Geteizem, met van links naar rechts Bram, Stijn, Gabriel en Nuna. Foto: Waltraud Wensink
Geteizem, met van links naar rechts Bram, Stijn, Gabriel en Nuna. Foto: Waltraud Wensink

Geteizem zoekt tweede gitarist

DINXPERLO - Wie op een willekeurige donderdagavond Nirvana hoort spelen op de Aaltenseweg, hoort waarschijnlijk de band Geteizem tijdens een repetitie. Op de zolderkamer van één van de bandleden gaat het er fanatiek aan toe en ze hebben er lol in. ‘Geteizem’ bestaat nog niet zo lang en de band is op zoek naar een tweede gitarist.

Door Waltraud Wensink

Bram Koskamp (13 jaar en gitarist), Nuna Tuenter (bas en 16 jaar), Stijn Wieskamp (13 jaar en drummer) en Gabriel Seleman (zang) vormen samen de band Geteizem en kunnen niet wachten op hun eerste officiële optreden voor publiek. Bijna hadden ze een optreden te pakken maar door corona ging dat helaas niet door. Geteizem speelt rock en metal. Luna: ”We bestaan pas sinds januari van dit jaar en we moesten een naam verzinnen. We zochten iets stoers en vonden ‘geteisem' wel leuk. Die naam had een andere band al en toen hebben we gekozen voor Geteizem, gekozen, met een ‘z’ dus.”. Volgens Stijn was het eigenlijk een ‘schrijffoutje’ van zijn pa en dat hebben ze toen maar zo gelaten. Nuna, Stijn en Gabriel kennen elkaar van de slagwerkgroep van Beatrix waar een goede basis is gelegd en waar ze heel wat muzikale vaardigheden hebben geleerd. Bram kreeg gitaarles en werd gevraagd als gitarist, en Gabriel bood zich bij wijze van grap aan als zanger, en zo was Geteizem een feit.

Nuna: ”Ik speelde thuis ook al wel gitaar. Mijn pa had die ooit voor zichzelf gekocht maar van spelen kwam niet veel. Toen moest ik er maar mee aan de slag. Omdat onze band geen bassist had, nam ik die taak op mij.” En dat gaat haar goed af. Als een soort kartrekker sleept ze de andere bandleden met zich mee. Bram is verantwoordelijk voor een aantal akkoorden op zijn gitaar maar wil graag nog iets meer kunnen oefenen. Bram: ”Ik had wel gitaarles maar die vielen uit door corona en wil eigenlijk wel meer les. Daarnaast moet ik eigenlijk ook zelf gaan oefenen om het meer uit mijn hoofd te kunnen.” Daar waar Nuna zelfverzekerd overkomt, neemt Bram een nogal bescheiden houding aan. Maar als hij op een gegeven moment een solo intro van ‘Nothing Else Matters’ van Metallica speelt, is te merken hoe muzikaal hij is. Stijn op de drums hoeft eigenlijk geen toelichting, want zet hem maar bij een willekeurige band op het podium en hij speelt het wel mee. Gabriel heeft dan de taak om het geheel te ondersteunen als zanger. Hij geeft werkelijk alles en het klinkt nogal rauw, en zo geregeld moet hij even op adem komen en een slokje water drinken om zijn stembanden te smeren. Dat hij zuinig op zijn stem moet zijn en daar wellicht ook enige sturing bij kan gebruiken weet hij.

Het is mooi om deze vier jonge mensen op hun kousenvoeten op de zolderkamer muziek te zien maken met zoveel plezier. Talenten in de dop, die zichzelf klaarstomen voor publiek. Nuna: "We willen graag een tweede gitarist zodat we ook wat meer solo’s kunnen spelen en de nummers kunnen uitbreiden. Het is wel lastig omdat we zo jong zijn. De meesten van onze leeftijd hebben nog niet zo heel veel ervaring, en de wat oudere gitaristen willen vaak liever in een band met wat oudere muzikanten spelen. We vinden het echter belangrijk dat er een klik is met de nieuwe gitarist." Gabriel: “We hebben er samen lol in, en als de klik er met elkaar is, dan zou dat mooi zijn. Ik hoop dat zich wel iemand meldt."

Tot nu toe speelt Geteizem voornamelijk covers. Ze repeteren op de zolder bij de familie Wieskamp aan de Aaltenseweg. De ouders van Stijn stimuleren de jonge muzikanten om zich te ontwikkelen en bieden hen de gelegenheid om eens per week (met het zolderraam gesloten) te repeteren en genieten er zichtbaar van. Pa Wieskamp is zelfs aan het bemiddelen bij diverse mensen zodat ze ook kunnen optreden in de toekomst. Ook de ouders van de ander bandleden stimuleren de jongen rockers bij het maken van muziek. Op de vraag waarom Gabriel er geen gitaar bij gaat spelen zegt hij: ”Dat duurt te lang voordat ik dat onder de knie heb, omdat ik nog nooit eerder gitaar heb gespeeld. Daarom zoeken we er iemand bij die al wel gitaar kan spelen.”

Op dit moment is de band ‘Onwies’ hun grote voorbeeld. Onwies, dat zelf ook erg jong begonnen is, is inmiddels erg populair. Nuna en Stijn vertellen vol trots dat ze zelfs al eens even met hen mochten meespelen. Bram: ”Ik ben niet bang om voor publiek te gaan spelen. Ik denk dat we het gewoon moeten doen. Mochten het niet in de smaak vallen, dan spelen we gewoon door en doen we ons ding. Als we er zelf maar plezier in hebben.” Op dit moment beschikt de band over een setlist voor een optreden van ongeveer drie kwartier. Geteizem is bereid om gratis op te treden mits er een installatie aanwezig is. “Na een aantal optredens kunnen we zien hoe het gaat en hoe we kunnen uitbreiden of aanpassen”, zegt Nuna. Er gaan al geruchten dat ze misschien wel op het populaire BroekRock mogen performen maar dan moet er natuurlijk goed geoefend worden en het zou dan mooi zijn als er zich een tweede gitarist meldt.

Wie interesse heeft om als gitarist te spelen bij Geteizem, kan mailen naar geteizemofficial@hotmail.com. Enige ervaring is wel belangrijk en dat er een klik is met de bandleden.

Meer berichten
 

Dagelijks het laatste nieuws in je mailbox ontvangen?

Aanmelden