<p>Wim Jansen bepaalt de plek voor de eerste vijf stenen op aanwijzing van Iris Jansen van de stichting Stolpersteine Dinxperlo. Foto&#39;s: Frank Vinkenvleugel</p>

Wim Jansen bepaalt de plek voor de eerste vijf stenen op aanwijzing van Iris Jansen van de stichting Stolpersteine Dinxperlo. Foto's: Frank Vinkenvleugel

video

Stolpersteine gelegd in Dinxperlo

DINXPERLO - Op 11 november zijn de eerste zeventien Stolpersteine in Dinxperlo gelegd voor de huizen waar de Joodse slachtoffers van de Holocaust het laatste gewoond hebben. Onder de slachtoffers zijn zeven kinderen.

Het initiatief hiervoor is genomen door de in maart 2019 opgerichte stichting Stolpersteine Dinxperlo. Oorspronkelijk was de bedoeling dat de 73-jarige Duitse kunstenaar Gunter Demnig die het project Stolpersteine in 2000 in het leven heeft geroepen, zelf de stenen zou komen leggen op 16 november. Helaas was dit niet mogelijk vanwege de coronapandemie en een kleine ceremonie in aanwezigheid van de nabestaanden van de slachtoffers moest helaas ook worden afgezegd. Wim Jansen heeft de stenen nu gelegd, volgens de strikte voorschriften daarvoor van de Gunter Demnig.

In plaats daarvan zal de stichting nu door middel van een zelf geregisseerde film in samenwerking met Melanie Steffens van Marketing Service Steffens uit Suderwick, de 17 slachtoffers herdenken. Een overzicht van wie zij waren en welke rol zij binnen de dorpsgemeenschap hadden, zal daarin tot uiting komen. Het gaat hier om de beide families Prins. De beide neven vormden samen de directie van de Deventer Tapijtfabriek Maurits Prins, destijds gevestigd in Suderwick en Dinxperlo.

Ook de voorzanger van de helaas verdwenen synagoge Isaac Menist en zijn vrouw hebben een Stolperstein gekregen alsmede hun zoon Leo Menist en zijn gezin. Regina Schwab-Goldberger is de eerste joodse vluchtelinge uit Duitsland die met een steen wordt herdacht.

Aan deze informatie gaat anderhalf jaar recherchewerk vooraf om alle juiste data en foto’s en informatie rondom de personen te vinden. In totaal zal er in Dinxperlo voor 46 slachtoffers een steen worden gelegd. Wanneer de maatregelen het toelaten zal een officiële onthulling van de stenen alsnog plaatsvinden. Meer informatie over het Joodse leven in Dinxperlo is te vinden op de website. Informatie betreffende het project is verkrijgbaar via info@stolpersteinedinxperlo.nl.


www.stolpersteinedinxperlo.nl


Meer berichten
 

Dagelijks het laatste nieuws in je mailbox ontvangen?

Aanmelden