Moeder Nathalie en prijswinnaar Aeden Jansen. Foto: Frank Vinkenvleugel
Moeder Nathalie en prijswinnaar Aeden Jansen. Foto: Frank Vinkenvleugel

Veel prijswinnaars bij Dinxperwicker Krippentour

Cultuur

DINXPERWICK - donderdag 20 januari was de afsluiting van de ‘Dinxperwicker Krippentour’ oftewel de ‘internationale kerststallenroute’ en tevens de prijsuitreiking voor de vele deelnemers die hebben meegedaan met de zoektocht naar ‘haasjes’ bij alle kerststallen.

Door Waltraud Wensink

Zowel burgemeester Stapelkamp als mevrouw Kerstin Erkens, die de burgemeester van Stadt Bocholt vertegenwoordigde, waren vol lof over dit grensoverschrijdende evenement. Bij Rosi Tuente onder de carport leek het zelfs nog wel een beetje kerst met de mooie kerststal en de kerstboom die er nog stonden. Rosi, initiatiefnemer van het project van de St. Michael Gemeinde Suderwick, deed namens alle organisatoren en vrijwilligers het woord. 

Meerdere hoogtepunten langs de route
Een aantal jaren terug was er het evenement ‘Dinxperlo bloemendorp’ maar nu lijkt er een ander mooi evenement voor terug te komen, maar dan wel in de winter, kerst gerelateerd en grensoverschrijdend. Rosi: ”De Krippentour of kerstallenroute van dit jaar ging langs nagenoeg zestig plekken waar mensen hun ontzettende best hebben gedaan om er iets moois van te maken. Er waren meerdere hoogtepunten langs deze mooie ‘Krippentour’, kerststallenroute. Het was de vierde keer dat we dit mochten organiseren en ook al sluiten we deze af, de volgende kerststallenroute zit al weer in de planning. Ik wil dan bij deze ook iedereen bedanken die deze mooie ‘krippentour’ tot een geweldig succes hebben gemaakt.”

Dat het een succes was blijkt wel uit deelname vanuit de meest uiteenlopende plaatsen. Er waren ook veel nieuwe deelnemers vanuit Dinxperlo die meededen en er waren prachtige, verlichte kerstallen te zien, van handgemaakt tot klassieke expositiestukken en van groot tot klein. De bezoekers kwamen niet alleen uit Dinxperwick maar van heinde en verre. Zo waren er onder andere bezoekers uit Haminkeln, Braamt, Etten, Ulft, Dingden, Breedenbroek, Bocholt, Doetinchem, Silvolde, Dusseldorf, Munster, Slagharen en ga zo maar door. Rosi: ”Helaas hadden we ook te maken met een stukje vandalisme, maar daar willen we ons niet door laten ontmoedigen. We hopen dat zich dit vervelende incident niet zal herhalen in een volgende Krippentour.”

60 kerstallen
De heer Vinkenvleugel, wiens kerststal in Breedenbroek te bewonderen was, had zelfs een mooi tweetalig gedicht gemaakt en ook de familie Ponsen uit Dinxperlo had er iets heel speciaals van gemaakt en dit ook allemaal zelf geregeld. Zowel deze deelnemers als ook alle enthousiaste anderen die deze tocht tot een prachtig mooi grensoverschrijdend evenement hebben gemaakt worden hartelijk bedankt. De toch ging langs wel 60 kerststallen en sommigen konden de toch niet in één keer doen en kwamen er zelfs voor terug.

People to People prijs
Rosi: ”We zitten er zelfs aan te denken om volgend jaar voor overnachtingsmogelijkheden en meer toiletten onderweg te zorgen. Er zijn echt veel ‘Krippenliefhebbers’ die er echt speciaal voor komen. Als je de lijstjes met deelnemers bekijkt, kun je ook zien dat veel bezoekers echt ook alle stalletjes aankruisen waar ze zijn geweest zodat ze weten welke ze nog moeten bezoeken. Omdat het hier om zo’n geweldig grensoverschrijdende activiteit ging is de ‘People to People’ prijs uitgereikt door de Euregio, echt de kers op de taart voor alle hardwerkende mensen die aan dit initiatief hebben meegewerkt.”

‘Heel was wasser durch de A-Strang’
Burgemeester Stapelkamp en mevrouw Erkens gaven aan dat ze erg blij zijn met dit mooie initiatief dat de burgers toch weer met elkaar verbindt. “Er gebeurt al erg veel in de samenwerking tussen de Duitse en Nederlandse bewoners hier aan de grens.” En Stapelkamp grapt in zijn beste Duits: “Es wird immer besser und es fliesst nog heel was wasser durch de A-Strang!” De prijsuitreiking nam nog wel wat tijd in beslag want er waren maar liefst 74 prijswinnaars. En, het mag benadrukt worden, er zaten ontzettend mooie prijzen tussen die beschikbaar waren gesteld vanuit de ondernemers uit zowel Dinxperlo als Suderwick en omstreken. “Laten we hopen dat deze mooie activiteit het komende jaar opnieuw mag plaatsvinden en wellicht dan met nog meer deelnemers en belangstellenden, want zo zetten we Dinxperwick toch maar mooi op de kaart.”

People to people prijs voor Krippentour. Foto: Frank Vinkenvleugel
De hoofdprijs voor deze Krippe. Foto: Frank Vinkenvleugel

Advertenties doorgeplaatst vanuit De Band