Marktmeester Henk Jan Freriks. Foto: Roel Kleinpenning
Marktmeester Henk Jan Freriks. Foto: Roel Kleinpenning foto Roel Kleinpenning

Burgemeester opent expositie 60 jaar Markt in Dinxperlose Grenslandmuseum

Economie

DINXPERLO - Op vrijdag 31 maart om 11.30 uur opent burgemeester Stapelkamp de expositie ‘60 jaar Markt’ in het Grenslandmuseum in Dinxperlo. In een 8-tal lijsten worden foto’s van de markt van vroeger en nu getoond, er zijn oude zogenaamde ‘Marktboekjes’ en een film over de markt in het heden en verleden wordt getoond.

Door Marijke Verschoor-Boele

“Een unieke expositie op een unieke plaats!”, zo steekt marktmeester Henk Jan Freriks gelijk van wal. Marijke Verschoor-Boele, voorzitter van het Grenslandmuseum, beaamt dat en reageert droogjes: “We hebben niet vaak een expositie over onze ‘vrijdagburen’, die we ook kunnen ruiken in het museum (namelijk de frites en de vis).”
Gevat reageert Freriks hierop met de opmerking: “Maar we hebben nu wel een eigen toileteenheid staan, dus ze komen niet meer vragen of ze gebruik kunnen maken van het toilet in het museum.”

Grensoverschrijdend
Vanaf het begin was de markt in Dinxperlo een grensoverschrijdende markt”, vervolgt Freriks zijn verhaal. “Veel dagjesmensen uit Düsseldorf, Dortmund en Borken komen wekelijks de markt bezoeken en daar hoort natuurlijk een gebakken visje bij. Iedereen heeft daarbij zijn eigen voorkeur voor de kraam van de frites, fruit of vis en zo verdeelt men zich over de markt. We hebben gemiddeld zo’n 100.000 tot 125.00 bezoekers per jaar, maar dat is natuurlijk erg afhankelijk van het weer.”

Beste zelfstandige markt
De markt is een zelfstandige markt en aangesloten bij de CVAH (Centrale vereniging voor Ambulante Handel). Marktkooplieden of zelfstandige markten zijn hierbij aangesloten. De CVAH doet regelmatig controles op de markten en in 2018 zijn we uitgeroepen tot beste zelfstandige markt van Nederland en daar zijn we nog steeds best trots op”, zegt Freriks.
“De markt is opgericht in 1963 en begon met vier kramen. Nu staan er 29 kramen en is er een wachtlijst. Vroeger was de markt gemoedelijker en kende de marktkoopman zijn klanten vaak bij naam. Het was meer zeg maar ons kent ons. Toch kun je ook nu nog die gemoedelijkheid vinden. Mensen ontmoeten elkaar op de markt, eten gezellig zittend op het muurtje van de kerk een visje en praten.”

Stichting
De markt is een stichting. De voorzitter is Judith van Dijk van de viswagen. Celal Sahin van de Oosterse specialiteiten is secretaris. Jeroen Lageschaar van de frites vooraan is penningmeester en dan hebben we nog als bestuursleden Maikel Roode van het fruit en Ronnie Broekhuizen van de bloemen”, meldt Freriks; hij is trots op zijn markt.

Liefde
De marktkooplieden, eigenlijk moeten we marktondernemers zeggen, staan hier vaak al heel lang. Er waren ook prominente kooplieden bij, zoals Van der Spek bloemen. De marktschreeuwer, werd hij genoemd. Vanaf de klep van de vrachtwagen prees hij luidkeels zijn waren aan.
De kraam met de lederwaren staat er al meer dan twintig jaar en sommige kramen gaan over van vader op zoon zoals Van der Berg Vis. Iedereen kent elkaar en ze voelen zich voor één dag familie.”
Natuurlijk kan Verschoor-Boele het niet nalaten te vragen: “En hoe zit het met de liefde op de markt?” “Ja, daar hou ik me niet mee bezig hoor”, reageert Freriks, maar na enig nadenken volgt hij met: “Ja, die is er ook. Niek van de Blauwe Steen snijbloemen heeft een relatie met het meisje van de fruitkraam en ze zijn net ouders geworden. Je ziet: op de markt gaat ook het echte leven door.”

Waarom naar de markt in Dinxperlo? “Niet alleen voor de Duitsers, maar voor iedereen is de markt de moeite van het bezoeken waard. Er is een diversiteit aan producten, het centrum met horeca en middenstand is op loopafstand en belangrijk: je kunt hier gratis parkeren.” Freriks lacht om zijn eigen promotiecampagne van de Dinxperse markt.

Expositie
60 jaar Markt op een bijzondere plek rond de kerk is de moeite van een expositie waard. De expositie wordt op 31 maart om 11.30 uur geopend door burgemeester Stapelkamp, die tegelijk een bezoekje kan brengen aan de vernieuwde entree van het Grenslandmuseum met speciale aandacht voor de geschiedenis van het gebouw én een tijdelijke expositie van de Duitse kunstenares Marianne Bellenhaus.

Activiteiten
De expositie 60 jaar Markt is niet het enige wat we in ons jubileumjaar organiseren”, vertelt Freriks. “We hebben het hele jaar diverse activiteiten en acties. Daarover volgt op een later moment meer. Natuurlijk besteden we extra aandacht aan de echte verjaardag van de markt op vrijdag 6 oktober: dan doen we nog iets bijzonders!”

Openingstijden
De expositie 60 jaar markt is te bezichtigen vanaf 1 april tot en met 31 oktober. Openingstijden: april, september, oktober: dinsdag tot en met zaterdag: 13.00 tot 16.30 uur. Mei, juni, juli, augustus: dinsdag tot en met zaterdag: 13.00 tot 16.30 uur. Zondag: 13.30 – 16.30 uur. Entree: vijf euro.

Advertenties doorgeplaatst vanuit De Band