Cast en regisseur van VOVO. Foto: Frank Vinkenvleugel
Cast en regisseur van VOVO. Foto: Frank Vinkenvleugel Frank Vinkenvleugel

VOVO staatweer op de planken

Cultuur

Nieuw stuk heet ‘Camping zonder uitzicht’

BREEDENBROEK/DINXPERLO - Op 28 januari en 5 februari kan eenieder zich weer verheugen op de jaarlijkse toneelvoorstelling van VOVO (Van Ons, Voor Ons). Deze keer komen de leden met een blijspel in vier bedrijven met als titel ‘Camping zonder uitzicht’, een stuk van Jan Derene.

Door Waltraud Wensink

Inge van Hal (actief bestuurslid) en Rita Rougoor (penningmeester) hebben er lang genoeg op gewacht. Rita: ”Door de corona konden we helaas niet spelen en moeten wij de draad opnieuw oppakken. Dat is voor ons allemaal best wel weer wennen. Hoe zat het ook alweer, hoe gaat alles ook alweer, wat moeten we ook alweer doen om ons goed voor te bereiden? Zaken die vóór de corona allemaal routine waren.”
Inge vult aan: ”Daar komt bij dat ons clubje helaas nog steeds niet gegroeid is. Iedereen heeft zijn of haar eigen taken en soms iets meer. We moeten het doen met wat we hebben”.

Nieuwe regisseur
VOVO heeft inmiddels wel een nieuwe regisseur gevonden, Eddy van Ee. Inge: ”Daar zijn we met ons allen ontzettend blij mee. Eddy is een ervaren regisseur en we hebben onderling een fijne klik. Het is iemand waar je echt enthousiast van wordt. Hij spoort ons aan, doet scenes voor, er is interactie met de spelers, kortom het geeft ons een boost. Hij is precies op het juiste moment gekomen en we werken samen toe naar twee mooie voorstellingen op 28 januari en 5 februari.”

‘Onze vaste
bezoekers
kunnen bijna
niet wachten
om weer
naar het
toneel te
komen’


Volgens Rita zitten de mensen die voorheen kwamen er ook echt weer op te wachten: ”Ze willen graag weer naar het toneel komen, we krijgen her en der al weer opmerkingen en vragen wanneer we weer starten. We hebben een aantal vaste bezoekers die bijna niet kunnen wachten. Over de opkomst bij onze voorstellingen mogen we ook echt niet klagen. De zaal is altijd goed gevuld en als het té vol wordt gaat dat weer ten koste van onder andere het geluid. VOVO verdeelt de voorstellingen over twee dagen. Een avondvoorstelling en een zondagmiddagvoorstelling. Deze laatstgenoemde is met name prettig voor de wat oudere bezoekers die niet graag in het donker op pad gaan of voor mensen met kinderen, die kun je dan meenemen.”

Camping zonder uitzicht
‘Camping zonder uitzicht’ is een blijspel in vier bedrijven en het gaat over een aantal zwervers die ’s avonds altijd op dezelfde plaats bij elkaar komen om de nacht door te brengen. Ze hebben zelfs het plan om een afdak te bouwen waar ze met slecht weer kunnen schuilen en ook bij minder goede omstandigheden de nacht daar kunnen doorbrengen. Ze geven die plaats de naam ’Camping zonder uitzicht’ omdat ze niet geloven dat er voor hen binnen de normale maatschappij nog een toekomst is weggelegd. De plaats wordt ontdekt door enkele dames van notabelen uit de stad. Die dames zorgen er samen met een social worker voor dat de zwervers toch een betere toekomst krijgen. Rita licht toe: ”Het is een stuk met een dubbele boodschap en iets wat echt wel bij deze tijd past. Het tikt een maatschappelijk probleem aan en de situatie zal herkenbaar zijn. Gelukkig is er wel sprake van een mooie kwinkslag en we geven als VOVO een eigen identiteit aan het verhaal. .

Acteertalent
Inge: ”Voor ons als spelers komt het nu echt aan op ‘het spelen’ en dat vergt wel wat acteertalent. Met alleen een stuk tekst red je het niet bij dit stuk. Het moet echt uitgespeeld worden en binnenkomen. Al spelend vertel je als het ware het hele verhaal en dat kan lastiger zijn dan het acteren zelf.”
Wat er allemaal aan vooraf gaat weten de bezoekers niet altijd en daar gaat het hun ook niet om. Bezoekers gaan voor een gezellige avond of middag toneel, vermaakt worden, lachen, er lekker uit zijn én misschien zelfs ook wel een beetje voor de loterij die er natuurlijk ook weer is met hartstikke leuke prijzen.

Veertig jaar
Mooie bijkomstigheid is dat VOVO ook nog eens veertig jaar bestaat. Er zijn zelfs een aantal leden bij die al vanaf het begin lid zijn. Rita: ”Graag zouden we zien dat er nieuwe aanwas komt, maar verjongen is erg lastig. Jongeren, ouderen, vrouwen, mannen, eigenlijk maakt het niet uit, iedereen is welkom. Soms moet je even over een drempel heen om op het toneel te staan, maar de ervaring leert dat je met behulp van een pruik of oude jurk al heel wat meer durft en dan je angst sneller opzij zet.”
Inge: ”We zijn actief in de herfst- en winterperiode van september tot en met februari en de rest van het jaar ben je eigenlijk vrij. We oefenen op de dinsdagavond van 19.30 uur tot 22.00 uur. Kom gerust eens langs of doe een keer mee want voor iedereen hebben we wel een plekje en we hebben leden vanuit verschillende woonplaatsen. Je hoeft niet per se uit Breedenbroek te komen.”

‘Camping zonder uitzicht’ wordt gespeeld op zaterdagavond 28 januari om 19.30 uur en op zondagmiddag 5 februari 2023 om 14.30 uur bij zaal Koenders. Terborgseweg 61 Breedenbroek. Kaarten zijn verkrijgbaar vanaf 15 december bij Jumbo, Jacqueline ’s tassen en bij café-restaurant Koenders.


www.toneelvereniging-vovo.nl

Advertenties doorgeplaatst vanuit de krant