Foto: collectie Ben Maandag
Foto: collectie Ben Maandag

Reacties op Dinxpers Huuksken

Algemeen

DINXPERLO - Regelmatig worden in De Band oude foto's of ansichten uit de collectie van Ben Maandag geplaatst. Hij houdt de lezers van De Band ook graag op de hoogte van de reacties die hij kreeg op de plaatsing.

In reactie op het Huuksken van dinsdag 3 december schrijft Ben het volgende: "Verschillende leuke reacties gehad op de vijver in het Heurnsche bosch, wat tevens een wandelpark was. De familie Westerhof stelde de grond beschikbaar en met medewerking van de Heide Mij werd dit stuk grond aangeplant als bos. Hier werden zendingsbijeenkomsten, schoolfeesten, samenkomsten van geheelonthouders enzovoorts gehouden. Van de kuilen die ontstaan waren door zandafgravingen voor woningbouw werd een grote vijver gemaakt in 1906. Die info komt uit 'Dinxperlo en zijn bewoners'. Ook werd er in de winter geschaatst en veel kinderen in De Heurne hebben hier schaatsen geleerd. Fietsenmaker Beernink maakte altijd een gat in het ijs, zodat de vissen en dieren als salamanders lucht kregen. Het bos was eigendom van de Nederlandse Hervormde kerk te Dinxperlo.

In het boek van Willy Lieber (Oorlog in de achtertuin) las ik het volgende: 'Op Zondagmiddag 25 Maart 1945 werd door de Engelsche jagers een aanval gedaan op het plantsoen bij de school in de Heurne. In dit bosch waren doorlopende Duitsche militaire auto's met munitie en andere oorlogsmaterialen geparkeerd. Tegen ruim 12.00 uur verschenen de jagers hierboven en begonnen bij het omlaag duiken met het beschieten van het terrein. 2 Auto's werden goed getroffen. Een zevental Duitsche soldaten werd dodelijk getroffen, aldus Lammers.' In 1956 werd in het bosch een gebouwtje voor CJMV. gebouwd en dat werd in 1976 gerenoveerd en uitgebreid. De vijver werd rond 1970 dicht gemaakt, in verband met onder andere de veiligheid van de schoolkinderen."

Advertenties doorgeplaatst vanuit de krant