Maarten Rots en Verena Winter maken een keuze uit de kunstwerken voor de expositie van Rots. Foto: Iris Jansen
Maarten Rots en Verena Winter maken een keuze uit de kunstwerken voor de expositie van Rots. Foto: Iris Jansen

‘Iedere foto is een nieuw avontuur’

Cultuur

Beeldend kunstenaar Maarten Rots exposeert in het GrenzBlick-Atelier

Suderwick - Beeldend kunstenaar Maarten Rots (Aalten, 1982) exposeert met zijn bijzondere werken in het GrenzBlickAtelier in Suderwick. Zondagmiddag 14 april vindt van 15.00 uur tot 17.00 uur de opening van de expositie plaats waarbij geïnteresseerden van harte zijn uitgenodigd. De expositie met de naam ‘AbstrAktion AbstrActie’ geeft een mooi overzicht van zijn werken door de jaren heen. Strakke stedelijke architectuur en het spel van licht en schaduw vormen de basis van zijn fascinerende fotografische werken en transformaties. Uiteraard is Maarten Rots die middag zelf aanwezig.

Door Iris Jansen

Tijdens het gesprek met de sympathieke kunstenaar geeft hij een inkijkje in zijn bijzondere manier van aanpak voor het opdoen van inspiratie en zijn manier van kijken naar abstracte vormen en lichtspel.
Maarten Rots: ”Sinds 2015 reis ik in de wintermaanden met mijn vrouw en hond in een omgebouwde bus door het zuiden van Europa. Niet vanwege het weer, want ik hou helemaal niet van hitte, maar vooral vanwege het spel tussen licht en schaduw dat ik daar tref. De stand van de zon en de intensiteit waarmee het licht op de gebouwen schijnt, geeft mij de mogelijkheid tot het maken van bijzondere composities, waarbij architectonische lijnen door het contrast tussen licht en donker opeens door licht- en schaduwvlakken tot leven komen.”
Rots is niet op zoek naar specifieke objecten maar loopt door de dorpen of steden en wordt dan gevangen door fotografisch interessante situaties en belichtingen. “Ik kan mezelf nog wel eens verrassen”, vertelt Rots. “Dat is zo spannend aan mijn werk want iedere foto is een nieuw avontuur. Het moment is belangrijk, want met zonlicht moet je soms niet te lang wachten. Wanneer de zon niet meer in de juiste positie staat of achter een wolk verdwijnt, ben ik te laat en kan ik niet meer vastleggen wat ik voor ogen had. Mijn opnamen kunnen kleurrijk zijn maar ook het spel van grijstinten of pasteltinten kunnen een fascinerende uitwerking hebben. Hoewel ik met fotograferen de werkelijkheid van 3D naar 2D vertaal, blijft het beeld door het lijnenspel en de belichting toch levend.”

Fotografie is dus een belangrijk medium voor Rots, maar een opleiding als fotograaf heeft hij niet gevolgd. Na het Grafisch Lyceum in Utrecht vervolgde hij zijn studie aan de Rietveld Academie in Amsterdam. “Na de middelbare school begon een lange zoektocht naar wat ik eigenlijk wilde, maar de tijd die ik daarvoor genomen heb, had ik gewoon nodig om de juiste keuze te maken; het was de enige manier om uit te komen waar ik nu ben.”

Visual Anagrams
En niet zonder succes, want zowel in Nederland als in Europa exposeert hij regelmatig of is op kunstbeurzen te vinden. Maar niet alleen zijn fotografische werken staan in het middelpunt. Rots gebruikt ook zijn abstracte fotografie voor het maken van anagrammen, Rots noemt ze ‘Visual Anagrams’.
“Door mijn fotografisch werk te versnijden en ze op vele manieren te herschikken ontstaan weer nieuwe fotografische series. Daarnaast werk ik ook met spuitwerk op MDF-panelen en zelfs op keramische wandtegels. Wanneer we weer terug zijn in Nederland werk ik in mijn atelier aan deze werken want uiteraard gaat dat niet onderweg.”
Sinds 2015 geeft Rots vier maal per jaar in eigen beheer het 24 pagina’s tellende magazine ‘March & Rock’ uit, dat per uitgave een mooi overzicht van zijn nieuwste ontdekkingen en werken geeft. Enkele van deze edities zijn te bekijken tijdens de tentoonstelling in het GrenzBlickAtelier. Via zijn website www.maartenrots.nl en op beurzen verkoopt Rots zijn werken.

Onderscheidend
Verena Winter, van het GrenzBlickAtelier, schuift kort aan bij het gesprek. “Wij zijn erg blij dat we de werken van Maarten kunnen tentoonstellen. Op dit moment zijn we samen bezig om een keuze uit zijn werken te maken om zodoende een mooi overzicht te kunnen presenteren. Wij zien ons atelier graag als podium voor bijzondere en zichzelf onderscheidende kunst, die voor iedereen toegankelijk is. De tentoonstelling ‘AbstrAktion AbstrActie’ van Maarten Rots is van 14 april tot 28 juli in het weekend te bezoeken. Op 12 mei, vanaf 15.00 uur geeft Maarten Rots een lezing over zijn werk. Zowel de tentoonstelling als de lezing zijn gratis te bezoeken.”

Verdere informatie omtrent deze expositie en andere evenementen is te vinden op:


www.grenz-blick.eu

Advertenties doorgeplaatst vanuit de krant