Bertus Hengeveld vertelt over het joods monument en de voormalige synagoge aan de Kwikkelstraat. Foto: Frank Vinkenvleugel
Bertus Hengeveld vertelt over het joods monument en de voormalige synagoge aan de Kwikkelstraat. Foto: Frank Vinkenvleugel

Stolpersteine in Dinxperlo blinken weer

Maatschappij

DINXPERLO - Naar aanleiding van een oproep in de De Band, hadden zich zeventien mensen aangemeld om op zaterdagmiddag 4 mei, de Nationale Poetsdag van de Stolpersteine, een handje te helpen om de Stolpersteine, die thans op elf plaatsen in Dinxperlo liggen, weer te laten blinken.

Per adres werd er door twee familieleden van de familie Jacobi en Fuldauer, en zes vrijwilligers verteld over de slachtoffers van de Holocaust; wat was hun naam, wat was hun beroep en wat was hun lot.
Onder de 38 joodse dorpelingen waren 12 kinderen waarvan 4 kinderen uit Duitsland kwamen. De jongste was de in 1939 geboren 5-jarige Sonny Cohen uit Dinxperlo. Hij kwam enkele dagen voor de bevrijding op zijn onderduikadres in Groenlo door granaatvuur om het leven. De oudste was de 18-jarige Duitse Helmut Herz, die in 1943 via het Oranjehotel in Scheveningen per trein vanuit Westerbork, samen met zijn familie en honderden andere slachtoffers, de onmenselijk weg moest gaan om in de gaskamers in Sobibor te worden vermoord. Waarom Helmut Herz, die voor meubelmaker in De Heurne leerde, was opgepakt is tot op heden een raadsel.
Van de 26 volwassenen was de 88-jarige blinde veehandelaar Leeman Heilbron het oudste slachtoffer de 37-jarige Bertha Spanjaard, de vrouw van Maurits Philip Prins, het jongste slachtoffer.
Eén voor één verschrikkelijke verhalen die veel indruk maakten. Na het poetsen werd bij een kopje thee en koffie, samen nog even nagepraat over de joodse gemeenschap in Dinxperlo en het afschuwelijke lot dat de mensen heeft getroffen.
Eind 2024 hoopt de stichting de laatste Stolpersteine in Dinxperlo te leggen.
De huidige Stolpersteine liggen aan de rotonde, Maurits Prinsstraat 11, Bernard IJzerdraatstraat 6, Hogestraat 83, Kwikkelstraat 20, hoek Kwikkelstraat/Grensstraat, Grensstraat 6, 7, 9, 13 en hoek Hovenstraat en Weverstraat.


www.stolpersteinedinxperlo.nl

Iris Jansen geeft uitleg. Foto: Frank Vinkenvleugel
Lucie Siemes vertelt over haar familie, de Fuldauers aan de Grensstraat. Foto: Frank Vinkenvleugel
Stolpersteine familie Jacobi aan de Kwikkelstraat. Foto: Frank Vinkenvleugel

Advertenties doorgeplaatst vanuit de krant