Yvonne en Wim Duitshof. Foto: Frank Vinkenvleugel
Yvonne en Wim Duitshof. Foto: Frank Vinkenvleugel

‘Bij leven en welzijn wroeten we verder’

BREEDENBROEK - De namen van Wim en Yvonne Duitshof zijn onlosmakelijk verbonden aan ‘t Meihuus in Breedenbroek. In 2003 kochten ze de achttiende-eeuwse boerderij, verbouwden deze en legden een’ landschapstuin’ aan, om ‘U’ tegen te zeggen... Veel tuinliefhebbers hebben de tuin van ’t Meihuus de afgelopen jaren bezocht. Op 1 augustus is de tuin voor de allerlaatste keer te bezichtigen want Wim en Yvonne hebben de keus gemaakt om ‘t Meihuus te verkopen en te verhuizen naar Dinxperlo.

Door Waltraud Wensink

“Tjonge, jonge jonge”, zijn de eerste woorden die ik uitbreng als ik het terrein bij Wim en Yvonne op loop. Wat een prachtige locatie en wat een bloemenpracht. Yvonne staat in haar gebloemde korte broek op kop in de tuin bij de rozen, even later sluit Wim aan om onder een grote boom in de tuin te vertellen over ’t Meihuus en waarom ze het te koop aanbieden. Wim: ”Als ik hier zo zit en rond kijk, denk ik ‘hoe hebt wi’j t veur mekaar gekregen’. Toen we hier in 2003 aan begonnen was het nog helemaal niks. We hebben eerst het huis verbouwd en zijn toen aan de tuin begonnen. Yvonne was kapster en denkt dat de liefhebberij van het tuinieren en het groen in haar genen zit.” Yvonne zegt: ”Dat komt van mijn moederskant, zij was ook bezeten van tuinieren, dat zat in haar bloed”.

Levende tuin
Terwijl Wim en Yvonne vertellen is te horen hoeveel liefde en passie ze hebben voor alles wat groeit en bloeit. Samen hebben ze er een prachtige tuin van gemaakt, een lust voor het oog, een walhalla voor insecten, vlinders, vogels en muizen. De tuin ziet er ieder seizoen anders uit, het is een levende tuin, vooral als er naast alle beestjes ook publiek doorheen wandelt. ”De omgang met mensen en het delen van onze passie, vinden we geweldig. In 2007 kwamen de bezoekers voor het eerst. Zonder passie voor alles wat groeit en bloeit en alles wat er bij komt kijken, hadden we dit nooit zo lang volgehouden”, zegt Yvonne. De tuin van Wim en Yvonne is tot stand gekomen met veel inspanning, inspiratie maar vooral ook veel liefde. Al dat moois hielden ze niet voor zichzelf, ze deelden het met anderen.

‘We worden ouder en het gaat langzamer’
Maar zelfs met de beste wil en enorme passie komt het moment, het inzicht, dat het tijd is voor andere dingen. Wim: ”Voor het huis zelf hoeven we niet weg want dat is zo verbouwd dat we er oud kunnen worden. De tuin was altijd prioriteit nummer één. Zelf kreeg ik gezondheidsproblemen en de lichamelijke conditie was een stuk minder dan voorheen. We hebben een dagtaak aan de tuin, het is nooit af. Ik was blij dat ik afgelopen voorjaar weer wat meer kon. Ik merkte aan Yvonne dat het haar ook niet in de koude kleren was gaan zitten en steeds vaker spraken we over onze toekomst en die van ’t Meihuus.” Yvonne vult aan: ”Wij worden ouder en dan gaat het allemaal langzamer, we merken dat het meer moeite kost om het allemaal bij te houden. Daarnaast merk ik dat er nauwelijks tijd is voor andere dingen die ik ontzettend graag doe. Het onderhouden van sociale contacten loopt soms anders dan we graag zouden willen omdat we altijd druk zijn met de tuin. We willen de tuin ook niet verwaarlozen. Toen kwam dan toch het moment dat we met enige weemoed moesten toegeven dat het mooi geweest is, hoe moeilijk die keuze ook is.”

De makelaar is benaderd en ’t Meihuus staat te koop. Een emotionele beslissing die best dubbel voelt. Wim: ”Kijk eens om je heen, dit uitzicht is toch ‘einmalich’, dat kan iedereen die hier is geweest beamen.” ”We moeten realistisch zijn”, meent Yvonne. ”Ik heb het tuinvirus overgebracht op Wim en hem ook meegenomen naar Breedenbroek. Ik keek uit over het landschap en voelde dat ik hier moest wonen, het moest zo zijn. Nu neem ik Wim weer mee terug naar Dinxperlo. We hebben deze beslissing niet in een stressmoment genomen maar op een moment dat we beiden helder en kritisch naar de situatie konden kijken. Wim heeft twee gouden handen, hij vindt vast wel iets anders om te doen. Nu kunnen we er samen nog op uit om iets te ondernemen waar we voorheen niet aan toe kwamen.” Wim: ”Als je zegt dat komt later wel, dan komt het er misschien niet van. Yvonne is een ‘moordwijf’, en bij leven en welzijn ‘wroeten’ we verder, maar op een andere manier.”

Foto’s
Yvonne en Wim Duitshof kunnen terugkijken op een prachtige tijd waarvan ze veel herinneringen hebben opgeslagen in fotoalbums. Op vrijdag 30 juli zal er nog een open-tuin-middag zijn en op 1 augustus is ‘t Meihuus voor de allerlaatste keer openbaar te bezoeken van 11.00 tot 17.00 uur. ‘t Meihuus is te vinden aan de Terborgseweg 19 in Breedenbroek.


www.meihuus.nl

Meer berichten
 

Dagelijks het laatste nieuws in je mailbox ontvangen?

Aanmelden