffelshop
Er is zelfs een museum snuffelshop. Er wordt 5 euro per persoon entree gevraagd om kostendekkend te zijn, maar rijk zal Han er niet van worden. Dat is ook niet zijn hoofddoel. Han: ”Als mensen interesse tonen en ik hen een fijne middag kan bezorgen haal ik daar mijn voldoening uit. Kom gezellig herinneringen ophalen tijdens je vrije middag en voel je vooral welkom.”

Stallingsplekken
Er zijn nog een aantal stallingsplekken voor oldtimers beschikbaar en vrijwilligers zijn ook van harte welkom. Het Achterhoeks Oldtimer Museum is te vinden aan de Meniststraat 33 in Dinxperlo.

Geopend op zaterdagen van 13.30 tot 17.00 uur van maart tot en met oktober. Op afspraak vanaf zes personen ook op andere dagen. www.veerbeek-oldtimers.nl Tel. 06-10549127

Prachtige collectie in het Achterhoeks Oldtimermuseum. Foto: Frank Vinkenvleugel

Advertenties doorgeplaatst vanuit de krant