De prijsuitreiking. Foto: Frank Vinkenvleugel
De prijsuitreiking. Foto: Frank Vinkenvleugel

Allereerste Heimatpreis van Nordrhein-Westfalen uitgereikt aan Dinxperwick

'Neben-einander und gemeinsam, denn Heimat kennt keine Grenzen'

DINXPERLO/SUDERWICK - in een eerder verschenen artikel in de Band, van week 30, werd er al uitgebreid aandacht aan besteed: de uitreiking van de allereerste Heimatpreis. Het project 'Heimat und Zukunft gestalten an der Grenze: nebeneinander un gemeinsam, denn Heimat kennt keine Grenzen' kreeg van een vakjury de eerste prijs toegekend. Op donderdag 6 augustus was het dan zover. Vanwege de coronamaatregelen in een sobere uitvoering, maar daarom niet minder feestelijk.

Door Daniëlle Jolink

Zo’n kleine honderd genodigden zaten op gepaste afstand van elkaar gesitueerd rondom de Michaelskirche aan de Heelweg. Met paraplu’s boven hun hoofden om de fel brandende zon enigszins te temperen. Ook stonden én zaten er her en der wat toeschouwers in de schaduw van de bomen te genieten van het tafereel. De spelers van Spölluu zorgden met hun drums, accordeons en trekzakken voor een gezellige muzikale omlijsting. De prijs werd uitgereikt door Ina Scharrenbach, minister 'für Heimat, Kommunales, Bau und Gleichstellung' van Nordrhein-Westfalen. Maar voordat het zover was waren er eerst diverse toespraken van onder anderen de Landrad van Kreis-Borken, burgemeester Nebelo van Bocholt, burgemeester Stapelkamp van de gemeente Aalten en de minister. Beide burgemeesters prezen de grensoverschrijdende samenwerking die door de stichting zo intensief opgezet is.

Ook de minister gaf in haar toespraak aan zeer te spreken te zijn over de samenwerking. Ze noemde de samenwerking en de inzet van alle vrijwilligers zeer bijzonder. De uitgereikte prijs bestond naast een mooi aandenken ook uit een geldbedrag van 12.500 euro. Dit geld zal besteed worden aan volgende (grens)projecten.

Na de prijsuitreiking vertrok een hele delegatie richting de grens. Daar aan de Duitse kant, tegenover An de Göte, werd een plaquette onthuld over de voormalige douanehuisjes in Suderwick. Teruglopend naar de Michaelskerk werd er een kort bezoek gebracht aan de Taveerne en werd de bijzondere ligging van woonzorgcentrum Dr. Jenny nog eens benadrukt.

Onder het genot van een verfrissend drankje en vers gebakken brood van meel van Duitse en Nederlandse bodem, werd er informeel nog even nagepraat. Na afloop werden er een viertal knapzakken met daarin lokale lekkernijen, uitgedeeld aan de beide burgemeesters, de minister en de Landrad.

Meer berichten
 

Dagelijks het laatste nieuws in je mailbox ontvangen?

Aanmelden