Marieke en Jurgen op Sardinië. Foto: Eigen foto
Marieke en Jurgen op Sardinië. Foto: Eigen foto

La Dolce Vita op Sardinië van Achterhoeks duo

Algemeen

Binnenkort te zien bij
Ik Vertrek op NPO1

Door Waltraud Wensink

DINXPERLO - Als geboren en getogen Dinxperloër vertrok Jurgen Lieftink samen met de uit Halle afkomstige Marieke Legters en hun twee Weimaraners eind 2019 naar het Italiaanse eiland Sardinië om daar te gaan genieten van het goede leven oftewel ‘la dolce vita’. Hun voornemen is om een ‘Bed & Wine’ te beginnen en werden hierbij gevolgd door de cameraploeg van het bekende programma ‘Ik Vertrek’. Een mooi voornemen, zei het niet dat ze te maken kregen met de coronapandemie. Het avontuur van Jurgen en Marieke en hoe het allemaal verliep, wordt binnenkort uitgezonden op NPO1.

Maar hoe kom je er op om een Bed & Wine te beginnen, en dan ook nog op Sardinië? Het is niet een stap die je zo maar even neemt. Jurgen: ”In 2011, na een scheiding reed ik in mijn Alfa Romeo in mijn eentje naar Italië. Ik wilde tijd voor mezelf nemen en was op zoek naar een stuk innerlijke rust. Dat is me toen enorm goed bevallen. Het was nieuw, het was mooi, en het werkte als het ware therapeutisch op mij om daar te zijn. Ik ben toen een dag of tien gebleven. Het voelde als een warm bad en vond het geweldig om daar te mogen zijn om van alles te proeven en Italië te ervaren."

Samen met Marieke runde hij een makelaarskantoor in Zelhem en we hadden een druk leven. "In 2013 gingen we samen nog eens naar die plek waar ik al eerder was geweest en we waren het er over eens dat we daar graag wat langer wilden verblijven. We hadden contact met een Italiaans makelaarskantoor om deze over te nemen maar dat ging uiteindelijk niet door." Het bleef echter wel kriebelen "Wij konden het idee om daar te wonen niet echt van ons afzetten. Het gebied waar we toen waren, was echter niet echt hetgeen wat we zochten, we zijn toen verder afgereisd naar ‘de hak’ van Italië, naar de mooie stad ‘Lecce in Puglia’. Het was er prachtig, lekker warm, altijd zon en wij vonden het een groot verschil met de streken waar we al eerder waren geweest. Het was als het ware het Italiaanse leven zoals je dat in films ziet. Een prachtig historisch centrum waar je mooi kunt rondsjouwen, maar wel met veel toerisme en het werd daar eigenlijk steeds maar drukker. We besloten dus om ons ook daar niet te vestigen."

Via ‘wijn’ kwamen ze bij Sardinië terecht. Jurgen: ”We drinken graag een wijntje en Marieke en ik hebben samen een sommelier-opleiding gedaan, een opleiding waarbij we ons hebben gespecialiseerd in wijn en spijscombinaties. Het was een soort van hobby maar daar is wel onze webshop Masservino uit voortgekomen, met enkel wijnen uit Italië en met name de wijnen van Sardinië. Ja, we zijn importeur geworden van de Italiaanse wijn.” En zo kregen Jurgen en Marieke via de vele wijnsoorten eigenlijk meer interesse voor het eiland Sardinië.

Ze dachten ondertussen een aardig mondje Italiaans te spreken. Marieke: "Natuurlijk is het ook handig dat je kennis hebt van de Italiaanse taal, dus beiden kregen we Italiaanse les." ”Maar zodra je ergens antwoord met ‘Si’, denken ze meteen dat je de taal goed beheerst en komt er een waterval aan Italiaanse woorden over je heen“, lacht Jurgen. Daarbij komt ook nog eens dat men op Sardinië een eigen taal heeft, net zoals men bij ons in Friesland ‘Fries’ spreekt. Dus echt heel veel hadden we aan onze lessen in het begin niet.”

Blauwe zones
En dan begint Jurgen te vertellen over Sardinië en wat er zo geweldig aan is. Hij raakt er bijna niet over uitgesproken en het enthousiasme weet hij op een hele natuurlijk manier over te brengen. Hij promoot het eiland en doet dat met zo veel kleur in zijn woorden dat je bijna je koffers wilt pakken om af te reizen naar Sardinië. ”Weet je dat Sardinië een van de ‘Blue Zones’ (blauwe zones) is? Hier hebben de mensen een bepaalde levensstijl en gewoontes. Ze worden er gemiddeld ouder dan op andere plekken op aarde”, vertelt Jurgen. ”Er zijn hier zelfs mensen die al 120 jaar oud zijn. En mannen worden hier zelfs ouder dan vrouwen en dat schijnt vaak andersom te zijn.” Op de vraag of het wellicht ook door de hoeveelheid ’Cannonau’ (wijnsoort) komt die ze daar drinken en of ze dan misschien de tel een beetje kwijt zijn moet hij lachen. ”Dat zou maar zo kunnen maar bijzonder is het natuurlijk wel. Er zijn namelijk wereldwijd maar vijf van die blauwe zones en in één daarvan wonen wij dus nu."

De luchtkwaliteit is er zeer goed. Maar Jurgen weet nog meer fijne dingen te benoemen die Sardinië zo interessant maken. ”In Nederland is de luchtkwaliteit matig en waar wij nu wonen is de luchtkwaliteit zelfs zeer goed. En dan die heerlijke zeewind en de blik vanuit onze tuin over de Middellandse Zee.”
Hij vervolgt: "En wat Marieke en mij ook opvalt, is dat de mensen hier eigenlijk helemaal niet over elkaar praten, dat is best wel apart. Ze staan op Sardinië gewoon anders in het leven. Ze werken ook niet alleen voor het geld, maar meer om rond te kunnen komen, terwijl in Nederland die tendens anders is en je meer koopgedrag ziet.” Wie Jurgen hoort praten weet het eigenlijk wel, hij is niet van plan om daar snel weer te vertrekken.
Maar missen hij en Marieke de mensen uit de Achterhoek dan niet? Het is niet zomaar even naast de deur en vooral nu tijdens de coronamaatregelen is het reizen uitermate lastig. Jurgen: ”Natuurlijk mis je mensen wel en dan vooral ook de familie. Ik weet dat mijn vader het wel interessant vond dat we hier naar toe gingen maar voor mijn moeder is dat toch wat lastiger. Mijn zoon Tom (25) en dochter Fleur (22) zijn ook nog niet hier geweest en dat kan en mag nu ook nog niet in verband met de pandemie. Overigens, hier op het eiland is daar gelukkig niet erg veel van merkbaar. Als het straks zo is dat familie ons weer kan bezoeken dan denken we ook dat er meer echte ‘quality-time' is en dat het contact dan intenser is. In Nederland zagen we iedereen ook niet echt heel veel omdat iedereen vaak druk is. Nu voel je die fysieke afstand meer."

Meedoen aan het programma ‘Ik Vertrek’, hoe kwam dat zo? Marieke: "Via Joëlle, die ook meedeed aan het programma ‘Ik Vertrek’ hoorden we dat je via dit programma veel belangstelling krijgt en dat is natuurlijk belangrijk voor onze naamsbekendheid. We runnen als eerste Nederlanders een ‘Bed & Wine’ en dat is uniek, daar zijn er niet veel van. We promoten onze wijnen en hebben de mensen ook echt iets te bieden in deze prachtige omgeving. Sardinië wordt nog steeds onderbelicht en verdient meer aandacht. Het is onze passie en al onze aandacht is gericht op de bijzondere wijnen en de beleving van het eiland.”

Opnames
Het team van ‘Ik Vertrek’ begon in 2019 te filmen in Halle en in augustus 2020 waren de laatste opnames op Sardinië. “Het ging telkens om sessies van een aantal dagen dat het team je dan letterlijk op de hielen zat”, aldus Jurgen. Tussendoor hadden Marieke en Jurgen zelf ook nog een camera gekregen waarmee ze bijzonderheden konden filmen. “Ja, ook de kleine ergernissen of ruzietjes werden gefilmd, dat hoort er dan ook bij. We weten echter niet wat er wel of niet wordt uitgezonden. Dat is voor ons net zo’n grote verrassing als voor jullie. Wij zien de uitzending ook pas voor het eerst als het wordt uitgezonden.”
Dat wordt dus kijken voor iedereen die Marieke Legters en Jurgen Lieftink kennen. Dan kunnen de mensen zich daarna nog even afvragen van welke ‘Legters’ en van welke ‘Lieftink’ de beide emigranten uit Halle en Dinxperlo zijn? “Aan ons accent kun je wel horen waar we ongeveer vandaan komen, dan valt bijna niet te verbloemen”, lacht Jurgen.

Spijt hebben ze tot op heden niet van hun avontuur. Als Jurgen praat lijkt het alsof hij uit een folder voorleest maar het is vanuit zijn eigen innerlijke gevoel. ”Iedere morgen is het gewoon alsof je wakker wordt in een film, op dit prachtige eiland, met het fijne klimaat, de fijne mensen die hier wonen, de zee, de mooie wandelpaden, de wijnroutes, het lekkere eten en noem maar op. We kunnen hier bijna acht maanden van het jaar in de korte broek lopen en als je niet van wijn houdt, kun je bij ons ook terecht voor een lekkere biersoorten en zelfs een glaasje cola."

Wie benieuwd is naar de avonturen van Marieke en Jurgen kan ze nu al volgen op Facebook en binnenkort kijken naar het programma ‘Ik Vertrek’ op NPO1. Voor meer info over hun Bed & Wine kan men kijken op hun websites en Facebookpagina.


www.animasarda-bedandwine.nl
Masservino.com
@animasardabedandwine

Advertenties doorgeplaatst vanuit de krant