Projectcoördinator Heidi de Ruiter is blij met de vele deelnemers en inzendingen. Foto: Euregio Rijn-Waal
Projectcoördinator Heidi de Ruiter is blij met de vele deelnemers en inzendingen. Foto: Euregio Rijn-Waal Euregio Rijn-Waal

Creatieve inzendingen over vrijheid Euregionale Scholenwedstrijd zet winnaars in het zonnetje

Algemeen

ACHTERHOEK - Hoe zou de grensregio eruitzien als Nederlanders en Duitsers niet in vrijheid samen zouden kunnen leven? Wat kunnen Nederlanders en Duitsers van elkaar leren? En hoe zullen de komende 75 jaar eruitzien? Met deze en andere vragen zijn Nederlandse en Duitse scholieren de afgelopen weken aan de slag gegaan. Hun ideeën hebben ze omgezet in creatieve inzendingen, waarmee ze aan de Scholenwedstrijd van de Euregio Rijn-Waal deelgenomen hebben. Deze organiseerde de Scholenwedstrijd dit jaar onder het motto ’75 jaar vrijheid – Leven in de grensregio’. Nu zijn de winnaars van de wedstrijd bekend. Ze worden de komende weken tijdens verrassingsbezoeken van de Euregio Rijn-Waal aan de betreffende scholen in het zonnetje gezet.

“In totaal hebben 470 leerlingen van 20 verschillende scholen aan de Euregionale Scholenwedstrijd meegedaan”, vertelt projectcoördinator Heidi de Ruiter van de Euregio Rijn-Waal. “De scholieren hebben in totaal 31 inzendingen over het thema vrijheid ingeleverd.” Dat zijn voor het grootste deel filmpjes, posters en Instagramstories. “Het thema van de wedstrijd is zeer veelzijdig, net zoals de uiteindelijke inzendingen”, vindt De Ruiter. Ze spreekt haar bewondering uit voor de kwaliteit van de inzendingen, die door vijf deskundige juryleden zijn bekeken en beoordeeld. Daarbij werd niet alleen gelet op de inhoudelijke kwaliteit en het gebruik van het thema ’75 jaar vrijheid – Leven in de grensregio’, maar ook op creativiteit, originaliteit en gebruik van de buurtaal.

Verrassingsbezoek
De winnaars staan dus al vast – en ze hebben allemaal een compliment verdiend, aldus De Ruiter: “Het was ons al snel duidelijk dat alle scholieren veel werk en energie in het project gestoken hebben. De juryleden waren het desondanks snel met elkaar eens welke klassen een bijzonder goed resultaat hebben neergezet.” Er worden in totaal tien prijzen uitgereikt: voor de drie beste inzendingen uit Nederland, de drie beste inzendingen uit Duitsland, de drie beste inzendingen van Nederlandse en Duitse partnerscholen én een extra prijs. De winnaars ontvangen mooie geldprijzen voor de hele klas.

De winnaars worden allemaal persoonlijk door de Euregio Rijn-Waal in het zonnetje gezet. De komende weken krijgen zij een verrassingsbezoek, waarbij de scholieren de geldprijzen en de oorkondes in ontvangst mogen nemen. “Op deze manier proberen we ook om nog een keer met de scholieren in gesprek te gaan en meer over hun drijfveren achter hun inzendingen te weten te komen”, aldus De Ruiter.

Meer informatie over de Scholenwedstrijd is te vinden op www.euregio.org/scholenwedstrijd.

Advertenties doorgeplaatst vanuit de krant