Tweede Kamerverkiezingen 2023

Tweede Kamerverkiezingen 2023

Collage Achterhoek Nieuws

Wat betekenen de laatste peilingen voor Achterhoekse kandidaten?

Politiek

ACHTERHOEK - De Tweede Kamerverkiezingen zijn in volle gang en de Achterhoekse kandidaten wachten af of hun kansen op een zetel waargemaakt zal worden. Hierbij een overzicht van wat de laatste peilingen zeggen. 

Voor actueel nieuws over de verkiezingen, kunt meer lezen op ons Tweede Kamerverkiezingen liveblog.

Florian Huiskamp uit Groenlo, kandidaat voor de BBB, staat op de kieslijst op de 24ste plek. De BBB peilt op 5 á 6 zetels, dus is het vooralsnog onwaarschijnlijk dat Huiskamp een plek in de Kamer krijgt. 

Hans Boerwinkel, inwoner van Doetinchem en 13de op de kieslijst van de SP, maakt ook een kleine kans. De SP peilt consistent op 5 tot 6 zetels.  

Matthijs ten Broeke uit Zutphen is ook kandidaat voor de SP, op de 8ste plaats. Indien de SP een regering weet te vormen met een grotere partij, zal het ministers moeten leveren. Hierdoor zouden zetels in de Kamer vrijkomen, wat Ten Broeke een kans geeft in de Kamer te komen.  

Debbie van Dijk, ook uit Zutphen en ook kandidaat voor de SP. Met haar 17de plaats, maakt ze een geringe kans in de Tweede Kamer te komen.  

Erik Haverkort, uit Eefde en al Tweede Kamerlid voor de VVD, wil graag zijn werk voortzetten. Gezien de VVD tussen de 26 en de 29 zetels peilt en waarschijnlijk onderdeel gaat uitmaken van de volgende regering, heeft hij een kans. Haverkort staat op plek 37 op de VVD-kieslijst.  

Ilse Saris uit Winterswijk, voormalig CDA’er en nu op de 23ste plaats op de lijst van NSC, maakt een goede kans in de Kamer te komen. Het NSC peilt tussen de 19 en 21 zetels en verwacht wordt dat het onderdeel gaat uitmaken van de komende regering.  

Loes ten Dolle, geboren en getogen in Winterswijk, komt uit voor D66. Ze staat op de 22ste plaats op de kieslijst en maakt daarom weinig kans verkozen te worden. D66 peilt tussen de 8 en 11 zetels.  

Arjen van Gijssel, momenteel wethouder in Ruurlo voor het CDA, staat voor zijn partij op de 26ste plaats. Vooralsnog maakt hij weinig kans verkozen te worden met de verwachte 4 tot 6 zetels van de partij. 

Tobias Holtman uit Aalten, voor de CU op de 7de plaats, heeft een kans. CU peilt op 3 tot 4 zetels, dus als de partij weer toetreedt tot de volgende regering zal er mogelijk een zetel vrijkomen voor Holtman. 

Ruurloër Joost Olthof, ook uitkomend voor de BBB, maakt een kleine kans met zijn 49ste plek op de kieslijst van de partij. 

Hanneke van der Werf en Lisa Westerveld, beiden oorspronkelijk uit de Achterhoek en al Kamerleden voor respectievelijk D66 en Groenlinks-PvdA, zullen hoogstwaarschijnlijk hun zetels behouden. Groenlinks-PvdA staat op 24-28 zetels in de peilingen.  

Zoals beschreven zeggen de peilingen en zelfs de komende uitslag niet alles. Als een partij toetreedt tot de regering zal het ministers moeten leveren, wat plekken in de Tweede Kamer vrijmaakt. Deze zullen gevuld worden door mensen lager op de lijst. Daarnaast kunnen voorkeursstemmen ook zorgen voor een plek in de Tweede Kamer.

Bron: Peilingen Nederland

Hieronder kunt u alle interviews met de Achterhoekse kandidaten lezen: 

Advertenties doorgeplaatst vanuit de krant