Struikelstenen poetsen. Foto: Joop van Reeken
Struikelstenen poetsen. Foto: Joop van Reeken GrenzBlickAtelier / Joop van Reeken

Stichting Stolpersteine Dinxperlo zoekt vrijwilligers voor Nationale Poetsdag op 4 mei

Maatschappij

DINXPERLO - Enkele jaren geleden is er vanuit Amsterdam een initiatief gestart om op 4 mei, de dag van de dodenherdenking, de Stolpersteine/struikelstenen te poetsen. Stolpersteine zijn de kleine messing naamplaatjes, gelegen in de stoep voor de huizen waar joodse families hebben gewoond die tijdens de oorlog zijn weggevoerd en vermoord.

Inmiddels is de poetsactie uitgegroeid tot een nationaal initiatief dat jaarlijks op 4 mei plaatsvindt.
De Stichting Stolpersteine Dinxperlo wil zich hier graag bij aansluiten en zoekt vrijwilligers uit Dinxperlo, De Heurne en Suderwick die op zaterdagmiddag 4 mei vanaf 14.00 uur de messing naamplaatjes mee willen helpen poetsen, zodat ze weer opvallen en de tekst goed te lezen is.
De messing plaatjes oxideren snel in de buitenlucht en worden daardoor donker zodat de tekst helaas niet meer goed te lezen valt.
Tijdens het poetsen zal er vanuit de stichting per adres ook iets verteld worden over de mensen die met de Stolpersteine/ struikelstenen herdacht worden.
Er hebben zich al mensen aangemeld, maar wat extra handjes zijn welkom. “Kunt of wilt u niet poetsen maar heeft u wel interesse in de verhalen, bent u van harte welkom”, aldus de organiserende stichting.
De adressen waar gepoetst gaat worden zijn Bernard IJzerdraatstraat (Menist), Rotonde (Prins), Maurits Prinsstraat (Menist en Schwab), Hovestraat/hoek Weverstraat (Herz, Ikenberg en Funke), Grensstraat (Jacobi, Fuldauer, Levy en Cohen), Kwikkelstraat (Jacobi en Heilbron) en Hogestraat (Prins).
De start is om 14.00 uur bij het joodse monument aan de Kwikkelstraat. Hier zal iets verteld worden over het monument en de voormalige synagoge. Aansluitend worden op de diverse adressen de Stolpersteine gepoetst.
Mensen die willen poetsen graag aanmelden voor 30 april via het mailadres info@stolpersteinedinxperlo.nl.
De middelen voor het poetsen worden door de stichting aangeleverd.

Advertenties doorgeplaatst vanuit de krant