De maaiboot in actie. Foto: Frank Vinkenvleugel

De maaiboot in actie. Foto: Frank Vinkenvleugel

Frank Vinkenvleugel

Vijver van Welinkbos onder handen

Natuur

DINXPERLO - Op verzoek van hengelsportvereniging De Voorn in samenwerking met de gemeente Aalten is dinsdag 20 februari de vijver in het Welinkbos onder handen genomen. De vijver werd behulp van een ingehuurde graafmachine en een maaiboot flink schoongemaakt.

Door Waltraud Wensink

Dit deden ze door blad, takken en zelfs zwerfafval van de bodem weg te halen en dat deden ze netjes. Hengelsportvereniging De Voorn hoopt hiermee dat de vissers minder hinder hebben van rommel in het water tijdens het vissen, dat het water meer helder is en dat het visplezier bevorderd wordt.

Visrecht

Hengelsportvereniging De Voorn heeft hier het visrecht en de gemeente zorgt voor het onderhoud. Er is een contract opgemaakt, waarin wordt beschreven wie wat doet en waar de verantwoording ligt. Het grove werk wordt door de gemeente geregeld en het bijhouden kan eventueel door De Voorn gedaan worden. In overleg komen ze samen een heel eind.

‘Iedere vis
die we uit
de bladeren
halen is
er één’


Namens De Voorn is Arie Doornink aanwezig om er onder andere voor te zorgen dat tijdens de werkzaamheden in de vijver zo min mogelijk vissen sneuvelen en op de grote berg met afvalbladeren terecht komen. Hij sjouwt met emmers, zoekt tussen de zwarte natte bladeren naar vissen die er net niet tussenuit konden komen en zorgt ervoor dat ze tijdelijk in een leefnet in de beek wachten totdat ze weer worden losgelaten in de vijver. Ook de medewerker van de graafmachine probeerde de bladeren zo te deponeren dat Arie ruim tijd had om de visjes er tussenuit te pakken.
Tussen de zwarte rotte bladeren, waar echt geen fijne lucht vanaf kwam, zag je de kleine en grotere zilverkleurige vissen goed spartelen. Zelf waren de bestuurders van de machines ook alert en wisten ook nog een aantal visjes aan te wijzen. Arie: ”In het begin zaten er veel vissen tussen, maar naar mate men langer bezig was gingen de vissen op de vlucht naar de andere kant van de vijver. Het is jammer om de vissen die tussen de grote bult met bladeren terecht komen te laten liggen. Wij hebben opdracht gegeven om dit op te pakken en dat moet je niet zeggen: laat die paar vissen maar. Iedere vis die we hier uit de bladeren halen is er één.”
We kunnen wel stellen dat Arie tijdens de werkzaamheden het leven van heel wat vissen heeft gered. Het is mooi om te zien dat mensen begaan zijn met het lot van de dieren en dat ze samen de klus goed willen klaren zonder dat daar de eenden en vissen al te veel hinder van ondervinden. Helemaal voorkomen kun je dat tijdens de werkzaamheden niet, maar ze deden echt hun best.

Naast rotte
bladeren
ook ander
afval


Nu zag het er door al het gewroet nogal vuil en troebel uit, maar na een paar dagen zal het water er weer goed uitzien. Tijdens de werkzaamheden werd er naast de rotte bladeren en takken ook ander afval uit het water gehaald. Zo lagen er ook blikjes, drinkpakjes, stukken visnet en ook delen van vishengels bij. “Arie: ”We vinden het belangrijk dat mensen die komen vissen ook hun vis plek schoonhouden en proberen mensen hier ook op te wijzen. Als iedereen de vis plek schoonhoudt, heb je hier een hele mooie vijver om te vissen voor zowel de jongste vissers als voor de wat oudere vissers. Ook als je wat minder goed te been bent is dit een mooie plek om te vissen. Hopelijk nemen mensen die verantwoording dan ook.”
Ook het schoonhouden van de visplek, respectvol omgaan met de vissen en de omgeving hoort ook bij de hengelsport. In de vijver van het Welinkbos zitten onder andere giebeltjes, karpers en zeelt en het is maar zelden dat je er niets vangt.
Kinderen tot 14 haar mogen hier met één hengel vissen, maar Arie benadrukt dat het wel verplicht is om met een jeugdvergunning te vissen. Deze is gratis via de site van De Voorn verkrijgbaar.

Arie Doornink. Foto: Frank Vinkenvleugel
Afbeelding
Afbeelding
Afbeelding
Afbeelding
Afbeelding
Afbeelding
Afbeelding

Advertenties doorgeplaatst vanuit de krant