Vrijwilligers tijdens het inrichten van de tent. Foto: Frank Vinkenvleugel
Vrijwilligers tijdens het inrichten van de tent. Foto: Frank Vinkenvleugel

VVNF stoomt nieuwe bestuursleden klaar

Algemeen

DINXPERLO - Dinxperlo heeft de grootste Oranjevereniging van Nederland en de oranjekoorts breid zich uit naarmate Koningsdag nadert. Dinxperlo staat dan in het teken van ‘de tent’ en daarmee weet iedereen die lid wat er wordt bedoeld.

De Oranjekrant ligt al weer een tijdje op de mat en we kunnen stellen dat dit een van de krantjes is die door iedereen langere tijd wordt bewaard en doorgespit. Dinxperlo is immers benieuwd wat er allemaal te doen is in ‘de tent’. Jaar na jaar wordt er in Dinxperlo uitgebreid gevierd en alles is tot in de puntjes geregeld voor de leden. De VVNF telt inmiddels op het moment van schrijven 5.890 leden en dat is volgens voorzitter Arjan Bruggink een nieuw record.

Eerst bankpas
en als tweede
je VVNF pasje
in de knip


Alle hossende en feestende bezoekers staan er niet altijd bij stil, maar achter de schermen wordt er door enthousiaste en onmisbare vrijwilligers ontzettend hard gewerkt om dit ieder jaar weer mogelijk te maken. Er zijn maar liefst 25 bestuursleden die zich met verschillende taken bezig houden. Er is een kindercommissie, een middagcommissie, een culturele commissie en natuurlijk een tentcommissie.
Voorzitter Arjan Bruggink is er sinds 2001 en zegt: ”Met 25 personen vergaderen is te doen, maar zo geregeld moet je even met de hamer op tafel kloppen of tegen een kopje tikken anders om de orde te handhaven. Maar over het algemeen gaat dat goed. We krijgen rond deze tijd altijd de nodig mailtjes en je merkt ook dat het koortsig is op dit moment. Vaak gaat het over zaken zoals het aanvragen van een gastenpas, maar ook wel over personen die hun lidmaatschapspasje kwijt zijn.” Lachend voegt Arjan er aan toe dat het in Dinxperlo bijna een regel moet zijn dat eerst je bankpas in de portemonnee zit en als tweede je lidmaatschap pasje van de VVNF, dat is immers net zo belangrijk.

‘Iedereen komt
met hetzelfde
doel en dat
is feesten’


“We proberen als bestuur voor ieder wat wils te organiseren en laten al in januari van ons horen met de ‘nieuwjoarstoeten’. Het is niet zo dat we ons alleen maar bezig houden met de tent. We zijn er ook op dagen zoals Bevrijdingsdag en bij de dodenherdenking.” Maar voor de meesten Dinxperloërs is de tent toch wel een begrip. Arjan: “De prijzen van alles zijn enorm gestegen maar wellicht fijn om te weten dat de munten ook dit jaar weer 2,50 euro kosten. Het is een drukke week, maar gelukkig mogen we rekenen op de hulp van veel gemotiveerde en enthousiaste vrijwilligers. We organiseren samen activiteiten en de ene keer wordt het een fiasco en een andere keer slaat het aan. Wat werkzaamheden betreft zijn we inmiddels wel een goed geoliede machine en weet iedereen van elkaar wat er moet gebeuren. Over het algemeen zijn er weinig opstootjes op de feestavonden en het voordeel van een Dinxperse vereniging is dat men bijna iedereen wel kent of weet ‘waar ze van zijn’. Soms moet je er even een op de vingers tikken maar eigenlijk komt iedereen met hetzelfde doel en dat is ‘feesten’.”

‘Ik vind het nu
wel tijd dat ik
wat terug doe’


Naast de bestuursleden die er al langer zijn vindt de VVNF het belangrijk dat er ook mensen van een jongere generatie aansluiten. Vandaar ook dat er een aantal nieuwe bestuursleden in eerste instantie een tijdje meelopen als aspirant bestuurslid. Arjan: ”We kijken rond naar mensen die in het oog springen en gooien een balletje op of ze het zien zitten om met ons mee te lopen. Die verjonging en doorstroming is belangrijk omdat de tijden veranderen en een andere generatie brengt ook weer andere interesses en ideeën met zich mee.
Eén van de aspirant bestuursleden is de 37- jarige Bart Zweerink, geboren en getogen in Dinxperlo. Hij betrekkelijk jong, fysiek goed in orde en durft ook wel aan te geven dat hij ergens anders over denkt. Hoe kwam hij er zo bij om aan te sluiten? Bart: ”Eindelijk kwam dat door mijn buurman Willie Freriks en door Frank ter Horst die een oud-collega van mij is. Ze gaven aan dat ze wel mensen konden gebruiken. Tijdens een biertje hebben we het er over gehad. Ik was al een tijdje aan het nadenken over vrijwilligerswerk en wilde wel kijken hoe het allemaal gaat. Dit jaar draai ik voor het eerst mee nadat ik vorig jaar al wel bij een bestuursvergadering ben geweest. Willie en Frank zijn nu een soort ‘buddy’ en loodsen mij door alles heen. Het valt mij dan ook op dat iedereen eigenlijk wel weet wat ze moeten doen en het loopt dan ook goed. Ze hebben ervaring en doen hun ding inderdaad als een geoliede machine. Ik begin rustig aan, kijk de kat eerst uit de boom en help bij hand en spandiensten. Dat geldt ook voor de andere nieuwe mensen.”
Is het allemaal vrijheid blijheid bij de VVNF? “Nee, dat niet. Het is vrijwillig maar niet helemaal vrijblijvend. Je kunt niet te pas en te onpas zeggen dat je niet komt. Je bent best regelmatig vrij, maar op bepaalde momenten wordt er ook wat van je verwacht”, aldus Bart. ”Ik hoef ook niet meer zelf zo nodig de beest uit te hangen (dat deed ik toch al niet, lacht hij ) en ik kan evengoed nog een avond naar de tent om mee te feesten alleen dan niet meer iedere avond. Ik heb jarenlang mee gefeest en vind het nu wel tijd dat ik wat terug doe. Tot nu toe wordt ik hier met open armen ontvangen en is het erg gezellig.” En zo worden Bart en de andere nieuwe aspirant bestuursleden klaar gestoomd om ook onze volgende generatie weer een geweldige feestweek in de tent te organiseren maar eerst nog wel onder het toeziend oog van de oudgedienden die het stokje uiteindelijk zullen overdragen.

Advertenties doorgeplaatst vanuit de krant