De organisatie van de wandeltocht over de oude trambaan in Anholt. Foto: Roel Kleinpenning
De organisatie van de wandeltocht over de oude trambaan in Anholt. Foto: Roel Kleinpenning foto Roel Kleinpenning

Wandelen over verdwenen tramrails

Cultuur

ISSELBURG/ULFT – Na het succes van de grenssteen wandelingen in 2018 en 2019 is het nu tijd voor een vervolg. In verband met het 75-jarig bestaan van de ‘Heimatverein Anholt’ is, samen met de heimatverein Isselburg en de Oudheidkundige Vereniging Gemeen te Gendringen het initiatief genomen om een wandeltocht te organiseren die voor een heel groot deel de route volgt van de voormalige tramverbinding tussen Dieren en Isselburg.

Door Walter Hobelman

De wandeltocht met de naam ‘De IJzeren Weg’ vindt plaats op zondag 18 september. Er kan gestart worden vanaf het schoolterrein Stromberg in Isselburg of bij de DRU in Ulft. Er rijden pendelbussen om de wandelaars na afloop van de tocht weer terug naar het startpunt te brengen. De wandelroute is 14 kilometer lang.

“Van 1881 tot 1963 kenden Gelderland en het aangrenzende Duitse grondgebied een smalspoorverbinding voor trams. Hiermee werd het platteland ontsloten en werden de belangrijke spoorlijnen van beide zijden van de grens met elkaar verbonden”, vertelt Theo Gasseling van de Heimatverein Anholt. Bijzonder aan de tramlijn was het feit dat de tram bij de grensovergang bij Gendringen niet hoefde te stoppen voor paspoortcontrole, er werd slechts steekproefsgewijs gecontroleerd.

“De wandeltocht van 18 september voert de wandelaars zoveel mogelijk over het traject dat de tram destijds volgde en gaat door beschermde landschapsgebieden. Onderweg kan het traject van de oude tramlijn ‘gevolgd’ worden aan de hand van foto’s en ander beeldmateriaal dat op informatieborden is geplaatst. Bij de brug in Ulft, bij het gebouw van de hengelsportvereniging De Brasem aan de Oversluis is nog een heel klein deel van de rails te zien en vanzelfsprekend is dat ook opgenomen in de wandelroute.”

Onderweg is er een rustplek waar men even bij kan komen en bij beide start- en aankomstpunten zijn ook versnaperingen te koop. Er kan in Isselburg en Ulft gestart worden vanaf 09.00 uur tot 13.00 uur. Vanaf 13.00 uur gaan de pendelbussen rijden om de wandelaars weer naar hun startplek te vervoeren.

De kosten voor de wandeling bedragen €5 per persoon voor iedereen die ouder is dan 14. Tot die leeftijd is deelname gratis.

Advertenties doorgeplaatst vanuit De Band