Roy Reusen, kampioen in de EuroCup 600 Supersportklasse in 2022. Foto: PR

Roy Reusen, kampioen in de EuroCup 600 Supersportklasse in 2022. Foto: PR

Roy “R”acing gaatinternationaal!

Sport

DINXPERLO – Roy Ruesen, bekend als Roy “R”acing, gaat dit jaar in een internationale competitie racen. Na zijn kampioenschap in de EuroCup 600 Supersportklasse in 2022 zoekt de Dinxperlose motorracer het ‘hogerop’. In 2023 komt Roy (41) uit in de Benelux Trophy en het  Open Nederlandse Kampioenschap (ONK). “Het is een afwisselende kalender, het niveau is een stuk hoger met een internationaal veld. Ik hoop uiteindelijk bij de eerste tien te eindigen”, vertelt Roy optimistisch. 

Door Karin Stronks

We spreken Roy Ruesen als hij onderweg is naar Schiphol. Hij gaat drie dagen trainen in Spanje, op het circuit van Almería. “Dit is de eerste keer dat we zo’n training doen, het is noodzakelijk om in het raceritme te komen. De motor is in een krat onderweg met een vrachtwagen, die zal er al bijna zijn nu, denk ik. Wij vertrekken straks met het vliegtuig en pakken op het circuit de spullen uit om te gaan trainen.” Op de vraag of Roy nog gaat ‘sightseeing’ luidt het antwoord: “Nee, we gaan puur voor het racen, alleen trainen. De reis is best kostbaar en ik ben bijna al mijn vakantiedagen kwijt aan het racen… De tijd wil ik goed benutten.”
Voorafgaand aan het nieuwe seizoen houdt Roy op zaterdag 11 maart een feestavond, voor sponsoren en verder voor iedereen die erbij wil zijn. “Het feest wordt gehouden bij mij thuis, ik zorg voor hapjes, drankjes en word hier ondersteund door middenstanders… Er staat een kleine loterij op het programma. Iedereen is welkom, een vrije gift wordt zeer op prijs gesteld! Wel graag even aanmelden via Facebook, in verband met boodschappen doen. Tijdens de feestavond hoop ik veel geld op te halen voor het komende seizoen, dat valt een stuk duurder uit dan vorig jaar… Gelukkig mag ik rekenen op veel trouwe sponsoren die dit jaar zelfs een extra duit in het zakje willen doen. Daar ben ik uiteraard heel blij mee.”
Het racen is voor Roy als een manier van leven. Doordeweeks is hij chauffeur en in de weekenden wordt de racecompetitie afgewerkt. Hij schrijft zelf verslagen, maakt foto’s en filmpjes voor de nieuwsbrief en Facebook. “Het seizoen begint in het weekend van 8 en 9 april op het circuit Croix-en-Ternois in Frankrijk. Dat is een klein circuit, een rondje leg je af binnen een minuut. Het raceseizoen duurt ongeveer tot oktober, er zijn komend jaar negen racedagen met twee races per dag en nog een aantal trainingsdagen.”
Roy racet op een 600CC Suzuki GSX-R, zijn nummer is dit jaar 18. “Ik had altijd nummer 185 maar in deze competitie gaan de nummers niet hoger dan 99.” Is het conditioneel zwaar? “Nou, door de jaren heen wordt het racen automatisme en kost daardoor minder energie. Ik heb zelf niet veel tijd om te sporten, maar heb sinds kort iets meer lichamelijk werk met laden en lossen. Een race duurt ongeveer 20 minuten, dan moet je vol aan de bak, maar is goed te doen. In een raceweekend heb je trainingen, kwalificaties en twee races.” Roy vervolgt: “Mijn leeftijd, ja ik ben 41. Maar Valentino Rossi is ook op zijn veertigste nog aan zijn laatste seizoen begonnen…”
Hoe is het allemaal begonnen? “Mijn eerste ‘motor’ ervaring was het rijden op de brommer van mijn zus. Ik vond het als jongetje fascinerend, je draait aan het stuur, het gas, en je rijdt vanzelf…” Hij rijdt jarenlang motor en in 2004 beleeft Roy zijn eerste kneedown. “Je raakt dan met je knie het asfalt in een bocht. Daarna ben ik op circuits gaan rijden.”
Zijn eerste race-ervaring doet Roy op op het circuit in Brno, Tsjechië, daar rijdt hij drie dagen met een race met een ‘staande start’ tot besluit. “Dat smaakte naar meer!” Wat is er nou zo leuk aan racen? Roy: “De start is het allerspannendste van de race, het mooiste deel. Je staat stil, adrenaline giert door je heen, 40 motoren met 8000 toeren, het licht gaat uit en je bent geheel in race-modus. Het is geweldig om met al die jongens om je heen op de eerste bocht af te stormen. En natuurlijk proberen om vlak na de start al een paar mensen in te halen… Zo laat mogelijk te remmen… Ja, dat proberen ze natuurlijk allemaal… Het is gewoon een prachtige hobby.”
Met racen is Roy begonnen in de ZAC klasse, de zomeravondcompetitie. “En dan jezelf ontwikkelen. In 2020 begon ik in de EuroCup 600 Supersportklasse, drie keer werd ik tweede, waarvan twee keer door het moeten missen van een racedag, vorig jaar kampioen. Nu maak ik dus de overstap naar de Benelux Trophy. Hierin doen Duitse, Franse, Belgische en Nederlandse motorracers mee.” De Benelux Trophy competitie overlapt het ONK. “Twee stratencircuits zijn hierin opgenomen, Hengelo en Chimay, België. Daardoor doe ik ook met het ONK mee. Ik kijk er enorm naar uit en hoop bij de eerste tien plaatsen te eindigen…”


Facebook: Roy “R”acing185
Instagram.com/royracing185

Roy Reusen. Foto: PR
Roy Reusen, 185. Foto: PR
Roy Reusen op het podium in Assen. Foto: PR
Roy Reusen in actie op zijn Suzuki. Foto: PR

Advertenties doorgeplaatst vanuit de krant