Natalja Büdding met een egel. Foto's: Frank Vinkenvleugel

Natalja Büdding met een egel. Foto's: Frank Vinkenvleugel

Natalja heeft egel-opvang in Suderwick

Natuur

SUDERWICK - Het begon allemaal met één enkel egeltje dat mee naar huis werd genomen en inmiddels heeft Natalja Büdding in Suderwick een echte egelopvang. Door deze egelopvang worden heel wat levens gered en krijgen de egels de beste zorg die er maar is. Het doel is om uiteindelijk de egeltjes weer uit te zetten in de natuur.

Door Waltraud Wensink

Natalja is een echte dierenvriend en bracht als kind al van alles mee naar huis. Natalja: ”Toen mijn moeder in de winter van 2018 een egeltje had gevonden, vroeg ze of ik met een transportbox kon komen om het diertje op te halen, dat was het begin. Ik wist niet goed wat ik er mee moest en heb gebeld met de egelopvang elders en die vroegen of ik het nog even bij mij kon houden omdat ze vol zaten. Het egeltje was veel te licht, wat gewicht betreft en woog slechts 250 gram. Een egel moet in de winter zeker het gewicht tussen 700 en 800 gram hebben om aan zijn winterslaap te kunnen beginnen. Als ze dat gewicht niet hebben kunnen ze wakker worden en gaan dan op zoek naar voedsel. Dat is dan niet genoeg voorhanden en dan kunnen ze verhongeren.”
“Omdat ik niet wist hoe ik het dier moest verzorgen, gaven ze mij tips en vertelden hoe ik de eerste hulp kon geven. Zo kwam de egel bij ons in de badkamer en kreeg kattenvoer en water. Met de tips die ik kreeg is het toen gelukt om dit egeltje te laten overleven. Daarna volgden er steeds meer egeltjes en inmiddels heb ik een echte opvang”, zegt Natalja.
Ze benoemt hierbij nadrukkelijk dat ze altijd fijne ondersteuning krijgt van de dierenarts uit Werth, dokter Beykirch. Natalja: ”Voor mij is ze echt een engel, zo goed dat ze voor de dieren is. Ik mag haar altijd bellen en ze weet veel van wilde dieren en de egel is uiteindelijk ook een wild dier. En dan is er ook nog Tiernotruf Bocholt waar ook ontzettende gemotiveerde mensen werken.”
Eerst ving ze de egels nog op in de woning van haar moeder, maar inmiddels is de slaapkamer van haar oma vrijgekomen en is deze ingericht als egelopvang.

Er zijn opvangkooien met warme holletjes, een weegschaal, gewichtslijsten lijsten, ze controleert de dieren op verwondingen en parasieten, geeft ze te eten en hoopt ze richting vrijheid te kunnen begeleiden. Natalja: ”Helaas lukt het niet altijd en gaan er ook wel eens egeltjes dood. Als dat veel gebeurt, vind ik het emotioneel best zwaar. Als ik egeltjes in mijn opvang krijg zeg ik altijd dat ik mijn uiterste best zal doen, maar ik kan niets garanderen.”

‘Robotmaaiers leveren een hoop ellende op voor egels’

Er komen steeds meer egeltjes die gewond zijn geraakt door de robotgrasmaaiers. Dat is funest voor die dieren. In de avonduren komen de egels tevoorschijn en als een robotmaaier rond raast, gaat dat egeltje niet aan de kant maar rolt zich op bij gevaar. Dat levert een hoop ellende op. ”Beter is het om overdag de robotmaaier te laten lopen zodat de kans vermindert dat er egeltjes gewond raken”, meent Natalja. Mensen veranderen hun tuinen en willen het allemaal mooi aanleggen en er wordt veel gebouwd, maar hiermee verliezen ze uit het oog dat ze daarmee ook de insecten uit de tuin weghouden en daar leven onder andere de egels van. Dan zijn er ook steeds vaker de klimaatwandelaars. Deze egeltjes krijgen door de langere aanhoudende warmte heel laat nog jonkies. Deze egeltjes zijn dan veel te klein en licht om de winter te overleven. Er worden soms egeltjes gevonden die slechts 150 gram wegen en dat overleven ze niet.”
Het gaat Natalja aan het hart: ”Ik heb zelfs al eens flyers gemaakt en deze bij een bepaalde wijken door de bus gedaan om mensen voor deze ellende te waarschuwen, ik kan er echt boos om worden. Ik wil de mensen dan bewust maken van het gevaar.”
Wat moet je nu doen als je een egel vindt? Natalja: ”Als je een egel in de winter vindt dan neem je deze mee vooral als het overdag is. Of het nu zomer of winter is, een egel laat zich over het algemeen niet overdag zien als het goed gezond is, dan klopt er iets niet. Zorg dat je ze een warme plek kunt bieden eventueel met een kruik of een warmte kussentje. Liefst een soort van holletje creëren in een doosje als je dat hebt. Voordat je ze op een warm dekentje legt moet je ze eerst controleren op vliegeneitjes anders loop je de kans dat deze door de warmte uitkomen.”

“Als de egeltjes dan eenmaal een warm buikje hebben mag je ze water geven en kattenvoer. Let op: geen melk, want melk is absoluut niet goed voor egeltjes. Het beste is kattenvoer (zonder saus of gelei), roerei  (zonder kruiden), beetje gehakt of kip. Als het egeltje in het voorjaar goed op gewicht is kun je het weer vrij laten. Controleer tussendoor of het goed eet en drinkt, let op verwondingen en laat de uitwerpselen controleren op parasieten/wormen.”

Hart voor dieren
Natalja zet op een gegeven moment de egeltjes uit op een veilige plek en voert ze nog geruime tijd bij. Ze is er druk mee, ze staat om vier uur in de ochtend op voor haar voor haar egeltjes en alles wat er bij komt kijken. Daarnaast moet zelf ook nog werken. Ze betaalt alles zelf en geeft echt veel geld uit aan de egelopvang, alles vanuit goodwill en vanuit haar hart voor dieren.
Voor meer info over de egelopvang of vragen kun je Natalja Büdding via de Messenger op Facebook een berichtje sturen. Ze geeft je graag tips en helpt graag. Bij de dierenwinkel Fem & Dier staat ook een potje waarin je een donatie kunt doen voor de egelopvang in Suderwick.

Afbeelding
Afbeelding

Advertenties doorgeplaatst vanuit de krant