Hedwig te Molder. Foto: PR
Hedwig te Molder. Foto: PR

Van verhitte discussies naar een betekenisvolle dialoog

Cultuur

BREDEVOORT - De Koppelkerk staat dit jaar met vier Tolerantie Colleges van prominente wetenschappers stil bij wat tolerantie betekent en van ons als burger vraagt. In dit college: ‘hoe bevorderen we de dialoog tussen andersdenkenden?’ Hoogleraar Taal en Communicatie Hedwig te Molder houdt op donderdag 22 september een lezing in de Koppelkerk hoe in deze gepolariseerde tijden met elkaar in gesprek te kunnen blijven.

We leven in een tijd met veel maatschappelijke problemen die nauwelijks oplosbaar lijken: zogenoemde ‘wicked problems’. Verhitte debatten waarin mensen elkaar overschreeuwen en tegenover elkaar staan. Maar ook zijn er meer en minder geslaagde pogingen tot dialoog.
De relatie tussen overheid, wetenschap en burgers raakte al getroebleerd voordat de COVID-crisis haar intrede deed. Zie het scepticisme over klimaatveranderingen, het begin van de stikstofcrisis en de opkomst van mediavaardige antivax-bewegingen. Maar de COVID-crisis zette de verhoudingen op scherp. Nooit eerder was ook de afhankelijkheid van wetenschap zo groot, en nooit eerder werd haar het vuur zo na aan de schenen gelegd. Hoe ontstaat deze weerstand en waar bestaat hij uit? En hoe kunnen we toch in gesprek blijven met elkaar?
In het eerste deel van de lezing gaat Te Molder in op de vraag waarom we tegenover elkaar staan. Ook verkent ze de oplossingen tot nu toe.
In het tweede deel van haar verhaal laat Te Molder zien hoe we toch een goed gesprek kunnen hebben, ook in ogenschijnlijk vastgeroeste en penibele situaties. De lezing is een pleidooi voor dialoog tegen de stroom in: een gesprek tussen overheid en burgers, tussen professionals en cliënten, en tussen burgers onderling, waarin aandacht wordt besteed aan verborgen waarden.
De lezing begint om 20.00 uur. Tickets kosten 12,50 euro en zijn te bestellen via www.koppelkerk.nl.
Hedwig te Molder is hoogleraar Taal en Communicatie aan de Vrije Universiteit Amsterdam. Ze onderzoekt onze alledaagse communicatie over wetenschap en technologie. Belangrijke onderwerpen hierin zijn voeding, vaccinatie/COVID en klimaatverandering.

Tolerantie Colleges
De Tolerantie Colleges maken onderdeel uit van het programma ‘1572 - De Geboorte van Nederland’. In 1572 werden waarden bevochten die vandaag de dag wederom onder druk zijn komen te staan: vrijheid, verdraagzaamheid, verbondenheid en verscheidenheid. Op 13 oktober sluit Professor Bastiaan Rijpkema de serie colleges af met een lezing over de grenzen van tolerantie in een democratie.

Advertenties doorgeplaatst vanuit de krant